Přihlásit se HAFICI.NET »

První hárání

NápovědaFórum » Péče o psa » Péče o štěně a psího adolescenta 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
První hárání
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sgualdrina
no ja už se taky těším na naše první hárání,to teprve bude sranda hop
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Laďka Re: SimHania
My jsme to měli u Abbynky stejně. Taky na začátku trošku, pak tak dva dny nic a pak začala krvácet docela dost. My používáme kalhotky jen doma, na ven jí je sundávám. Některé fenky krvácí cca týden až dva a pak nají plodné období bez krvácení. Abby hárala už třikrát a pokaždé krvácí celé tři až čtyři týdny. Pejsci za ní blázní skoro celou dobu, ale Abby na ně ty první dva týdny vrčí. Mě poprvé taky vyděsilo, že byla hrozně unavená, teď už vím, že je to u ní normální, hárání prostě prospinká. Tak se připravte i na to, že se může chovat úplně jinak, než normálně...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - SimHania Re: Libas
Děkuji za vysvětlení :-) O těch změnách na "pipině" :-D jsem si četla, pořád ji prohlížím, ale zatím bych řekla, že nic.... Ale asi vše chce svůj čas, pokud je to dnes první den. Ještě jednou díky. Jsem ráda za tyto stránky a fórum.... Mně, jako chovatelce "začátečnici" moc pomáháte:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Libas Re: SimHania
Je to normální. První dny pejsky přivádět k šílenství nebude - teprve hárat začíná, ještě nemá plodné dny a pes - samec, který už je zkušený, to pozná. Ale zájem o ni se bude stupňovat. Krvácení ji zřejmě zaskočilo, ale nevyvedlo z míry, proto jsi už nenašla další skvrnky - začala se čistit. Já měl dvě feny a obě se v době hárání čistily tak, že po nich nikde krev nezůstávala. Ale samozřejmě to poznáš podle změn na zevních pohlavních orgánech. U chlupatců jako máš ty nebo jako jsem měl obě feny já to tak není vidět, u hladkosrstých psů vidíš, jak se jí zevní pohlavní orgány prokrví a promění skoro až v chobot.
Takže zpět k tvé holčičce - vše je naprosto normální, připrav se na to, že budeš muset nápadníky odhánět víc a víc. Někdo kvůli pohodlnosti kupuje kalhotky. Mají výhodu, že ti ji nečekaně neobskočí pes, ale zároveň nevýhodu, že se nemůže sama čistit a ani se v nich nevyvenčí. Já nejsem moc přítel háracích kalhotek, ale každý má jinou zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SimHania
Dobrý den, jdu si pro radu :-) Mám 9 měsíční fenku Havanského psíka a dnes zřejmě začala hárat. Jen pro upřesnění, je to můj první pejsek v životě, tudíž i první hárání. Ráno byla na podlaze vedle pelíšku větší skvrna od krve, pak cestou do pokoje pár drobných krvavých skvrnek. Takže jsem si řekla: A je to tady, háráme :-) Od té doby ale nic. Nebo tedy nic viditelného... Je to normální? Na procházce ji pejsci očichávali, ale že by je přiváděla k šílenství, tak to ne :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R petrab Re: anargo
aha, o vakcinaci proti borelioze nic nevím, neočkuju, vím jen, že některý vakcíny se dají použít i léčebně, např. na dermatofytozu /plíseň/
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buba - Gump Re: petrab
neviem nie som veterinár .. ale dostala antibiotiká a ešte jednu injekciu ako hovorila anargo je to vo výdajoch
 Reagovat na tento příspěvek 0  - anargo
Jo to je fakt,ale koukala jsme do výdajů a má tam napsané i atibiotika a očkování.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R petrab Re: Buba - Gump
jen mě udivilo, že místo přeléčením atb v případě boreliozy naočkoval...?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buba - Gump Re: petrab
opísal som mu že či jej nálada a nechutenstvo môže byť príčinou hárania, povedal mi nemala kliešta ? ešte som ani nedohovoril že mala kliešťa a už to vedel. Príznaky toho ochorenia sa zhodovali s jej stavom, povedal mi že viacero ľudí z nášho okolia ku nemi prišli so svojím zverencom práve kvôli kliešťom - že vraj naša oblasť je najviac infikovaná .. moja druhá sučka mala za uchom 5 klieštov a je v pohode, akčná, žerie ...http://www.ockovanie-psov.sk/borelioza/
Reklama
jesti měla krev v moči, je rozhodně vhodný nechat udělat celkové vyšetření - min. krevní testy ... co přesně vet. říkal, jestli se mohu zeptat, protože na vakcinaci musí být pes zcela zdráv.
Borelioza se snad očkuje i léčebně?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Buba - Gump
volali sme mu, lebo som jej včera našiel na zadku kliešťa, bál som sa lebo jedným z príznakov Boreliozy je tmavý moč, únava a pod. , vet mi potvrdil že z nášho okolia bolo viacero prípadov boreliozy, dnes ju naočkoval a o 3 týždne znovu hmm
PS: nehára sa
s čim?
zajtra ideme do veta, tak mi snáď pomôže .. o peniaze mi nejde hlavne nech bude v pohode a ďakujem za dlhú vyčerpávajúcu odpoveď
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R petrab Re: Buba - Gump
fenka může mít během hárání náladu "pod psa", zda-li hárá zjistíš mmj. zájmem psů, někteří jedinci to poznají celkem dlouho před počátkem hárání, období hárání se skládá ze 4 fází, mmj. nejdřív fenka barví, tedy vidíš krev, pak začne hárat, z krve to přejde ve výtok, následně pár dní je nutno jí hlídat důsledně, protože může sama vyhledávat psy a bude se jim stavět, předtím a potom je odhání,
krev ale není v moči !, může do loužičky při močení ukápnout

koldajulik.unas.cz/…

klíšťata vylézají, nejlíp se jim daří v podobném počasí, co nás teď čeká, ve vedrech a v zimě chrápou, pořiď jí spot on nebo obojek proti klíšťatům /např. Kiltix, který vydrží před půl roku, klíště odstraň spec. kleštičkami, které prodávají v lékárně, vydezinfikuj a můžeš ranku dezinfikovat ještě pár dní poté, po procházce ji prohlídni a odstraň příp. klíšťata co nejdřív, obojek i spot on (pipeta za krk) začnou skvěle fungovat až po několika dnech, když je velká invaze klíšťat, může mít pes klíště i přes tuto ochranu, ale nebývá to příliš časté

www.reproplast.cz/…

www.spokojenypes.cz/…

eshop.rpvet.cz/…/

proti borelioze můžeš dát preventivně psa očkovat, stoprocentní ochrana to ale není, jde jen o náhodu, když ji dostane, nejdůležitější je se snažit kllíšťatům prostě vyvarovat rozhodně některé problémy s klouby jsou u psů právě následkem boreliozy, bohužel klas. erytém (červený flek s bílým středem) a to migrující (může se objevovat v určitém údobí na různých částech těla, i tam, kde klíště nebylo přisáté) u psa v podstatě nezjistíš kvůli srsti, takže většinou se na ni přijde, když už, tak po delší době, kdy už má pes problémy, ačkoliv se dobře dá vyléčit v počátku (u lidí to tak funguje)
www.zbyneklonsky.com/…

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ket – Buffy
Buffy začala hárat když jí bylo něco mezi 8 a 9 měsícem.
ahojte, moja Bara sa začala čudne správať, nič ju nebaví a dokonca ani na prechádzke nebehala ako zbesilá a večer som zistil že má v moči krv, teda sa hára .. chcem sa spýtať či môže mať pokazenú náladu od toho ?
dnes som jej na zadku našiel kliešťa,obávam sa lýmskej boreliozy ?! :/
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KláraRe: Avona
Taky jsem ráda, že se naši hned ochotně Baronka ujali :-) . Ohledně štěňátek už má teď tři 100% zájemce (jedno naši, jedno kolegyně a jedno brácha) a myslím, že 2-3 další se seženou. No a kdyby náhodou nám tady jedno zůstalo, tak se z toho taky nezvencnem. Už teď mě to u nás připadá jak ve zvěřinci :-D . Máme 3 děti, 3 pejsky a 3 želvy smich . A naštěstí velkej barák a hlavně velkou zahradu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Avona Re: Klára
Super, toto řešení je asi nejlepší, pokud máte tuto možnost, tak není co řešit. Ohledně štěňat.. rozhodně vám nechci mentorovat, že kategoricky ne.. to je každého věc, ale opravdu si dopředu před krytím zajistěte vážné zájemce, zaději více, ať pak neřešíte co se štěňaty... Ovšem každému zájemci o bezpapíráky nejdřív říkám, aby si prošel útulky, tam je voříšků dost.. Zdravím a přeji pokud možno klidné hárání :-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KláraRe:
Tak už jsme to vyřešili. Domluvila jsem se s našima, že si Baronka vezmou k sobě, až bude mít Shelbynka kritické dny :-) .
Katy:
Baron je papírový (jen se jmenuje v dokladech jinak ;-) , jen my mu říkáme Baron) - byl to dárek od mého manžela. Na výstavě jsme s ním byli jednou loni, když byl štěně. No a Shelbynka je bez PP. Manžel ji zachránil čirou náhodou ve Wurzburgu. To měl zrovna Barona s sebou na cestách a musel s ním narychlo ve Wurzburgu k veterináři. A byla tam nějaká místní chovatelka, která tam přišla dát Schelbynku jako 6-ti týdenní štěně utratit, jelikož měla kýlu, a tím pádem byla pro ni neprodejný zm.... sad . Jinak do budoucna by jsme chtěli mít aspoň jednou štěňátka , ale až tak za rok a půl až dva hop
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Avona Re: Katy
Katko, měla jsem jednu fenu ( téměř stále hárající - porucha ) a 8 psů NO. Sousedi mají párek jorků. Druzí 4 rigebacky ( 3 feny a jednoho psa ) I v době hárání - mimo kritické dny jsou spolu a samozřejmě kalhotky, či sprej není stoprocentní, ale pomůžou. Není to o tom, že v tom kritickém týdnu je nechají celý den o samotě, to je jasné, ale pod dohledem by se nemělo nic stát. Jen pokud bydlí v paneláku či bytovce, tak ať se připraví, že pejsek asi bude trochu hlučnější..... A Kastraci jako lék na hárání opravdu neuznávám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Katy Re: Avona
Ze zkušenosti majitelů fen vím, že psi se oblbnout nenechají, takže na to bych určitě nespoléhala. A kalhotky taky nejsou zrovna velkou překážkou. Proto bych tedy spíš poradila to oddělení a maximální dohled. Nebo kastraci...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Avona Hárání
Ještě bych chtěla doplnit.. existují různé spreje, které pejskům nevoní a trochu je odradí. Dále se prodávají hárací kalhotky, které jsou také překážkou.. To nejhorší trvá cca týden, mimo kritické dny na sebe pejska stejně asi nepustí. Neboj, zvládnete to :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Katy Re: Klára
Tak to se velmi snaž, aby k tomuto nedošlo.. 1)fena je ještě štěně, 2)nejspíš nejsou s PP, 3)asi není ani žádné zdravotní vyšetření. Nevidím důvod, proč takhle bezdůvodně množit psy, proto se, prosím, snaž, aby k incidentu nedošlo. Pejsky mějte raději celou dobu hárání v oddělených místnostech (s pevnými dveřmi).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klára – Všechny plemena
Ahojky všichni,
mám skoro 10-ti měsíční fenku Shih-tzu Shelbynku. Každým dnem u ní čekám hárání. A Aby toho nebylo málo, tak mám i rok a půl starého Barona (psa) stejné rasy. Bojím se toho, jaké by to mělo následky, kdyby se nám je nepodařilo uhlídat a Shelbynka by otěhotněla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavlinapoddana – Re: Luuca
Dostává se do puberty a tak provokuje,chce to přísnější metr a hlavně jí dát jasně najevo pravidla.Nepíšeš odkud a jak utíká,v tom ti nikdo neporadí,když nemá bližší info.Kde má pelech,jestli je doma,nebo venku a jak k těm útěkům dochází.To nebude přicházejícím háráním,při hárání utíkají feny až s plným chtíčem kolem sedmého až dvanáctého dne barvení,je to u každé feny jinak a nezáleží na rase.Za jak dlouho po útěku se ti vrací?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Luuca
ahojky :-) mám doma 8mesíční fenečku Howavarta a nějak nám začla utíkat....mám o ni strach, protože nvím kdy nám začne hárat sad nemáte někdo s háráním tohoto plemene zkušenosti? moc by mi to pomhlo...Díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Goffynka
Díky moc, hned jsem klidnější. Zkusím jí ještě uvařit vývar, ten má ráda a snad si dá... :-O
 Reagovat na tento příspěvek 1  - defisa – Re: Goffynka
určitě je to náladovostí .... pokud to do zítřka nepřestane tak to sku s vetem prokonzultovat ...a myslím že to jsou hormony a celé tělo jí blbne...
Myslím, že něco není v pořádku. Sisa pořád spí. Dneska ráno se najedla, byla veselá, na procházce se chovala jako obvykle. Pak jsme přišli domů a ona šla spát. A spí... To by mě ani tak neznepokojovalo, horší je, že nepije. Dávám ji pít ze stříkačky (vytlačím ji kapku a ona si ji olízne ale když jí dám misku, nechce). Může to být tím, že je teď "náladová" (nebo jak to říct) nebo bychom ji raději měli vzít k vetovi? :-(
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek 3  - pavlinapoddana
Gratuluji tvé slečně a můžu tě ubezpečit,že apatie,přecitlivělost,nechutenství a všechny možné i nemožné symptomy jsou zcela normální a není to jen u prvního hárání.Teď je to pro ní jen něco nového,co neumí ještě nikam zařadit. pohrávají si s ní hormony,je to jako u nás ženských,prvně to každá fenka snáší úplně jinak,tak jako my a taky se každá jinak chová.Moje Cherryna u je dáma v nejlepším věku a stejně se v prvních dnech chová jinak,než normálně.Má smutné oči,takové plné bolesti,jako by chtěla říct,ouvej,ouvej...Je absolutně apatická a nechce se nechat ani pohladit.Nejraději si zaleze pod jídelní stůl a tam má jako svůj bunkr.Nechutenstvím teda netrpěla nikdy,ani u prvníha hárání,ale jak říkám,každá holka to má jiné.Posíláme jí pusinku a gratulaci. love
Tak už je to tady - naše první hárání. Nemám s háráním vůbec žádné zkušenosti, tak se tu v průběhu několika dní, objeví spoousta dotazů :-D Chtěla bych se zeptat: Je normální, že je fenka v době prvního hárání víc unavená? Sisule pořád polehává, dneska toho moc nesežrala ale na procházkách se chová normálně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mili512 – Re: Veya007
Díky za odkaz, teď už víme všechno!! palec potlesk ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Veya007 – Re: mili512
kukni se sem, je to tam hezky popsané :o) koldajulik.unas.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mili512
Tak už jsme se dočkali..Bublíša začala včera hárat. Protože s tím nemáme vůbec žádné zkušenosti, můžete napsat něco víc o hárání? Jak dlouho fenka tzv.barví, jak dlouho máme dávat pozor na psy, aby jsme nedej bože neměli štěňata a za jak dlouho po hárání je možné fenku nechat vykastrovat, protože štěňátka nechceme ani teď ani jindy. Děkuji všem za rady. palec potlesk ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - defisa – duření, otékání a jiné věcičky
Ráda bych vnesla světlo do duření a otýkání všeho možného :) .
Otok - bývá následkem nahromaděním většinou vody ale i krve (to ale málokdy). Otok bývá u kloubů a poškozených tkáních.

Zduření - je způsobeno větším průtokem krve na jakémkoliv místě těla například zevní pohl.orgány fenky při hárání.
Takže fence vulva zduří ano . Jako pejskaři si ale může dovolit používat jakýkoliv slovo a všichni víme co to znamená. Slyšela jsem i výraz zrosolovatí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - edus
:-D .. tak kdo začne s jinými názvy toho orgánu ???? potlesk Nemám co číst smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NIKO – Re: mili512
:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mili512
Děkuju všem za poučnou diskusi a holt budeme čekat. palec ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 2  - mimišák
NIKO napsal: mimišák napsala: se v drtivé většině řeší kdo komu pošle kostičky,Pokud sis všimla,těchhle debat se neúčastním.Jedině kdy jsem reagoval,tak to byly pamlsky-UZENÉ MOHU

radši to vysvětlím: kostičky i to ostatní, co jsem zmínila, se týkají webu "Hafici.cz"; naopak hlubokou poklonu Rexovi za správu tohoto portálu. palec potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NIKO
mimišák napsala: se v drtivé většině řeší kdo komu pošle kostičky,Pokud sis všimla,těchhle debat se neúčastním.Jedině kdy jsem reagoval,tak to byly pamlsky-UZENÉ MOHU :-D :-D ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NIKO – Re: mimišák
Smysl pro humor jsem nikdy neztratil,to mi věř ano "teď čekám, že se začne probírat správné (a nevulgární!)označení toho pohlavního orgánu" No tohle vůbec tedy nečekám,proč taky?
:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavlinapoddana
To máš pravdu,ale zas to není taková zábava,nemusíme to hnát do extrémů,ale v podstatě s tebou souhlasím,co kdyby tě zas nějaký odborník vzal za slovo. palec
 Reagovat na tento příspěvek 3  - mimišák
NIKO napsal: A jelikož se tu "odborně diskutuje",jak jsem se tu dočet
a já se už radovala, žes našel smysl pro humor. To byl původně vzkaz pro supíka.. a týkal se toho, že my se tu hádáme - tedy pardon diskutujeme - o psech, kdežto na fóru, odkud supík pochází, se v drtivé většině řeší kdo komu pošle kostičky, proč stránky nefungují a že admini nedělají svou práci.
jinak čeština je bohatá: zduří, naběhne, oteče, zvětší se prokrvením.. teď čekám, že se začne probírat správné (a nevulgární!)označení toho pohlavního orgánu :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NIKO – Re: pavlinapoddana
Je podle mne velký rozdíl,když se s někým budu bavit o nějakých takových věcech doma,na pivku atd.Ale když budu psát sem,tak se budu vždy snažit psát a nazývat věci jak se mají,protože jsou tu určitě i náctiletí,kteří mají prvního psa,žádné zkušenosti,tak proč jim blbnout hlavu a psát nesmysly,hmmm?
Můj manžel to v jejím období trefně nazyvá že je náčelnice"Velká kánoi"To je taky skoro odborně. smich
To jsi napsala celkem správně.Já nikdy a nikde neslyšel jiný výraz než zduření vulvy-pohlavního orgánu.Dokonce ani v Tv v přírodopisných filmech a tam někdy bývají překlady hrozné.A jelikož se tu "odborně diskutuje",jak jsem se tu dočet,tak je dobré nazývat věci správnými názvy,né?
Niki,zduření je podle mne víceméně odbornější výraz pro otok,"zduření vulvy se projevuje otokem pohlavních orgánů"jak bys to líp napsal?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pavlinapoddana – Re: NIKO
když se jí zduří vulva ,to jí neoteče?Když se zduří je prokrvéná,tím pádem otéká.To je víc než jen logická úvaha.
Nemíním se hádat,ale není to to samé. ne

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2 3

Zpět na obsah sekce Péče o psa • Zobrazeno 4791x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/101?od=26