Iveta napsal: Náš starý pejsek nikdy moc na hraní nebyl. Neaportuje, hračky mu nic neříkají. Maximálně se s nějakým pesanem pohoní v parku.
Neradno se čílit kvůli log. reakci na popis pejska. Nebo radno? :
Iveta napsal: Tak já jen doplním, ať tu nejsem za debila.
-Náš pes není starý . Spíše naopak. Je to torpédo co celý den lítá po zahradě a potom ještě zvládne 4 hodiny na procházce. Málokdyho vidíme odpočívat.
Aha.
Iveta napsal:... se o sobě ještě dozvím, že jsem nezodpovědná!...
O nezodovědnosti nebyla snad ani zmínka. Jen o neznalosti.
Iveta napsal... jak to mám řešit, ..
co třeba tohle
:
petrab napsal..... mladšímu psovi nedovolit, aby staršího obtěžoval a jeho temperament umořit hrou s majitelem, pravidelným výcvikem, mnohahodinovými procházkami a dostatečně aktivními hry s jinými psy, vrstevníky mladšího, protože menší se časem může kvůli tomu stát velmi agresivní ze strachu a omezování. A oba pejsky mít proto pod neustálým dohledem!! ..... ... Důslednost, hromadu času a určité zásady a omezování kontaktu obou zvířat........... dostatek času na usměrňování mladšího psa, aby nedošlo k žádnému násilí z Vaší strany a úrazu ani na jedné psí straně............
.
Pardon, snaha tady byla, asi blbá.
Iveta napsal.. Doufala jsem, že mi tu poradíte, jestli mám do toho nějak zasahovat a nebo počkat jestli si to nevyřeší mezi sebou a zakročit jen v případě, kdy to přeženou.... Trochu nechápu to rozčílení.
Je možné, že tu očekávanou a zaručenou radu někdo podá. Tedy buď a nebo, jak z dotazu vyplývá. Cca polovina lidí zakročí a polovina lidí nechá psy si to vyřešit mezi sebou. Já, kromě výše uvedených trapných canců, radím obezřetnost. A k tomu vyřešení?
Psy neznám. Možná že někdo jiný tady jo. Nikdy jsem je neviděla. Nevím, jak reagují na podmíněný a nepodmíněný podněty, zda-li v jejich reakcích převažují prvky dominance, strachový agresivity, žárlivosti, podřízenosti, jak silný jsou jejich nepodmíněný a podmíněný reflexy, jaká hierarchie je nastolena ve Vaší smečce, jaký uvnitř ní máte vztahy, jak je u Vás mladej pes dlouho, jakýma se řídíte pravidlama, co je u Vás stanovený, co potvrzovaný a co upevňovaný. Jak byl socializovanej Váš STARŠÍ pejsek, když o NOVÉM to nelze, vzhledem k útulku, zjistit. Nevím, jak jednoduchý jsou aktivity a podněty, což je základem pro snadněnjší rozlišení vrozenosti nebo získání. Alespoň pár informací ohledně fáze vegetativní, přechodný nebo fáze sociability a vtištění či sociálního upořádání, ale i něco z doby puberty, nejen dospělosti a uspořádání smečky je prima poznat alespoň u psa, kterého máte od štěněte nebo dýl. A když iformace jsou prostě nedostupný, pak je nutno ještě spíš psy vidět a přinejmenším nějakou dobu je pozorovat ve vlastním prostředí, když v něm dochází k problému Poznat alespoň drobeček etogramu psů, kterej je souhrnem funkčních okruhů vrozenýho chování každýho psa!! Co tedy konkrétního lze napsat na papír, když člověk neviděl psa při ani protestním chování, nemůže posoudit individuelní vzdálenost, posoudit, zda-li je to skutečně tak stoprocentní, co se týče solitárních her atd.
Ještě jednou. Hodně štěstí a času!