Tady tohle téma ale je právě pro totální amatéry! Já se v žádném případě mezi kynologické profíky nepočítám. Sissi je můj teprve třetí pejsek, teda fenka, a ty psy, které jsme mívali doma, když jsem byla malá, to se určitě nepočítá. Žádná z mých psích holek neabsolvovala nějaký oficiální výcvik, vychovávala jsem je tak, aby byly přiměřeně poslušné, nenapadaly jiné pejsky, natož lidi, a aby neobtěžovaly. Teď budu možná trochu machrovat, ale když má člověk v sobě cit pro přírodu, neřeší věci násilím, umí být důsledný a hlavně se dokáže vcítit do života zvířátka a pochopit ho, pro výchovu (ne výcvik)psa to stačí.
Na všechno ale ne.
V jiném tématu se tady diskutuje o Desenském. Když jsem se konečně dostala k jeho knize a následně k poradně, začala jsem teprve čučet, co všechno jsem dělala špatně. Teď, prosím, vůbec nechci diskutovat o tom, jestli zabil nějakého psa a proč. Nebyla jsem u toho, nic o tom nevím a sdělovacím prostředkům věřím minimálně. Takže ať to řeší jiní.
Já jsem ale, díky poradně, přišla například na to, jak jsem ubližovala své dalmatince Ajce, která se strašně bála pyrotechniky. Utěšovala jsem ji, cpala do ní o Silvestru uklidňující prostředky, seděla s ní zavřená polovinu noci v koupelně a stejně to nepomáhalo. A problémy byly už měsíc dopředu, protože dětičky v okolí měly ještě na útratu dost peněz, takže se střílelo denně. Do mně vždycky vjel vztek a nejraději bych fakany hnala bičem domů. A Ajka to ze mně cítila a znervózněla taky a bála se tím víc. Klid přišel až když měla 13 let, to přestala slyšet a už ji střílení nevadilo.
U Sissiny jsem už byla poučena, nenechala jsem se střílením vyvést z míry a vyplatilo se. Není potřeba žádných léků, Sissi nanejvýš trochu ty rány poštěká, ale jinak se nebojí. Trochu horší je bouřka, protože pořádné rány se leknu i já. Zase se to ale obejde jenom trochou zaštěkání a klidně pokračujeme ve hraní.
Další věc, kterou jsem vyčetla, bylo odnaučení psa žrát venku různé blivajzy. Dvakrát jsem po Sissi hodila klíče,(nic jiného jsem neměla po ruce) ovšem tak, aby neviděla, že je házím já. To nebylo těžké, protože se vždycky snažila sežrat svoji smradlavou kořist co nejrychleji. Takže když byla do mlsání zabraná a neslyšela povel, přilítly klíče. Potřetí stačilo už jenom klíči zacinkat a Sisa mazala od blivajzu pryč.
A jen abyste věděli, že učit se může člověk neustále - Sissi jsem si koupila ve svých šedesáti letech!
Takže sem s vašími příspěvky, nikdo se vám nebude smát, že nejste profíci.