Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Phoebe a my u veterináře (skoro jako doma…)

 

Články » Phoebe a my u veterináře (skoro jako doma…) 

Phoebe a my u veterináře (skoro jako doma…)

Publikováno: 22.08.2014 • Autor: © PhoebeAdel • Rubrika: Zdraví psů

Phoebe a my u veterináře

(skoro jako doma…)

 

 

Mé malé papillonce Phoebe je 3,5 roku (psáno 2011) a veterinářů si docela už užila.

První veterina ,se kterou jsem měla zkušenost (jezdila jsem tam dřív i s morčáky), byla pár metrů od našeho domova. Již není.

Byla v tom určitá výhoda, vzhledem k tomu, že jsem na vozíku, jsem tam bezproblémově mohla jít já s Phoebe.

Ordinovali tam dva páni veterináři. Jeden starší( doktor H) a druhý kapku mladší (doktor F). S tím se Phoebe setkala, když jsme byly na  prvním očkování. Líbila se, pan doktor věděl, že se jedná i o papillonka. Prý ho často nevídá. Přístup se mi líbil, moc hezky s Phoebe jednali a chovali se k ní.

Co mi na téhle veterině vadilo již od začátku, vůbec si nevedli kartotéku.

Já nevím, ale jak lékař, tak veterinář by snad měli mít pejska evidovaného, zapsané co mu dali a na co se léčil.

Na dalším očkování jsem byla u staršího pana doktora H. Řekl mi jak je pěkná. A co jí? Já říkala, jaké granule a že dávám  Biocal podle rad chovatelky. Pan vet mi sdělil, že to mám přestat dávat a radši ať jí dám tvaroh nebo pribiňák. Tak jsem se zachovala dle jeho rady.

PAK SE TO STALO, Phoebe se naučila štěkat. Byly jí tři měsíce, prvně štěkla, lekla se a spadla z gauče. Následoval pláč a úprk na veterinu. Nožička je zřejmě zlomena, zněl výrok.Momentálně tu není sestřička, tak na dlahu v narkóze přijďte v 6 večer. Vysvětlete malému pejskovi, že nemůže pít, jíst, protože čeká na narkózu. Nakonec si ji při ošetřování tlapky držela moje mamka sama.  Přijďte za tři týdny na kontrolu. Na kontrole jsme byly opět u staršího veta doktora H.  Převaz se neuskutečnil, neměl sestřičku. Rentgen si vydupala maminka s tím, že Phoebe podrží. Zlomenina se hojila. Po třech týdnech na kontrolu. Tam bylo sděleno, že jelikož je moje mamka zdrav. Sestra, ať  si dlahu sundá sama doma. A pá pá. Pan doktor H se nepřetrhl.

Mamka tedy Phoebe dlahu sundala. Jelikož Phoebe měla otlaky, dělala jí zábaly v batadinovém roztoku.  Phoebe stále chodila po třech. Nějakou rehabilitaci nám nedoporučili, ale i tak mamka lehce cvičila s tlapičkou.

Asi za tři týdny jsem si všimla, že má Phoebe ošklivý výtok u očí. Šla jsem s ní na veterinu pro změnu já. Měla jsem „štěstí“ na doktora H.  Prohlédl ji a vyděsil mě nějakým červeným svrabem a poslal na testy. Byla jsem vyřízená.  Ještě když mu platím se tak podíval a povídá… jo tohle je to strašidlo se zlomenou nohou? Ani si ji nepamatoval!!! A jak ji označil. Víte, jsem na to dost citlivá. Cítila jsem se, jakoby doktor řekl dítěti, že je ošklivé nebo blbé. Stejný pocit.

Vyděšená jsem kontaktovala chovatelku, co je červený svrab. Ona mi volala a řekla, že o ničem takovém neví. Ale ať se uklidním a nestresuji Phoebe odběry. Lehce vymývám očka.

Tak jsme je vymývaly a ono to bylo v pohodě. Objevila jsem takovou vodičku a ta pomohla. Chovatelka ji pak taky s úspěchem vyzkoušela. (Papillonům se má po procházkách kapat do oček, kvůli prachu)

Takže zažehnáno.

Den před Štědrým dnem 2008 dostala Phoebe průjem. Opět jsme letěly na veterinu. A ejhle, zrušena! Tak se nedalo nic dělat, uvařily jsme vývar a měla dietu. Pomohlo to.

Delší dobu se nic nedělo. Jen jsme přemýšlely, kam půjdeme na očkování.

Jenže, co se nestalo, na konci února 2009, Phoebe skočila ze židle a špatně. Pláč! Co teď?

Kamarádka mi poradila jednu veterinu blízko. Bylo 19. hodin, ale naštěstí měli do 20:00.

Mamka nasedla s Phoebe do taxíku a jely.

Přijely kolem 20:00. Phoebe měla bohužel tlapičku zlomenou. Tentokrát druhou přední. Dostala něco na bolest. A  za 5 dní na převaz. Phoebe se ujala mladá hodná paní doktorka Ilíková. A pečlivě vždy po 5ti dnech tlapinku převazovala, kontrolovala jestli nejsou otlaky. A poradila i s rehabilitací.

Phoebe měla zavedenou kartu, kde vše je zapsáno. Ne veterinu chodíme stále, jen paní doktorka odešla na mateřskou.

Další veterinární akce nastala těsně po dovolené 2009. Měla jsem Phoebe s sebou. Těsně před dostala Spot-on proti klíšťatům, měly jsme nové granulky.

Po dovolené se začala drbat. Pořád. V noci jsem se budila tím, jak se kouše a vytrhává chlupy. Blechu neměla.

Kontrola nás u paní doktorky neminula.  Dostala šampon a byly zjištěny ucpané análky.

Časté koupání v šamponu Phoebe nepomáhalo. Drbala se usilovně. Pořád. Moc nežrala a celkově nevypadala dobře.

Díky Hafíkům.cz jsem poznala Evu a Morgýška. Poprosila jsem o radu. A dostala kontakt na paní doktorku Bendovou, která se na Phoebe přijela podívat k nám domů. Prohlédla ji, zjistila jestli nemá kousance od blech. Ty neměla, ale prý to mohla být bleší slina. Udělala seškraby na vzorky parazitů.

Za pár dní přijela znovu, paraziti nebyli. Udělala Phoebe pořádnou koupel se všemi přípravky. A přivezla antibiotika, měly jsme nasadit čtvrt Prothasinu proti drbání.

A doporučila dietu. Velmi radikální. Mohlo by jít o alergii na drůbeží maso. Phoebe nesměla pamlsky. Jen buvolí bez barvidel. A veterinární granule s lososem + olej z lososa. A proti parazitům jiný Spot-on. A ještě jsme dostaly na vmasírovávání a obnovu srsti  Oligoelementy.

Průběžně jsme se kontaktovaly po telefonu. Spon-on se ukázal jako ten nepravý, drbání opět začalo. Takže zákaz jejich používání.

Dietu a antibiotika jsme musely dodržovat 6 týdnů. Phoebe dorůstala srst, přestalo drbání, kousání, přibrala. Paní doktorka Bendová nám doporučila granule dál používat.

Když Phoebe sní něco barveného, či drůbežího, začne se během dne okamžitě drbat. Takže se toho vyvarováváme, i když chybka se stane. Ale jinak jí vše z ryb. Pamlsků se objevilo hodně, srst má dobrou a i přibrala. A je spokojenáJ

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 22.08.2014 Upraveno: 22.08.2014 Přečteno: 16x

Schválili: Nika *** 26.08.14 • Libas *** 26.08.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví psů
24.11.2015*****Línání, lámající se drápky? Zamyslete se nad vhodnými doplňky stravy15x
02.02.2013*****Příběh majitelky krycího psa65x
09.10.2009*****Babesioza pohrozila860x
03.07.2009*****Pozor na trávu z pohledu psa alergika748x
17.08.2020*****Cestujete se psem? Nezapomeňte přibalit vodu a zaregistrovat čip3x
23.06.2022*****Pelíšek pro psa: Jak ho vybrat nebo vyrobit svépomocí2x
19.11.2010*****Otlaky454x
02.07.2009*****Pozor na trávu539x
01.12.2023*****Která psí plemena jsou nevhodná do bytu?1x
02.07.2009*****Klíšťata650x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/353-phoebe-a-my-u-veterinare-skoro-jako-doma%e2%80%a6