Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Jezevčík, je to vůbec pes?

 

Články » Jezevčík, je to vůbec pes? 

Jezevčík, je to vůbec pes?

Publikováno: 07.04.2012 • Autor: © invalida • Rubrika: Zdraví psů

Když se v srpnu naše psová sbalila na tu úplně poslední cestu tak sem se zase po letech pořádně vožral. Bylo jí jen lehce přes 17 let a byla moje třetí jezeďačka. Nebudu tady popisovat ani jak mi bylo a ani to že v první chvíli sem se zařek že už nikdy psa nechci. Kdo to zažil, ví přesně vo čem je řeč a kdo to nezažil stejně nepochopí. Ale soužití to bylo celkem šťastný, protože nás v poslední době čubina vyprovázela na výpravách s dětma z akvaristickýho kroužku. A ona děti milovala.

Smutek lehce otupěl a v sobotu si jedu pro štěně. Zase fenku jezevčíka. Můj čtvrtej jezevčík a zároveň první papíračka. A proč sem se rozhod na starý kolena pro papíráka? Tak nějak bych chtěl mít jistotu že mi z tý potvory nevyroste třeba malamut. Takže tímto tuhle možnost trošku eliminuju. Ale na 100% to taky asi není, když  tak člověk čučí kolem sebe tak mu musí bejt jasný že možný je úplně všechno. Včetně toho malamuta na jezevčičích papírech.

Určitě uslyším argument že i nepapírovej pes je dobrej kolega a nebudu to nikomu vyvracet. Ale já se tentokrát rozhod pro papírovýho tak to respektujte. Doufám že tím neporušuju žádnej přiblblej předpis evropský koloniální vlády. Protože když vobčas narazim na předpis co smíme a co zase ne, je mi jasný že sme pouhá kolonie.

Trošku mě zarazilo že štěňata nejsou po rodičích s rodokmenem automaticky taky erbovní. Sem si vo tom totiž něco přečet. Ale i vlastní vědomosti už sem za svůj život pochytil. Tak už vim že fena má mít ve svým životě aspoň 2x 3x štěnata. Je to pro ni zdravější a dokonce bych řek i přirozený. A psímu duševnímu zdraví to taky jenom prospěje. Stará panna bejvá protivná a zahořklá a to myslim má pes i člověk podobný.

Myslím že v tomhle případě nepůjde ani o kačky za šťeňata protože fakt připustím potomstvo tak max 2-3. Taky  to slýchám docela často, "připouštím jen střídmě" a poslední pejsci maj jméno od W. To mě nutí k hříšný myšlence o kázání vody a pití modrýho portugala. To že je kvůli tomu takovejch vobštrukcí mě trošku štve a zatím pouze přemejšlím vo uchovnění. Mít papír o chovný stanici jen kvůli jedný psí člověčici mi přijde skoro luxus. A to že jezevčík je taky jenom člověk to platí. Za tím si stojím.

Dál mě trošku zarazilo, když sem zjistil že k tomu potřebuju mít jakousi loveckou zkoušku ale i výstavu. Tak jako, jak znám jezevčíky tak ta lovecká zkouška asi není ani moc potřeba nacvičovat protože duševně zdravej jezevec to má v sobě vod přírody. A jezevci sou dost často velice duševně zdraví a samostatní. A ta výstava mě taky fascinuje. Běhat dokola s mou cejchou a přitom skoro škrtit kolegyni která je uvázaná na druhym konci špagátu a eště se tvářit jak nás to děsně baví..no nevim nevim. Já na špagátě chodim nerad.


Když pak je nějakej problém, chyba ,řek bych bejvá na straně "páníčka". Nikdo mi nenamluví že jezevčí paní která brousí bradavky vo chodník, nebo buzeruje lidi a furt je vyhazuje  z křesel jako že všechny křesla sou moje, tak si dovolím nedomnívat se že tohle si pes způsobil sám. Tam vznikla základní chyba ve vztahu pes a člověk. Jak pes tak i člověk je smečkovitá potvora a tak někdo musí bejt náčelník. A jelikož já se nerad nechávám buzerovat tak většinou šéfuju . Teda s vyjímkou norování nebo honění zajíce. Při vobojím mi takříkajíc přebejvá cejcha. Určitě se ozve někdo s tím že by jezevčík zajíce honit neměl a bla bla bla. Já si ale myslím že pohyb je zdravej pro psa i pro ušáka ale taky si myslim že zdravýho zajíce jezevec neuloví. A šmytec.

Tady bych se asi trošku měl zmínit o výcviku a poslušnosti jezevčíka. Já teda mám zkušenosti jenom s holkama vod jezevců ale když pominu klučičí běhání za fenama a trošku větší aspirování na náčelnickej post, tak si myslím že to asi bude hodně podobný. Dost sem slyšel o paličatosti jezevčíka a jeho špatný cvičitelnosti. Já bych si teda vyprosil slovo výcvik ale dovolil bych si použít spojení slov ve tvaru "kolegiální spolupráce". Tak to aspoň fungovalo u mě. Vždycky mi stačilo se špatně podívat nebo jen ukázat na pelíšek. Naprostá poslušnost. Není třeba použít zvýšenej hlas nebo dokonce bití. Stačí vysvětlit psovi co po něm chceme ale důležitý je to aby tomu rozuměl a pochopil to.

Že se jezevčík naučí trochu něco jinýho než například teriér je asi jednoznačně daný. Jsou už dlouho trošku jinak stavěný. Teriér bude lítat za balónkem celý vodpoledne a vůbec nebude brát vohled na člověka kterýho to po dvou hodinách už i trošku se... Naopak jezevec asi půjde pro balonek tak 3-5x a pak ho někam vodnese. Když ho dokážem donutit k dalšímu přinešení tak bude nas... naopak náš psí parťák. Jeho pohled Vám jednoznačně řekne, "Nejsi ty pako? Já Ti přinesu tu věc a ty ji zase zahodíš? A eště ji chceš přinýst znova? To si fakt myslíš že jsem taková psí maštěnka?" Doufám že to někdo nebere jako diskriminaci teriéristů.

Tady se pokusím popsat moje drobný postřehy z výchovy jezevce. Ale upozorňuju že mívám psa jako kolegu a ne na myslivost i když si nemyslím že by byl pro tyhle účely nepoužitelnej bez cílenýho trénování. Má to totiž víceméně vod přírody v sobě. Myslím si že jezevčík je mezi rasama trošku výjímka. A je to fakt už dlouho ustálená ráce. Ale to bude tvrdit i kdejakej Bíglista nebo Bišonkář. Ale spory by byli zbytečný.

Na každý hájovně se tvrdí že jezevčík jako jedinej smí do baráku a nádvorní psi mu to závidí. Jenže jezevčšík nesmí na dvůr..bylo by mu to spočítáno. Asi na tom něco je.

Takže když přivedu domů štěně je trošku vystresovaný. Hodně drbat , mazlit a utahat. Klidnějc pak spí a buduje si vztah. Důležitý je první vstup do domu. Já mám před vchodem dva schody. Náhodně sem učinil celkem slušnej objev hned u prvního psa. Položím štěně na schod a jednak studenej beton a druhak stresem  se prcek počůrá. V tu chvíli do něj šťouchnu a skoulím ho ze schodu. I zapištění se ozve ale většinou to pochopí za párkrát že čůrat se chodí mimo dům.

Další věcí je kam v domě pes smí. U nás je tolerována chodba a kuchyň. Chodba na spaní a v kuchyni se nejvíc žije. Je to jakási společenská místnost a pes je členem tlupy tak by měl mít přehled o ostatních. Umístění pelechu je docela důležitý. Pes by měl mít přehled vo dění ale asi by neměl bejt v průvanu a asi ani vyloženě ne na topení. To bude asi trošku antiotužující faktor. Jo a pes by asi taky neměl překážet při běžným chodu domácnosti.

Vím vo čem mluvím, takovej uraženej pes ležící uprostřed cimry prdelí k vedoucímu a s jasně zřetelnou myšlenkou v hlavě "koukat na Tebe nebudu, sem uražená ale  překážet abys sis mě všim umím" je situace nemlich  ze života. Eště bych dával pozor na to jak to vyhovuje psovi. Stala se mi totiž taková situejšn že se čuba rozhodla že bude bydlet jinde. Když sem jí poslal na místo tak si na nový umístění přitáhla deku a zcela nepokrytě se vysmívala jako že "ležím na svým, poslechnout musím ale z Tebou sem pěkně vydupala človíčku" tak pozor na to. Jezevec je samostatnej rošťák.

Další věc je psí demokracie. Na tu zapomeňte. Jestli si myslíte že se ke všem bude pes chovat stejně tak ste vedle jak ten vzácnej jehličnan. Manželka psa vždycky krmila, česala, koupala a tak..a mě stačilo strčit hlavu do dveří a říct třeba "du do krámu, deš taky?" a porazila by celou rodinu. A to si musela nosit v mordě stočený vodítko pro případ "co kdyby" protože já na špagátě chodím nerad.

Další věc je běhání po lese a po loukách. Vždycky sem nějak nemoh pochopit že někdo volá psa běhajícího po louce k noze. Tohle je pro psa odměna, ty zajímavý pachy a podobně. Já to měl nastavený tak že sem hvízd a čuba ňafla. Jakože "ty mě nevidíš ale já sem tady" a mě to stačilo. Proč by měla běžet až ke mě na těch svejch krátkejch haksničkách abych jí zas řek tak běž. Když bych potřeboval aby přišla, stačí 2 hvízdnutí. Tahle komunikace nám celkem stačila. Fungovalo to asi takhle, "hvízdnu a ty poslechneš, když ne nejdeš se mnou ven" a fungovalo to. Takže se těším na štěně a možná i napíšu o teorii výchova v praxi...Co pes to jinej člověk takže doufám že se nedočkám nemilýho překvapení.

 

Václav

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 07.04.2012 Upraveno: 27.07.2013 Přečteno: 132x

Schválili: Rex *** 27.07.13 • Rexik *** 27.07.13 • Nika *** 17.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví psů
07.07.2015*****Mycí oleje: perfektní alternativa k psím šamponům17x
20.10.2011*****Outdoorové vybavení pro pejsky31x
02.01.2011*****Luxace pately – častý problém malých plemen psů767x
14.07.2016*****Motivační dopis pejskaře32x
16.07.2015*****Má váš pes nadváhu?11x
27.12.2020*****Operace TTA - řešení ruptury zkříženého vazu - podruhé8x
01.08.2011*****Co je pro psy jedovaté ?61x
03.07.2009*****Pozor na trávu z pohledu psa alergika748x
25.11.2014*****Jak trénuju štěňata dog65x
06.06.2011*****Smutný den.120x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
14.06.2014*****Pes akvarista36x
04.10.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes? Jak sem zase nebyl nejchytřejší. 558x
15.08.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes? Slasti výcviku.(4)84x
12.08.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes? První výlet. (3)84x
07.08.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes? Aneb jak sehnat fenu. (2)72x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/240-jezevcik-je-to-vubec-pes-