Se mnou těžko diskutovat o nevyřešitelném.
Pokusím se to krátce shrnout (jistě je zde na to téma, nejen jedno). V dospělosti díky či vinou hormonů je pravděpodobnost, že samec se nesnese se samcem a fena s fenou.
Psů stále přibývá a s nimi i jejich majitelé. Co si budeme říkat. Denně jsou plné veteriny napadených, potrhaných a někdy i zabitých psů jinými psy. Pochopitelně za to mohou jen lidé kvůli jejich nezopdovědnosti ať už ve výchově, výcviku či v pořízení si plemen, kterým nerozumí a nedokáží je zabezpečit.
Každý člověk je povinnen zabezpečit své zvíře tak, aby nenapadlo zvíře někoho jiného (nehovořím t.č. o lidech). Jenže ono zabezpeční nefunguje a zákony chránící zvířata v tomhle směru taky ne. Bylo už tisíce debat a návrhů, jak to řešit, jediný řešení je, když už, tak stejný metr na všechny. I na úkor těch, kteří za nic nemohou. To je bez debat. Celkově ale, bohužel, jediným funkčním řešením, který zabezpečí, aby pes nepokousal jiného psa, je náhubek.
Ačkoliv psy mám již desítky let a to různé rasy i pohlaví, vždy jsem jim věnovala veškerý volný čas a nikdy moji psi nikoho nepokousali ani neohrozili a byli slušně vychovaní a zcela zvladatelní. Protože bych se hambou propadla a navíc asi nepřežila, že MŮJ miláček způsobil jinému miláčkovi šok či újmu na zdraví či ještě něco horšího. Moji psi jsou navíc téměř vždy notoričtí aportéři, kteří jinak, než s něčím v hubě, na ulici nevyjdou a bez onoho čehosi se nepohybují. Přesto bych uvítala, kdyby VŠICHNI psi do jednoho /i ti moji skvěle vychovaní/ nosili náhubek. Protože pak ti, co vychovaní nejsou by moje NIKDY nenapadli. To ovšem pochopí zcela jen ten, kdo někdy zažil bezmocnost a bezradnost při takovém útoku.
Nakonec přiznávám, že byly doby, kdy jsem byla i já odpůrce náhubků. Zkušenosti někdy donutí člověka názory změnit. A k tomu došlo a není nic, co by, bohužel, můj názor změnilo. Protože zákon, který bude funkční a jeho nedodržení trestáno dostatečně zde nikdy fungovat nebude.
Co se týče "bojového psa", každý, kdo ho spojuje s problémy vůči člověku je blbec. Byl vyšlechtěn za účelem v boji v areně s jinými psy, nikoliv s lidmi.
Má-li takového psa v rukou zodpovědný jedinec, k problému nedojde. A právě o tom to je. Má-li být ochrana pro všechny, musí platit nařízení pro všechny. Raději budu platit daň za tyto nezodpovědná individua nasazováním náhubku svému hodnému psovi než bolestmi a traumatem, často nevratným, po napadení. To je všechno.