Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Pomáháme zachránit německé špice velké černé.

 

Články » Pomáháme zachránit německé špice velké černé. 

Pomáháme zachránit německé špice velké černé.

Publikováno: 28.02.2010 • Autor: © rejanmoravia • Rubrika: Zajímavosti o psech

V Ostravě Bartovicích se narodilo 8 štěňat německého špice velkého černého. Dlouho očekávaná štěňátka přišla na svět 10. 2. 2010. V chovatelské stanici „Re-Jan Moravia“ se narodilo 5 psů a 3 fenky. Jména štěňátek začínají na písmeno D. dle pravidla plemenné knihy ČMKU. Jsou to opravdoví cvalíci, kteří se mají k světu. Porodní váha se pohybovala v rozmezí 320 g - 380 g. Jejich maminka Aeimy Black Re-Jan Moravia se o ně pečlivě stará společně s celou rodinou Nociarových. Tatínek Ferox Viribus z Vitonského panství je jistě hrdý na tak početný vrh celosvětově kriticky ohroženého špice. Maminka Aeimy a tatínek Ferox jsou příslušníky starobylé rasy německý špic velký černý. Pejsci Dag Black, Dasty Black, Dino Black, Don Black, Donar Black a fenky Deli Black, Dolly Black, Duffy Black společně se svou maminkou Aeimy zůstanou v teple domova alespoň jeden měsíc od porodu. Následně se štěňata začnou otužovat. Když přijde doba loučení a odchodu štěňat do svých nových domovů, ve věku sedmi týdnů, to již štěňátka budou bydlet venku v boudě. Jejich srst bude natolik hustá, že jim chlad neublíží.

Plemeno německý špic velký byl v roce 2003 zapsán do německého červeného seznamu Společnosti pro zachování starých a ohrožených plemen domácích zvířat (Geh). Tato společnost se snaží zmapovat a zachovat pro budoucí generace kriticky ohrožená plemena domácích zvířat. Geh zařadila velké německé špice mezi nejohroženější druhy vyhynutím, plemenu přiřadila první kategorii což znamená velmi vysoké riziko. Špicové jsou nejstarším plemenem psů ve Střední Evropě. Jsou chování v mnoha velikostních a barevných variantách. Od nejmenších trpasličích přes malé, střední, velké až po vlčí špice.

Velcí špicové jsou chováni v barvě bílé, černé a hnědé. Velcí hnědí špicové vymřeli a nyní se chovatelé v Německu snaží o znovuvzkříšení vyhynulé barvy pomocí experimentálního křížení středního hnědého špice s velkým černým špicem.

Chovatelé několika málo zemí, kde se velcí špicové nacházejí, se snaží o rozvoj a zachování těchto vzácných psů příštím generacím. ČR nezůstala pozadu, a zapojila se do regenerace velkých špiců. Vzhledem k malému počtu a vysoké příbuznosti chovaných jedinců se používá křížení obou barevných variant mezi sebou a také se zapojují do chovu němečtí špicové vlčí. To vše k obohacení krve. Vlčí špicové jsou častěji chování a těší se ve světě velké oblibě. V anglicky mluvících zemích je vlčí špic nazýván Keeshond. Experimentální spojení vlčích špiců s velkými černými špici zaznamenalo velký úspěch a podařilo se odchovat štěňata žádané černé barvy. Dnes právě tyto štěňata z experimentálních odchovů tvoří základ českého chovu. Křížení je jediná možnost jak rozšířit genofond málopočetných velkých bílých a velkých černých špiců.

Velcí bílí a velcí černí špicové z českých chovů slaví grandiózní výstavní úspěchy u nás i v zahraničí. Získávají ty nejvyšší výstavní ocenění: Interšampion, Evropský vítěz, Světový vítěz, stali se národními šampiony mnoha zemí. Právě psi českých chovů získali na Světové výstavě v roce 2009 nejvyšší výstavní ocenění a stali se Světovými vítězy.

Velcí a vlčí špicové jsou vynikající, ostražití hlídači. Jsou stále ve střehu, nic jim neujde. V dnešní době našli své uplatnění jako strážci a ochránci domovů, hlídači rodinných domů a dvorů. Díky své bohaté srsti mohou být chováni celoročně venku. Mráz, sníh, vítr ani palčivé sluníčko jim nevadí. Jejich atraktivní vzhled dokresluje bohatá hříva připomínající lva a hustě obrostlý ocas stočený do růžice a nesený hrdě nad hřbetem. Srst s bohatou podsadou není náročná na údržbu a nevyžaduje střihovou úpravu. Srst stačí jen občas vyčesat a vykartáčovat. Časté česání naopak srst poškozuje a zbytečně vytrhává zdravou podsadu.

Špicové mají rádi děti i domácí zvířata. Jsou to zdraví, otužilí a nenároční psi střední velikosti, kteří jsou známí svou dlouhověkostí. Vzhledem k absenci loveckému pudu byli používání jako hlídači venkovských dvorů a strážci domácích zvířat. Lehce si přivyknou na zvířata chované v domácnosti, kterým pak neubližují. Jejich stěžejní úlohou je a vždy bylo hlídání domu a včasné upozornění na nebezpečí. Jejich výhružné vrčení a štěkot odradí každého vetřelce. V případě potřeby neváhají zasáhnout a bránit svého pána a střežený objekt. Nejsou však zbytečně uštěkaní. Jako příkladní a svědomití hlídači nemají sklony k toulání a zdržují se u domu.

Špicové jsou bystří a inteligentní psi, kteří se snadno a rádi učí novým povelům. Vzhledem k jejich snadné ovladatelnosti a přizpůsobivosti jsou špicové vhodní i pro kynologické začátečníky, rodiny s dětmi i jako průvodci a společníci starších lidí.

Velcí a vlčí špicové mohou být využíváni ke všem psím sportům, rádi se zúčastní výcviku v poslušnosti i soutěží v agility. Rovněž se mohou využívat ke canisterapii. Bezmezně milují svého pána a jeho rodinu.

Je s podivem, že tak všestranně využitelného psa zastínila mnohá módní plemena.

V dnešní době se lidská společnost stále více obrací k přírodě a hledá původní odkazy našich předků, kterými jsou právě původní stará plemena. Pevně věřím, že velkým špicům svítá na lepší časy. Když se jejich majitelé budou věnovat chovu, tak se podaří zachovat velké německé špice i pro budoucí generace.

Napsala: Nociarová Renáta

Ch. st. Re-Jan Moravia

Nad Lučinou 11/8

Ostrava Bartovice

Tel: 739965050

e-mail: re.janmoravia@seznam.cz

website: http://re-janmoravia.ic.cz

F

F

F

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 28.02.2010 Upraveno: 28.02.2010 Přečteno: 439x

Schválili: Rexik *** 18.10.13 • Rex *** 20.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zajímavosti o psech
05.03.2010*****Jak vykoupat a rozčesat dlouhosrstého psa - labutěnka786x
13.04.2012*****Vítězové ankety Statečné psí srdce26x
18.03.2011*****Proč pes dělá to neb ono248x
09.12.2011*****Sibiřský husky - něco o málo o plemeni, které patří mezi nejinteligentnější psy22x
14.12.2011*****Moje reference na obor kynologie na České zemědělské univerzitě36x
07.03.2016*****Významný český král a bezvýznamný český pes16x
15.02.2013*****Teorie kynologického Olympu23x
15.04.2012*****Border kolie charakteristika plemene4x
09.01.2010*****Míšův Oltcítek381x
01.11.2012*****Najškaredší pes na svete sa volá Gus5x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
13.04.2012*****Středočeský kraj hledá svého psího šampiona35x
13.04.2012*****Vítězové ankety Statečné psí srdce26x
07.02.2012*****Statečné psí srdce 201114x
17.11.2011*****Pes Prahy 1024x
20.10.2011*****Outdoorové vybavení pro pejsky31x
24.01.2011*****Statečné psí srdce423x
25.10.2010*****Outdoorové vybavení pro aktivní pejsky508x
30.08.2009*****Jak rozpoznat kvalitní krmivo1052x
11.06.2009*****Přeprava psa v autě2716x
11.06.2009*****Potraviny nevhodné pro psy2284x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/81-pomahame-zachranit-nemecke-spice-velke-cerne