Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Štena samo doma

 

NápovědaFórum » Péče o psa » Péče o štěně a psího adolescenta 

+ přidat příspěvek
Štena samo doma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2010 20:18 zaciatocnik
dakujem vam za odozvu :)a za tuto radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.08.2010 10:15 Žena hanysek80 [79] - Teriéři – Re: zaciatocnik
ahoj, neboj se, vzpoměl jsi si ještě docela včas. Do začátku školního roku máš víc jak dva týdny, takže je dost času to zvládnout.
1) naučení samoty. Toto období je strašně důležité. Musíš jí přesvědčit, že to, že odcházíš z bytu pro ní neznamená, že ji opouštíš. Musí získat absolutní jistotu, že se vrátíš. A jak sám říkáš, musíš začít postupně. Nejdřív odejdi za domovní dveře a zůstaň tam třeba jen 20 vteřin. To několikrát zopakuj za sebou.... vždycky po otevření jí dej nějaký pamlsek a bouřlivě jí vítej. Spojí si tvůj odchod s úžasným příchodem a bude se na tebe těšit. To opakuj několikrát denně a čas postupně pomalinku natahuj a natahuj. Po prvním týdnu už bys měl být někde na cca 2 hodinách "samoty". Druhý týden to zvyšuj až na cca 6 -7 hodin. Vždycky ale musíš dodržet rituál pamlsku a vítání :)
2) ničení věcí. Mysli za ní, projdi si byt, ideálně si k tomu klekni na všechny 4 a odstraň z dosahu všechny zajímavé věci. Zvlášť nebezpečné kabely. Předejdeš tím ničení věcí. A díky tomu ti nebude nic kazit návrat domů a radostné vítání.
3) loužičky. Za "nehody" zásadně netrestej. Můžeš svojí nevoli dávat najevo tónem hlasu, aby věděla, že se děje něco, co se ti nelíbí, ale jinak netrestej. Do 4-5 měsíců nemají štěnata zcela vyvinuté svěrací svaly a neumí je ovládat. Takže nečůrá tobě na zlost, ale protože to prostě ještě neumí zadržet. Samo se to poddá a přijde to samo. Samozřejmě když se vyčůrá nebo vykaká venku, tak musíš chválit, chválit a odměňovat a dělat divadlo širému okolí...
Když jí přistihneš při čůrání doma, tak se osvědčilo: dát jí ruku pod zadeček a zvednout jí. Tím jí vytrhneš z činosti a přestane čůrat (ruku si pak umeješ). U toho brblej a na oko se na ní zlob. A rychle jí vynes ven a venku, až se vyčůrá, jí chval.
Držím palce, určitě to zvládneš. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2010 17:46 zaciatocnik – štena samo doma
ahojte :) chcem sa opytat na radu
pred mesiacom som si kupil štena čivavy a mam jeden velky problem kedže čoskoro ide škola preotže odkedy mam štena viem :) mal som ho od začiatku nechavat doma same aspon na 5 minut ale teraz cez prazdniny bol aj je každy doma ale počas školskeho roku už nebude a ked ju necham samu tak knuči :)
teraz ju budem nechavat samu v izbe na 5 minut a budem to predlžovat zvykne si podla vas?ma 3 mesiace
počitam s tym že budem doma nachadzat aj mlačky pretože venčenie a močenie je u nas take že ked zaspi a vstane hned ju venčime je to aj 10 krat na den bude sa pytat niekedy aj sama?
mal som štena vlčiaka a ešte jedneho ale prinich to bolo ine ich som tak nechaval od začiatku ale ju bohužial nie

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Péče o psa • Zobrazeno 637x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/168-stena-samo-doma-