Vůně psů
ma holka je alergicka na plemena-jako je rotfajler,pitbul-potkali jsme -včera dobrmanku mužu jen řict že to bylo jeji prvni setkani s timto plemenem -jeji strach byl viditelny až moc -chťela všechny co šli s nama ochranit --fenečka i když byla starši ji pros´te nevoňela ..stala mezi nama a ji -a snažila se ji šťekotem odehnat-měla obranny postoj -i vyraz ve tvaři...že neutekla -mě udivilo většinou přejde na druhou stranu chodniku-včera ne branila svou SMEČKU
No prosim Tě! Já myslela jako pofidérní chov třeba majitelů drogerie apod. Že by štěně smrdělo močí? No ccc!
pofidérní chov?! To teda taky ne - Hanka Hulíková, ze Slovanského domu; opravdu nevím, čím to bylo - štěndo je zdravé (odčervené, očkované), vitální, socializované.. akorát prostě není postelový. Majitel nějakou louži nebo vyválení neřeší. Pesan se kočkoval se psy na cvičáku a prý načichl. Já to schytala, že zas plaším zbytečně.
JA když jsem si přivedla HOPI dom byla z 10 miminek-šťeňatek-tak jsem ji hned okoupala -a přitulila holka hned usla v me naruči -a je fakt že doma byl čisty pelišek -zdrave granulky a byla ona jedina -tak opravdu nikdo kdo k nam ze začatku přišel nepoznal že doma šťeńatko máme -nepoznali to po čuchu...
jen když přijdem z venku tak ji ,,kožišek voni venkem,,
a HOup taky ďela to co ďela SISI -jde po stopě jak by věďela a kamoš na louce čeka tak honem jdem --a ňekdy se na louku plouži a je fakt nikdo tam neni a nebo je ale přišel z jiné strany louky než my
a nedavno zes šel kolem pejsek stafort -ty ona HOUP nemusí -natahovala čumak pejsek se přibližil ona taktňe odešla dál -pejsek taky čuch jen z povzdali a každa z nich šla bez voditka a každa na jedne straňe chodníku....
nevoňeli si -ale bylo to zajimavé-
Smrad chlupů - to buď žilo v bordelu, nebo nemá dobrou stravu. Žádný zápach nelze odstranit žádnými pamlsky a pod. - jen ho překryješ, ale neřešíš podstatu proč ten pes vůbec smrdí.
to bude ono.. můj jezevčík hrozně prděl (- pak jsem zjistila, že po tyčinkách z mleté kůže). Ale u štěnda to nebylo totéž - tomu fakt smrděly chlupy. Dá se takový zápach třeba odstranit mátovými pamlsy pro dobrý dech? Anebo máte někdo zkušenosti s chlorofylovými tabletami? Já jen potvrzuju, že u fen při hárání to nefunguje - pro psy. Ale lidi takový čich nemají. Pro můj nos funguje Algolith: řasa dokonce odstraňuje zápach u výkalů. (ale při podávání doporučuju pesana 1/2 hodiny nepusinkovat
)
Určitě, Houp to myslela trochu jinak, já jenom, že mě baví sledovat rekce Sissiny na různé pachy. A pokud se týká pachu psů, moje holky mi voněly, přesto, že koupání šampónem bylo výjimečné. Ale zdálo se mi, že jsou načichlé aviváží nebo pracím práškem, ve kterých peru své i jejich pelechy. A věk tam asi taky hraje roli, moje dalmatinka (15) poslední rok už byla cítit nepříjemně. Smrdí, jenom když příjdou z venčí mokré nebo vlhké. A jestli pes smrdí víc nevím, nikdy jsem žádného neměla.
Znám ale jednoho psa, pyrenejský horský, a toho pohladit, tak ruce páchnou ještě po třetím umytí. On má srst tak důladně promaštěnou, že to snad ani umýt nejde. Toho bych v posteli nechtěla
Zápach psa je daný stravou, prostředím, péčí a hlavně jeho zdravím. Dobře udržovaný, zdravý pes není pro člověka skoro cítit, nepáchne mu z tlamy, atd.
Jo - to je jasné.. já , že to HOUP myslela trochu jinak: že pes vycítí i u cizího psa podle čichu, jestli je mu sympatický nebo ne.
A teď trochu opačně: jak je cítit váš pes? My měli návštěvu se štěnětem a teda ještě dva dny jsem cítila psí moč a výkaly. Buď jsem na vůni vlastního psa už imunní a prostě Besi nevnímám, nebo fenka smrdí míň? Je to věkem, nebo stravou?
takto si pejsci posílají esemesky,když jdu ven se Cherrynou,taky pořád čte přilepená čumákem k zemi,to se jí pak ptám,,kdo ti to zase píše?''
1 17.03.2011 05:31 Milena [1577] - Teriéři Něco na té vůni psů přece jen bude. Sissina je snad slušně socializovaný pes a ví, jak se k jiným psům chovat. Mám na mysli chování po psovsku, ne jak bychom si představovali my lidé. Ty pejsky, které má ráda, vítá, neoblíbence ignoruje. Co mě ale vždycky zaujme - jdeme ven a Sissi samozřejmě s nosem na zemi čte. Většinou nic, ale u některé značky začne vrtět ocáskem, málem si ho ukroutí. Pokud je značka hodně čerstvá, vyrazí hledat původce a vždycky je to jeden z jejich oblíbenců. Mně to její vrtění ocáskem nad loužičkou příjde k smíchu, ale z jejího chování je jasné, že ví kdo tu byl před ní.
Doma je to o něčem jiném - nepotkají se dvě cizí zvířata - je to smečka. U psů - samců se málokdy stává, že by si v rámci své smečky ublížili - jen při přebírání pozice je to o pár dirkách v kožichu - třeba měsíc. U fen je to daleko horší - jamile se do sebe pustěj, tak neskončej, dokud jedna není mrtvá - a to i v rámci jedné smečky. Prostě ženský jsou v tomhle nesnášenlivější, jejich rvačka není nikdy jen na oko, pro nějakou frajeřinu - je to opravdový boj o život.
Tedy abych to shrnula - když smečku člověk utváří, tak je dobré dbát na věkový odstup zvířat (starší má pro štěně přirozenou autoritu) a pokud to jde, tak do jejich chování naopak nezasahovat - aby spolu byla schopná žít i bez zásahu člověka. Pokud už dojde k šarvátkám a není to jen "honění trika", ale fakt rvačka, tak zvířata roztrhnout, seřezat a ihned je zas vrazit k sobě - jak je rozdělíš, tak už je k sobě nedáš.
Sama mám podobný případ doma - dvě sestřičky. Jedna extrémně dominantní, druhá jen dominantní. Zhruba jednou za půl roku se servou - a kdybych je nechala, tak už dávno zůstala jen jedna. Oproti tomu psi - byť jsem měla velmi dominantní jedince, si nikdy nějak vážně neublížili.
ja si taky myslim že maj na sebe čuch -vuňi jak chcete-Hopi sama ňejak pozna jestli jit k psovi či ne pokud je pes mooc hr --tak nedovolim přibliženi k Hopi -a pokud ji mam na voditku vytoči mě když ten druhy paniček to neu´dela--ale je fakt že ja neskoušim co snese -ja ji proti pejskum o ktere nema zajem chranim i vlastnim ´telem ja si psa pohladum ale k Hopi ho nepustim...poznam kdy ma Hopi strach nebo kdy se nechce kamaradit
-třeba dnes potkali jsme fenečku ta se k Hopi měla ale ja ji nedovolila Hopi ani očuchat jenže Hopi se vrhla k panikovi fenečky a bylo zle -fenka na ni vystartovala -Hopi se podvolila a utočnici spacifikoval jeji panik--- Hopi neutoči -tedy ješťe se to nestalo i když pes ji chce vzit klacek ona ho pusti -...ono je tež nevyhoda že Hopi miluje dvojnožce a ňekteři čtyřnožci paniky chrani....
ono možna je tež že ona viciti strach druheho psa i strach pry pejskum ńejak voni třeba u veterinaře tam se pejsci klepou aňiž by se jim ńeco ďelo...
a možne je že citi i dominanci a převahu a podle toho se chová..
no holt je to zahada co si ti naši milačci mysli a co cítí....
A co když je to nutné - myslím ten kontakt? Máš doma dvě silně dominantní feny, nebo psy.. v přírodě by se to nestalo, ale hold člověk to tak chce. Jak řešit tohle? Omlouvám se, že je to trochu mimo téma, tyhle smečkové zákonitosti prostě neznám.
Asi takhle - spousta lidí se naprosto mylně domnívá, že psi by se měli kamarádit. Vůbec netuším, jak k tomu došli - v přírodě když se potkají dva divocí psi nebo vlci, tak se buď servou, nebo se vyhnou (nejčastější), nebo spolu utvoří stabilní smečku. Nějaké potkání se s tím, že se půjdou očuchat, aniž by se jeden viditelně podřídil předem, neexistuje. Jsou to prostě potravní konkurenti - tedy pokud nebudou lovit spolu, tak silnější slabšího minimálně zažene - by mu užíral z jeho zvěře a to by silnějšího mohlo stát život.
Psi dnes tvoří takovou funkční smečku se svým pánem - pokud se pán chová dobře, se psem pracuje a blbne s ním, tak pes už nepotřebuje žádného jiného psa.
Jsem zastáncem toho, aby se k sobě opravdu psi pouštěli jen po domluvě a nejlépe psi s fenami - ne fena s fenou nebo pes se psem - pokud si lidé nejsou jooo jistí, že se psi neservou. Samozřejmě jít vedle jiného psa bez jakýchkoliv projevů by měl umět každý - ale to není totéž co "kamarádění se".
Rozhodně nenechávat psy, aby si to "vyříkali" - jsou to šelmy a dokážou ve vteřině zabít, pokud budou chtít a pokud na to "mají". Dominantní psy k sobě pustit - to je koledování si o průser - a s fenama je to ještě horší.
A jak teda reagovat? Nechat psy, aby si to vyříkali po svém, nebo zasáhnout? Myslím tím nějak zvýšit sebevědomí submisivnímu psu a poněkud zkřísnout dominantního. A co když se potkají dva dominátoři? Z vlastní zkušenosti - Besi nemá problém s jakýmkoli malým psem. U srovnatelných psů je to vrámci mezipohlavního pošťuchování, ale sakra dávám pozor na velké feny, zejména NO. To radši nespustím Besi z vodítka. Má cenu zkoušet kontakt pokud se feny evidentně nerady už jen vidí?
1 11.03.2011 11:00 MartinaK Já taky nevím, jestli to souvisí s vůní psa. Ale spíš jsem vypozorovala zatím to, že Barney má plemena, která ho nezajímají moc - to jsou malí psi. Pak má plemena, se kterými se chce kamarádit, taky at je zná či nezná. Pak jsem si všimla... na MVP Brno jsme seděli na lavičce u stolu. Na druhé straně našeho stolu seděli majitelé s rotvajlerem. Barney po chvilce zaregistroval, že na protější straně má rotvíka, který ho sleduje. Takže už na tu vzdálenost 1,5 m na něj začal vrčet.
Takže si myslím, tak že to souvisí nějak s výrazem toho druhého psa. Samotnou by mě to zajímalo, proč se chce s jedním psem kamarádit a na druhého už z dálky vrčí.
Základem je, co pejsek vyzařuje - na dálku se z řeči těla dobře vyčte, zda je pejsek dominantní nebo ne a jaké má úmysly. Pro psy je to samozřejmě ještě zřetelnější než pro většinu lidí. A od toho se odvíjí následné chování - tedy mělo by.
Netuším, jestli to souvisí zrovna s vůní psa. Spíš asi s první zkušeností, kterou pes udělal s plemenem. Pokud byla dobrá, pes bude i na dalšího podobného psa reagovat nadšeně - a naopak pokud to nedopadlo, bude pro příště ostražitý.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Chování psů • Zobrazeno 1156x