Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Jak registrovat čip psa do registru

 

Články » Jak registrovat čip psa do registru 

Jak registrovat čip psa do registru

Publikováno: 11.06.2014 • Autor: © Libas • Rubrika: Na pomoc psům

Tak jsem se konečně rozhodl, že Scottyho čip zaregistruji do nějaké databáze. Zjistil jsem ale, že je v tom pěkný zmatek. Abych v tom udělal aspoň trošku pořádek minimálně sám pro sebe, podrobil jsem tuhle tematiku menšímu pátrání a o výsledky se s vámi chci podělit v tomto článku.
Chtěl bych předeslat, že v tomto článku se nebudu zabývat tématem, proč čip registrovat, o tom se poměrně dost píše jinde, např. tady.
Předně jsem se při svém pátrání utvrdil, že na tomto poli existuje v Česku obrovský chaos. Existuje více databází na komerční úrovni, z nichž některé si za své služby nechávají přímo platit a další žijí pravděpodobně z reklamy. Tyto databáze se předhánějí v tom přesvědčit vás, že právě ony jsou ty nej a urvat si své místo na slunci, ale díky tomuto počínání je registrace mikročipů v Česku velmi nepřehledná.
Zjistil jsem ale také, že existují i databáze velmi ucelené a rozsáhlé, se kterými ale nikdo nepracuje a jež se jejich tvůrci dokonce snaží co nejvíce tajit a informace z nich co nejméně zveřejňovat. Typický příklad je databáze vydaných petpasů, neboli Pasů zvířat v zájmovém chovu, kterou vede ze zákona Komora veterinárních lékařů ČR. No a jelikož když člověk chce se psem cestovat do zahraničí, tak musí mít nejen petpas, ale pes musí mít i čip a naopak - když psa veterinář čipuje, měl by k němu vydat petpas, tak součástí této databáze je i databáze čipů. Tato databáze není bezplatná, ale platíme si ji tím, že platíme za petpas a za čip. V této databázi by se teoreticky měl dát vyhledat jakýkoliv pes, který byl v Česku očipován a (nebo) mu byl u nás vydán petpas. Jenže městské policie asi z neznalosti a útulky asi účelově tuto možnost nevyužívají. Svůj čip můžete v této databázi zkusit najít sami na této adrese.
Dále zde máme další obrovskou databázi čipů, a to Plemennou knihu České republiky. V této knize jsou vedeni všichni čistokrevní psi a jelikož čistokrevní psi musí být povinně čipováni, tak je zde vlastně databáze očipovaných čistokrevných psů. Bohužel, Plemenná kniha pravděpodobně ještě neumí moc pracovat s počítači, pokud i nějaký počítač mají, nedovedou pracovat s obyčejným databázovým programem a tak pokud chcete najít psa podle čísla čipu, musíte jim říct jeho plemeno - a to je problém. Policajti plemena psů nepoznají z neznalosti, a útulky asi účelově, takže tuto možnost také nikdo nevyužívá. Hledat přes plemennou knihu je ale asi velmi složité, já sám systém jejího fungování příliš nechápu. Stránky plemenné knihy se nachází na stránkách Česko Moravské Kynologické Unie.
To byly existující velmi úplné, avšak nevyužívané úplné databáze. Dále máme možnost využít služeb některé z komerčních firem. Moje kamarádka Martina pro mne vygooglila 4 registry. Dva z nich nabízí bezplatnou registraci, další dva pak registraci zpoplatněnou. Zajímavé je, že firmy, které nabízejí registraci bezplatnou, jsou součástí celosvětové sítě IFTA a nebo PETMAX. Registrace v kterémkoliv z těchto dvou registrů se dá udělat online na jejich stránkách a je velmi snadná, zvládne ji jistě i malé dítě. Rozhodně doporučuji každému majiteli čipovaného pejska si registraci v těchto dvou registrech udělat – nikdy nevíte, zda ji někdy v budoucnu nebudete potřebovat. Dnes člověk nikdy neví, kdy mu např. nějaký opilec nehodí pod nohy petardu, která vyplaší pejska tak, že se vyškubne z obojku a prchne do neznáma.
Poslední z možností, nad kterou se dnes zamyslíme, je možnost placené registrace. Od kamarádky Martiny tu máme vygooglené 2 placené registry: Centrální evidence zvířat a věcí ČR a Národní registr majitelů zvířat. Oba tyto registry mají hrdé názvy a oba vás budou přesvědčovat, že oni jsou ti největší, národní, že jen u nich registrovaného pejska najdete, pokud se vám ztratí… A jaká je skutečnost? Oba tyto registry jsou provozovány firmami s.r.o. za účelem výdělku. Liší se v podstatě jen způsobem a výší zpoplatnění, přičemž částka za základní záznam činí u jedné z firem 240,-Kč, u druhé 170,-Kč. Jistě, za příplatek vám nabídnou i lepší služby, ale otázka zní – dokáží vám tyto registry pomoci vyhledat vašeho ztraceného pejska? Samy o sobě určitě ne.
Registrace psa v jakémkoliv registru má smysl pouze tehdy, pokud ti, kdo pejska najdou, budou mít také zájem o to, aby se pes co nejdříve vrátil k majiteli. Osobně však myslím, že je dobré registrovat svého psa v co nejvíce registrech. Už dnes se najdou obecní policisté, kteří se nespokojí s tím, že nalezený pes nemá číslo čipu registrované v jejich obecní databázi, ale zkoušejí hledat majitele i v těchto internetových registrech. Stejně tak se i některé útulky učí s těmito registry spolupracovat. Věřím, že čím více psů bude registrováno v těchto registrech, tím více se bude dařit rozšířit povědomí o existenci registrů a tím snáze se bude dařit nalezené pejsky vrátit zpět majiteli.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 2x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 11.06.2014 Upraveno: 11.06.2014 Přečteno: 42x

Schválili: Nika *** 11.06.14 • Jarka *** 12.06.14 • Rex *** 16.06.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Na pomoc psům
16.05.2016*****Jak pomoci psům v útulku snadno a účinně, za pomoci klikání na internetu?39x
09.07.2012*****Zase týraní zvířátek53x
24.10.2011*****Opravdu chci mít doma psa?52x
20.02.2012*****Prosím pomozte56x
05.01.2012*****Krmíme pejsky28x
07.12.2015*****Pojďme plnit vánoční psí přání pejskům v útulku společně9x
07.07.2012*****Týraný pejsek105x
31.05.2015*****Den otevřených dveří v Bull azylu Čáslav17x
31.05.2020*****Půl roku od povinného čipování psů: Pomohly čipy útulkům?5x
02.12.2009*****Prosba o pomoc ZKO Dětmarovice556x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
16.05.2016*****Jak pomoci psům v útulku snadno a účinně, za pomoci klikání na internetu?39x
31.05.2015*****Den otevřených dveří v Bull azylu Čáslav17x
18.03.2015*****Trénink mantrailingu se zkušeným psem - záchranářem16x
25.11.2014*****Jak trénuju štěňata dog65x
08.07.2014*****Můj příběh - AST, APBT a jejich křížení - stále dokola...29x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/342-jak-registrovat-cip-psa-do-registru