Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Nový pejsek

 

NápovědaFórum » Péče o psa » Výchova a výcvik psa 

+ přidat příspěvek
Nový pejsek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.09.2012 14:27 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Iveta
Iveta napsal: Náš starý pejsek nikdy moc na hraní nebyl. Neaportuje, hračky mu nic neříkají. Maximálně se s nějakým pesanem pohoní v parku.
Neradno se čílit kvůli log. reakci na popis pejska. Nebo radno? :

Iveta napsal: Tak já jen doplním, ať tu nejsem za debila.
-Náš pes není starý . Spíše naopak. Je to torpédo co celý den lítá po zahradě a potom ještě zvládne 4 hodiny na procházce. Málokdyho vidíme odpočívat.

Aha.

Iveta napsal:... se o sobě ještě dozvím, že jsem nezodpovědná!...
O nezodovědnosti nebyla snad ani zmínka. Jen o neznalosti.

Iveta napsal... jak to mám řešit, ..
co třeba tohle ;-) :
petrab napsal..... mladšímu psovi nedovolit, aby staršího obtěžoval a jeho temperament umořit hrou s majitelem, pravidelným výcvikem, mnohahodinovými procházkami a dostatečně aktivními hry s jinými psy, vrstevníky mladšího, protože menší se časem může kvůli tomu stát velmi agresivní ze strachu a omezování. A oba pejsky mít proto pod neustálým dohledem!! ..... ... Důslednost, hromadu času a určité zásady a omezování kontaktu obou zvířat........... dostatek času na usměrňování mladšího psa, aby nedošlo k žádnému násilí z Vaší strany a úrazu ani na jedné psí straně............
.

Pardon, snaha tady byla, asi blbá.

Iveta napsal.. Doufala jsem, že mi tu poradíte, jestli mám do toho nějak zasahovat a nebo počkat jestli si to nevyřeší mezi sebou a zakročit jen v případě, kdy to přeženou.... Trochu nechápu to rozčílení.
Je možné, že tu očekávanou a zaručenou radu někdo podá. Tedy buď a nebo, jak z dotazu vyplývá. Cca polovina lidí zakročí a polovina lidí nechá psy si to vyřešit mezi sebou. Já, kromě výše uvedených trapných canců, radím obezřetnost. A k tomu vyřešení?
Psy neznám. Možná že někdo jiný tady jo. Nikdy jsem je neviděla. Nevím, jak reagují na podmíněný a nepodmíněný podněty, zda-li v jejich reakcích převažují prvky dominance, strachový agresivity, žárlivosti, podřízenosti, jak silný jsou jejich nepodmíněný a podmíněný reflexy, jaká hierarchie je nastolena ve Vaší smečce, jaký uvnitř ní máte vztahy, jak je u Vás mladej pes dlouho, jakýma se řídíte pravidlama, co je u Vás stanovený, co potvrzovaný a co upevňovaný. Jak byl socializovanej Váš STARŠÍ pejsek, když o NOVÉM to nelze, vzhledem k útulku, zjistit. Nevím, jak jednoduchý jsou aktivity a podněty, což je základem pro snadněnjší rozlišení vrozenosti nebo získání. Alespoň pár informací ohledně fáze vegetativní, přechodný nebo fáze sociability a vtištění či sociálního upořádání, ale i něco z doby puberty, nejen dospělosti a uspořádání smečky je prima poznat alespoň u psa, kterého máte od štěněte nebo dýl. A když iformace jsou prostě nedostupný, pak je nutno ještě spíš psy vidět a přinejmenším nějakou dobu je pozorovat ve vlastním prostředí, když v něm dochází k problému Poznat alespoň drobeček etogramu psů, kterej je souhrnem funkčních okruhů vrozenýho chování každýho psa!! Co tedy konkrétního lze napsat na papír, když člověk neviděl psa při ani protestním chování, nemůže posoudit individuelní vzdálenost, posoudit, zda-li je to skutečně tak stoprocentní, co se týče solitárních her atd.
Ještě jednou. Hodně štěstí a času!
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2012 12:09 Iveta
A ještě mi tam vypadla jedna věta. Náš starší pejsek se nám po smrti bývalého pejska začal znovu stahovat do ulity. Bál se všeho nečekaného. Hodinka o samotě či čekání před obchodem byly neskutečný problém. Tohle mu mělo pomoci, aby znovuchytnul tu jistotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2012 12:00 Iveta
Tak já jen doplním, ať tu nejsem za debila.
-Náš pes není starý. Spíše naopak. Je to torpédo co celý den lítá po zahradě a potom ještě zvládne 4 hodiny na procházce. Málokdy ho vidíme odpočívat. Spíš pořád někde poletuje
-Doufali jsme, že by ho štěně mohlo zklidnit. Převzal by jakous zodpovědnost
-Naztrácí zájem o hraní. Nikdy si nehrál! Nevíme proč. Dostali jsme ho v zuboženém stavu a tohle je jedna z věcí, co už se nám nepovedlo obnovit.
- Nikdy nebyl nepřátelský k ostatním psům. V parku se s nima pohonil, poštěkal si.
- Paní v útulku mi dominanci štěňátka popřela. A on se taky nijak neprojevoval, že by byl dominantní. Asi se ho chtěla zbavit. Už ho tam párkrát vrátili.
Doufala jsem, že mi tu poradíte, jestli mám do toho nějak zasahovat a nebo počkat jestli si to nevyřeší mezi sebou a zakročit jen v případě, kdy to přeženou. A ne že se o sobě ještě dozvím, že jsem nezodpovědná!
Na procházkách se ignorují/tolerují. Doma je to jízda. Ráda bych, aby si na sebe zvykly a starší pejsek znovu nabral tu jistotu, co měl s předchozím bafanem.
Tak pokud by byl někdo tak hodný a navrhl, jak to mám řešit, budu velmi ráda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.09.2012 10:21 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
Stále přemýšlím, proč zatím zde nikdo nereagoval na tento dotaz. Vlastně je to ale jasné. Můj názor je jednoznačný se známou radou s otevřeným koncem :“A teď, babo, raď!“
Je škoda, že v dnešní době, kdy existuje možnost jednoduchého obrovského množství informací si lidé „nastudují“ tak málo. Rada „ke starému psu si kup štěně, zase se stane jurou“ sice není někdy zcela od věci, ale je nutno u toho dost předem přemýšlet. Jestliže jste si pořídili dalšího pejska z útulku ovšem např. z důvodu dobrého skutku s využitím zahrady, měli jste volit psa starašího a klidného, nejl. druhého pohlaví a prioritní měl být stav Vašeho stařečka a jeho povaha. Ale to jsou kdyby.
Osobně vidím věc velmi špatně řešitelnou, protože nový mladý psa by ke starému by se měl pořídit jedině v případě, když psovod je schopen zajistit to nejdůležitější - potřebné bezpečí a klid seniorovi na dožití.
Dalšího psa bych si pořídila jen tehdy, kdyby byl můj starý pes měl stále zájem o kontakt a hry s jinými psy a navíc bych hondě vybírala povahu a úměrnou velikost mladšího zvířete.
V podobných případech mohu citovat slova mé známé: „Vina jistě není na straně pejska, ať je jakýkoliv. Je to asi stejné, jako kdybychom vybrali pro tygří mládě jako adoptivní matku starou kočku domácí, která by si zasloužila již důchodový odpočinek. „
Vidím tedy v prognoze problém. Je totiž nutné mladšímu psovi nedovolit, aby staršího obtěžoval a jeho temperament umořit hrou s majitelem, pravidelným výcvikem, mnohahodinovými procházkami a dostatečně aktivními hry s jinými psy, vrstevníky mladšího, protože menší se časem může kvůli tomu stát velmi agresivní ze strachu a omezování. A oba pejsky mít proto pod neustálým dohledem!! U mladšího psa, zvláště nedostatečně cvičeného, může na vrcholu puberty jednoduše vyvrcholit k tomu, že jednoho dne na varování staršího zareaguje agresivně též. A i zcela poklidné štěně velkého plemene může plácnutím tlapy ve hře malému psovi bez problému přerazit i páteř! Starý pejsek by dle popisu zvládl druhé zvířátko relativně v pohodě, ale jedině, kdyby se jednalo o klidného staršího psa, případně mladší zvíře, které je ovšem menšího vzrůstu a rovněž klidnější povahy. Takovým se může stát jednou i uvedený ovčák. Ale co do té doby... Důslednost, hromadu času a určité zásady a omezování kontaktu obou zvířat.
Držím tedy palce, aby jste měli dostatek času na usměrňování mladšího psa, aby nedošlo k žádnému násilí z Vaší strany a úrazu ani na jedné psí straně a nakonec to Vaší pílí a náročné až nepříjemné důslednosti na úkor Vašeho času vše dopadlo dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2012 12:14 Iveta – Nový pejsek
Pěkný den.
Máme doma staršího (9let) křížence. Jedná se o malé plemeno. Ještě před 2 lety měl kamaráda, který poté bohužel umřel. Jelikož se teď stěhujeme do baráku se zahradou, tak jsem si pořídili ještě jednoho pejska, z útulku. Jedna se pravděpodobně o křížence belgického ovčáka.
No a tady je ten problém. Náš starý pejsek nikdy moc na hraní nebyl. Neaportuje, hračky mu nic neříkají. Maximálně se s nějakým pesanem pohoní v parku. A štěně je toho samozřejmě plné, pořád běhá, štěká, hraje si, doráží na staršího a ten ani neví co se po něm chce, protože jeho samotného to nebaví a tak na něj jen vrčí. Ne že by byl přímo agresivní, ale utíká před ním a totálně ho ignoruje. Pokud to štěně hodně přežene, tak po něm i vyjede.
Bojím se jak tu bude, až štěně vyroste, protože je dominantnější + větší rasa a náš starší mazlík je malý trumbera.
Každých pár let jsme kupovali nové štěně ke staršímu osamocenému a nikdy nebyla až takhle velká ignorace. Nevíte jak to řešit? Psi spolu každou noc spí v chodbě a oba mají stejný přístup. Staršímu se snažíme věnovat více, ale on to byl vžycky takový ustrašený moula...

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Péče o psa • Zobrazeno 74x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/627-novy-pejsek