Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Jezevčík, je to vůbec pes? Jak sem zase nebyl nejchytřejší. 5

 

Články » Jezevčík, je to vůbec pes? Jak sem zase nebyl nejchytřejší. 5 

Jezevčík, je to vůbec pes? Jak sem zase nebyl nejchytřejší. 5

Publikováno: 03.09.2013 • Autor: © invalida • Rubrika: Zdraví psů

Tak nakonec mám doma fenu bez lejster. Ne že by mi na papírech až tak záleželo, ale dycky sem měl jezeďáka a tak sem v tom chtěl pokračovat. Je mi tadle ráce taková sympatická tím, že je samostatná a vobčas neposlouchá úplně slepě. Myslím to tak, že se chvilku rozmejšlí. Někdy mi to připadá, že si asi myslí, "nojo dyť už du..ale nemusí to vypadat, že velitel seš ty. Ale je taky pravda, že já nějak nepotřebuju psa furt buzerovat. Mě stačí, když půjde u nohy a nebo na vodítku tam kde něco jezdí a venku v polích ("těch už tady moc nemáme, nikdo je neobdělává takže..samej bodlák a bolševník" ) nebo v lese potřebuju abych věděl že tam někde pes je. Proč by měla jít vedle mě po cestě, když může hrabat nějakou myš vo deset metrů dál a nebo zkoumat díru kterou vyhrabala pod pařezem černá zvěř.

Jí to baví mě a mě to nevadí. I když je pravda, že do lesa chodím čím dál tím míň rád. Nějak mi lezou krkem ty všude rostoucí plastovky a  vobaly vod sušenek.

No a rychle se množící čerstvý pařezy vod dvousetletejch dubů a buků mě taky nijak zvlášť netěšej. Přesto si ale myslím, že kdyby člověk přestal blbnout, duby dorostou dřív než zmizej plastovky. Na druhou stranu největší zločin ohledně plastovek je jejich výroba. Ale to sem trošku odbočil.

Ne že bych neměl nejlepšího a nejposlušnějšího psa, ale přece jen se kouknu na net, jak na to jdou jiní. Dobrej nápad se cení, i když ho vobšlehneš.

Jé to sem si dal. Za prvý sem se dozvěděl, že pes bez lejster je bezcennej a že když čubě dovolím mít štěňata vůbec jí to ke zdraví neprospěje. Ale mě to veterinář fakt říkal...no už je to tak dvacet let.

A taky že sem množitel bezprizorních štěňat. To sem ale nikde nezmínil. Máme totiž v širokým příbuzenstvu na jezevčíky úchylku. I když tetce na Kladno už bych štěně nedal. Dělá z nich vyžrance...holt ta dobrá vůle.

Víc mě ale mrzí ta bezcennost.

Když čubě říkám, "jdeš se mnou do lesa ty hajzle bezcennej?" tak z toho má vyloženě deprese a skáče kolem jako blázen. Vobčas mě i volíže i když jí smrdí z huby.

Nejspíš si vod dětí půjčím pastelky a nějaký to lejstro jí namaluju! A nejspíš seženu papír se zlatou vořízkou.

Jenže mě tak napadá...než stačím říct madam jelizaveto potapovno von tachkemoni ten bůček byl pro mě, myslím že povel ztratí na aktualitě. Budu to muset eště promyslet.

Dost chodíme a zahrada je taky veliká. No a čubu zajímá kdejaký ho... a to doslova.

Nojo no, když voni sou takovýhle věci pro psa něco jako noviny. My čtem noviny, aby sme mohli bejt nas.. a psi vočmuchaj kdeco a smrdí jim pak z huby. To je dost podobný.

No ale musim se pochlubit, že se nám daří dělat ve výcviku pokroky i přes proslulou jezevčičí samostatnost. Dokonce i přines zvládáme dobře. Nejvíc nás to baví s tenisákem, protože hodně skáče. Ale občas ho ztratíme...je do malý mordy dost velkej. Musíme se podívat po něčem menším. Jenže malý zase hned prokousnem.

Na starý kolena budu zkoumat sporty a míčky. Ach jo.

Jenže mi taky dokáže položit míček, smlsnout granulku, štípnout míček, odskočit s ním o metr, znovu ho přinýst a vyžadovat druhou.

Nebo si na mě vodevřít hubu, když sem zkusil vynechat granuli a zkusit jenom podrbání. Takový vostrý jasný ňafnutí...sem donesla tak koukej do tý kapsy šáhnout. A nevoblbuj.

No vejral sem na ní jak puk.

Zase při povelu lehni slyšíme drbej mě a jdeme na bok. To eště musíme pilovat.

Zato u potoka je to vyloženě ukázka poslušnosti. Buď zavelím můžeš a čuba vlítne do potoka a nebo zavelím nesmíš a vona stejně vlítne do potoka.

Je fakt, že tak třikrát "nesmíš" poměrně nahlas udělá svoje a s tím zatím spokojenej nejsem, ale na čtyři měsíce bych řek, žádnej retarda. Prostě vzhledem k věku a plemeni standard.

Jsme pěkně vostrý takže se klidně pustíme do dvou vlčáků. (ten titul si můžem dovolit jelikož nepředložili lejstra) Ovšem když taky štěknou je po odvaze. Diplomaticky řečeno velká schopnoct a cit pro stažení se z nebezpečnejch situací.

No seznamujeme se z vesnicí a trénujem vodítko. No nic moc. Občas si takhle zaštěkáme na jiný uvázaný psi a vobčas strkáme čumák pod vrata.

Nejradši by všechny psi vzala sebou na procházku. Prostě to zkrátím, jsme bezcennej hajzl, ale jde to s náma. I to vodítko už je skoro bez problémů, když sme utahaný a těšíme se na něco dobrýho v misce.

Dneska jsme pochopili že lidi sou různí a psi taky. Šli jsme nakoupit a přesto že čuba je víc vychovaná jak já do krámu nesmí. Teda psi běhající na volno po vsi jo...ti se neptaj. Ale mi slušně vychovaní ne.

Velím sedni čekej a uvazuju špagát k zábradlí. Nakoupil sem a u čuby nějaká cizí ženská a dává čubě sušený maso pro psy...prej že hezky sedla a čekala tak jí koupila odměnu.

Vysvětluju jí, že pes si od cizího vzít nesmí...že je z druhý ruky takže trénování tohodle je fakt těžký a že mi teda moc pomohla. Čuba si samozřejmě moc pochutnala.

Ženský fakt slyšej něco jinýho než jím říkáme, protože reakce je úžasná.

Baba mi ukazuje pytlík...že je to jako fakt pro psy a že to není prošlý. A nic špatnýho v tom není.

Škoda, že mně táta učil, že ženský nemůžeš říct, že je to kráva i kdyby to byla pravda.

Myslím, že s povelem nesmíš můžem začít znova!

No jdem domů a ani moc nevočucháváme vrata a tak dál. Jsem celkem hrdej, že už jdeme na vodítku slušně. Teda čuba jo, ten druhej konec špagátu nebudu hodnotit.

Najednou jde proti nám ženská a vedle nejspíš americkej staford. Bez náhubku, bez vodítka. To mám radost.

Tihle psi maj podle mě hůř čitelnou mimiku. Lepší řečeno, nemám je moc načtený. Znal sem jen jednoho lepší a to byl vůl.

To bez vodítka mě celkem štve. Pes jde u nohy ale baba nevypadá že by se chystala psa přicvaknout nebo tak něco.

Tak si představuju, jak rafan čuchne k čubě, ta na něj ňafne ...no čuba zakouslá a já porvaný ruce.

Ne nic takovýho, to je jenom blbá pověst a nezvládnutej výcvik honí se mi hlavou. Ale co když je to zrovna tenhle případ.

Sleduju psa i paničku, abych čubu stačil zvednout nad hlavu...zbejvá asi deset metrů, než se mineme.

"Pojď napravo Kvído" no a pes přešel. Se spadlou čelistí koukám, jak se vrátil na povel levá zpátky na svou stranu. Eště máme co trénovat.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 03.09.2013 Upraveno: 04.10.2013 Přečteno: 59x

Schválili: Katy *** 04.10.13 • Rexik *** 04.10.13 • Rex *** 04.10.13 • Nika *** 17.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví psů
02.07.2014*****Jak pečovat o srst hladkosrstých plemen?15x
03.01.2011*****Otrava230x
17.08.2015*****Jak vybrat kloubní výživu pro psa10x
08.04.2013*****Jeden příběh a jeden skutek.Jak jsem poznala svého páníčka.33x
24.11.2011*****Bady - kastrace18x
27.07.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes?131x
02.01.2011*****Domácnost s více psy137x
03.07.2013*****Léto v plném proudu aneb pozor na sršně a včely31x
09.10.2009*****Babesioza pohrozila860x
19.11.2010*****Otlaky454x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
14.06.2014*****Pes akvarista36x
15.08.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes? Slasti výcviku.(4)84x
12.08.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes? První výlet. (3)84x
07.08.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes? Aneb jak sehnat fenu. (2)72x
27.07.2013*****Jezevčík, je to vůbec pes?131x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/318-jezevcik-je-to-vubec-pes-jak-sem-zase-nebyl-nejchytrejsi-5