Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Aljašský malamut vs. Sibiřský Husky

 

NápovědaFórum » Chování psů  

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Aljašský malamut vs. Sibiřský Husky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.02.2011 21:51 Žena Ascam [1148] - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká – Re: Teiwaz
Já bych si dovolila Vás malinko od pořízení, ať již malamuta nebo huskyho, za účelem hlídání a kamarádění, zkusit odradit. Ani jedno z těchto plemen není určeno na hlídání - ano, někteří jedinci hlídají, ale drtivá většina bude klidně spát hlubokým spánkem, když Vás budou vykrádat. Leda kdyby sebou měl zloděj psa - to by se pak Váš psík chtěl se zlodějovým servat, ale zloděj by ho stejně nevzrušil.
Jsou to psí sportovci - opravdu zvířata do tahu, která jsou tak šlechtěná tisíce let. Potřebují opravdu denně velkou zátěž. Husky jsou sprinteři, malamuti vytrvalé mašiny. Ovšem to, co si člověk představí pod pojmem sprint není to, co si představí musher. Husky jsou prostě určeni na překonání vzdálenosti do 50km vysokou rychlostí, malamuti jsou na stakilometrové štreky. Denně ti psi potřebují natahat hodně kilometrů, při ne zcela dobrém vedení jsou rvaví, honí zvěř a velmi často se nedají pustit z vodítka.
Prosím, rozmyslete si to ještě jednou, zda budete schopni psovi poskytnout, co potřebuje.
Zahrada je v tomto úplně na nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 20:57 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
např.

Nevím to přesně, co říká standard, ale tyto dvě rasy jsou sice tak o necelých 10 cm nižší v kohoutku, ale váhový rozdíl je velký. Kamarádka má fenu v kondici 23 kg, ale kdysi jsme měli doma i fenu pouze 15 kg. Narozdíl od malamuta, běžná váha feny je před 30 kg. Bývá velký rozdíl velikosti v pohlaví.
Malamuti jsou mohutnější, husky drobnější. Obě plemena mají silné smečkové pudy. Proto je vhodně chovat těchto psů vícero. Každopádně k dětem je vždy vhodnější menší plemeno, jestliže nemáte zkušenosti s výchovou, socializací apod., huskyové zvláště milují děti a hlavně děti zvládnou takové pejsky fyzicky, protože se skutečně nedají příliš dobře vycvičit. Byť při velmi dobrém vedením by měli zvládnou v pohodě základní cviky ovladatelnosti. Přeci jen jsou to ale pejsi tažní - vysoce sportovní a s 35 - 45 kg malamutem sotva bude manipulovat např. 12tileté dítě, které se v tuto dobu může psovi již intenzivně věnovat. To je můj názor.
Sama mám jiné zájmy v kynologii, takže takové pejsky bych si nepořídila. Jistě Vám zde poradí někdo jiný, kdo tyto psy chová. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 20:36 Teiwaz – Re: petrab
Jaký je mezi fenami těchto plemen velikostní rozdíl (feny)? Postava malamuta mi přišla mohutnější, což se mi líbilo víc, ale spíš než vzhled bych preferoval přítulnost. A jak dlouho myslíte, že je potřeba, aby se štěně zžilo se členem rodiny majitelů tak, aby si na něj zvyklo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 20:16 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
V případě, že jde o prvního Vašeho psa,nejen kvůli velikosti bych upřednostnila huskyho.
Ani jedno plemeno, které uvádíte se nedá zcela dokonale vycvičit, jde o velmi chytré pejsky, kteří dychtí po pohybu, je velmi vhodné pořídit si postupě dva. V minulosti u nás pobývala obě tato plemena, malamuti bývali dominantnější, huskyové přítulnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 19:54 Teiwaz – Re: Ivča
Bydlíme v rodinném domku na periferii s relativně velkou zahradou. Psa si chceme pořídit částečně kvůli hlídání, ale hlavně jako kamaráda. Rád bych s ním chodil denně několik kilometrů běhat a celá rodina by si s ním hrála. Slyšel jsem, že tyhle dvě rasy jsou inteligentní, přátelské, věrné a poslušné - tyhle vlastnosti jsou docela důležité. Navíc vypadají úplně úžasně. Přijdou mi na pohled stejní, ale jsou věci, které se musí zažít, proto se ptám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 18:25 Žena Ivča [321] - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká – Re: Teiwaz
Myslím, že docela hodně podstatné je, do jakých podmínek, za jakým účelem má být zvíře pořizováno. CO bude mít zvíře za práci? CO od něj očekváváte? Kolik času mu chcete věnovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 17:20 Teiwaz – Aljašský malamut vs. Sibiřský Husky
Zdravím, uvažuji o pořízení jednoho z výše zmíněných ras, mohli byste někdo shrnout rozdíly a přidat nějaké doporučení, nejlépe z praxe. Ještě jeden dotaz, pes nebo fenka?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Chování psů • Zobrazeno 1399x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/254-aljassky-malamut-vs-sibirsky-husky?od=51