Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Bojacnost?

 

NápovědaFórum » Péče o psa » Výchova a výcvik psa 

+ přidat příspěvek
Bojacnost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2015 19:16 R Žena Markiz [262] - Ovčáci
taaak.. zachovavame status quo. Psi v pohode, lidi taky (pokud za sebou neslysi dupot), ale pouze do chvile, kdy ji prestanou ignorovat. Hlavne lidi teda. Jakmile na ni nekdo promluvi stylem "jeee to je hezkej pejsek" tak bere roha.
Ale zase mi ji nikdo neukradne :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2015 22:04 R Žena Markiz [262] - OvčáciRe: Libas
Jsem ted jen na mobilu tak odpovim kratce...s frbulem ve skolce problem nebyl,dokud ji spolu s mopsem nezatarasili cestu ke mne a zahnali ji k plotu. Pak problem nastal,ale valila jsem pro ni,protoze frbul i mops se zrovna stali neodvolatelnymi. Chteli si hrat,ale ona ne,no..bylo to az po cele hodine normalniho fungovani,celou dobu bylo vse ok. A y si nekdo nemyslel,ze byla vpustena mezi silene placatky :-)
Seznamovani s frbulem shora je nerealne,protoze ho ma takova divna rodina,stari celkem ok ale mladi ani nezabuci a pes se venci na voditku pred barakem nebo u skolky jen na dobu nutnou k vykoureni jedne cigarety,takze asi tak,bohuzel :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2015 13:44 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: Markiz
Moc jsem tu poslední dobou nebyl, nemohl jsem tedy zatím reagovat. Dnes taky není času moc, tak jen krátce, snad ti to pomůže. Pokud budeš mít jakoukoliv nejasnost, ptej se.
Nejdřív začnu frbulem - tito úžasní pesani mají jeden velký problém - při dýchání vydávají divný, jakoby chrochtavý zvuk, a psi, kteří na to nejsou zvyklí, na to často reagují agresí - ten zvuk je pro ně zvláštní, nezvyklý, nečekaný, a tak se ho bojí a často na ně zaútočí, aby je odehnali. Já bych to řešil tak, že bych Casey vzal na vodítku a pomalu s ní šel k frbulovi. Ten by měl být taky na vodítku, aby k ní nemohl. Nikdy nejdu ke psovi přímo, ale jakoby obloukem. Šel bych si ní pomalu blíž a odměňoval ji - pochvalou, pamlsky, hračkou - co má nejraději. Já jsem na tom dobře, Scotty je snadno motivovatelný pamlsky a to je nejjednodušší. Já se tedy přibližuju, když je Scotty v klidu, tak chválím a prokrmuju. Bohatě, jeden pamlsek za druhým (dávám malinké pamlsky velikosti nejmenších granulí). Přibližuji se do vzdálenosti, kde vím, že to se Scottym nic nedělá. Jakmile jdeme ještě blíže, pořád chválím a odměňuju, ale pečlivě psa sleduju. Jakmile uvidím, že se mu to stává nepříjemným, tak se přestanu přibližovat. Zastavím nebo jdu v kruhu dostatečně daleko a pořád prokrmuju a chválím. Pokud by se naježil, zavrčel, vyjel, tak se vzdaluji, nechválím, neprokrmuju. Po jeho zklidnění se znovu vracím na "bezpečnou" vzdálenost, chválím, prokrmuju a odcházím.
Důležité - nikdy nejít ke psovi přímo, vždy obloukem. Neodměňovat ale ani nijak moc neřešit, když mi pes "vrkne", prostě jen se otočit a odcházet. Vždy cvik ukončit tak, že skončíme ve vzdálenosti, kdy nic neřeší, chválím a odměňuju a odejdu pryč za velkého chválení. Celý cvik by měl trvat chvilku, max. 1-2 minuty. Raději opakovat 10x denně po 1 minutě než 1x 10 minut... štěnda neudrží pozornost a bystří pejsci jako šeltie už vůbec ne.
Tak zatím tak. Za chvíli nebo večer k tomu prvnímu dlouhému dotazu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2015 07:36 R Žena Markiz [262] - OvčáciRe: petrab
Diky, doufam ze jo, ona bytostne nesnasi frbula co bydli tady v baraku, tak snad ji jinej nebude vadit :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.08.2015 01:07 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Markiz
tak ať to jde :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2015 10:05 R Žena Markiz [262] - OvčáciRe: petrab
Dohodla jsem se s vedouci skolky, ze nas zatim zkusi vzit do jine tridy, prestoze je plna. Jsou tam mali psi (bisonek, frbul, grifonek..) a zkusime co se bude dit, i kdyz to nejsou stenata.
Ona takhle jako problem nema, vcera radila se stejne starym spicem asi pul hodiny, ani necvakla, mozna ze byl stejne velkej - bohuzel lidi s hodnyma velkyma psama tady proste neznam a ani nevidam :( a deti.. ty si vybira, nevim podle jakyho klice, ale za nekteryma by se potentovala, za jinyma zas ani prd, couve a jeci. Jen je to jeste stene, tak obcas vysvetlit matkam, ze fakt nechci aby ji deti hladily, nejde. Proste je nejspokojenejsi, kdyz si ji nikdo nevsima. A kdyz vsima, nesmi bejt vetsi a vtiravej.. asi bude holt takova rezervovana.
Mame navic prislibeno, ze po ocekavanem navratu 3 seltii do skolky budem chodit s nima. Tak snad..

Kazdopadne kdyz to nezabere ani takhle, tak pak asi budu muset najit nekoho, kdo by mi s odbouranim jejiho strachu pomohl, nechci nic nechat osudu, abych nemela ujecenou nervozu, jako je 80% jakojorku od okolobydlicich lidi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2015 00:37 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Markiz
někdy je problém uchránit štěně a ml. pejska před špatnými zkušenostmi,
rozhodně jakékoliv strachové projevy je nutno řešit intenzivně a neodkládat je,
v tomto případě se dohodnout s někým, kdo pomůže jako "trenažer" (klidní pejsci po dohodě s jejich majiteli za dozoru a stejně tak hodné klidné děti po dohodě a za přítomnosti rodičů) a pejska zvykat na to, že mu nic nehrozí, pomalu, postupně, chválit za klidné chování, případně se vrátit o krok zpět
(nutno zmínit, že v případě citlivější povahy a příliš velkého šoku v případě špatných zkušeností může problém přetrvávat a nutno se mu věnovat celoživotně s velkým důrazem na vyvarování se podobných negat. situací v budoucnu.

Hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.08.2015 11:34 R Žena Markiz [262] - Ovčáci – Bojacnost?
Zdravim, jsem tu zase :-)
Mela bych dotaz co se tyce "nervoznosti" te nasi prisery. Ma 5 mesicu, chodime do psi skolky, denne nekolikrat ven na vyblbnuti..
Mam s ni ale problem, ktery uplne netusim jak resit, protoze kazdy rika neco jineho.
Co se tyce strachovyho obdobi (ze se desi i susticiho listi, kdyz je v prostredi kde to nezna), to je asi normalni, ale bohuzel se boji i lidi (predevsim deti) a rve na ne do strhani, ovsem jen na deti v urcite velikosti - ty mrnave na odrazedlech apod. ji nezajimaji, ty ma rada, horsi je tak vek kolem 8 az 10 let. Vim, ze to bude z toho, ze jsem s ni asi pred mesicem sla kolem skoly a ona na voditku vedle mne. Na strome byli vylezli asi 4 smradi - jinak je nazvat nemuzu - a v momente, kdy jsme sli kolem nich, tak ji pretahli asi 5cm silnou vetvi. Ne ze by ji prerazili, spis ji vzaly drobny vetvicky pres bok a ona se vydesila. Vedela o nich a nepocitala, ze by ji mohli ohrozovat.
Samozrejme jsem se zastavila, smrady, kteri z toho meli srandu, jsem servala na dve doby i s tim, ze ted je teda s tou vetvi pretahnu ja... matky o 20 metru dal a jen koukly, nezajem. Na co, ze..

Podobne to mam ted se psy, ale jen s vybranymi.
Ve skolce je bohuzel s AUO, kteri jsou i ve dvou az 4 mesicich vetsi nez ona a taky tezsi.. ona mne asi chrani, protoze kdyz uz je na ni moc pozornosti, maze se za mnou schovat a kdyz je u mne, tak po nich docela dobre vyjizdi. Nerada bych, aby nekomu ublizila.
Venku problem podobny, babky, sidliste a jorkove s bisonkama, vencici se volne bez dozoru.. mit vetsiho psa, mam po problemu, ale ta nase je mrnava, tudiz asi babky ziji v dojmu, ze se nemuze nic stat a absolutne je nezajima, ze nas jejich voresi otravuji. A ano, mame voditko.. v obydlenych prostorech vzdycky. Samozrejme se psy na voditku problem neni, ti maji majitele vetsinou normalni, zeptaji se, jestli se muzou seznamit apod. To je ok.

Tak a ted co s tim? Nechci mit zkazene stene a z nej vyrustajici uzlicek nervu, ve skolce jedna rekne nechat je si to vyrikat, druha schovat, treti ano schovat ale jak zacne cvakat, tak prestat schovavat.
S detmi uz vubec netusim, snazim se jim aspon vyhybat, ale kdyz jdu a decko jdouci proti nam se tesne vedle psa zastavi a misto jakoze pohlazeni ji placne, kdyz ona to neceka, je to na na*rani, jenze vsude se jim vyhnout nejde a na kazdyho z dalky hulakat at na psa nesaha je ponekud nemozne :-(

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Péče o psa • Zobrazeno 82x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/915-bojacnost