Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Pomočování se štěstím z lidí...

 

NápovědaFórum » Nezbytné rady nejen pro začátečníky » Socializace 

+ přidat příspěvek
Pomočování se štěstím z lidí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2013 00:02 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: malyLibor
malyLibor napsal: Hodný pes - nemožné chování (Carlson J., Green R.),
:-) ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.10.2013 11:35 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: Marek
Ahoj Marku.
Chování, které popisuješ, je poměrně časté. A poměrně častý je i nezájem a neznalost některých majitelů pejsků jako byla ta paní u veterináře. Je fajn, že ty mezi ně nepatříš a hledáš způsob, jak to zlepšit. Jak pejska odnaučit pomočování výborně popsala petrab.
I já jsem kdysi řešil podobné věci, když jsme dostali trochu problémového pejska. Moc mi tehdy pomohla zajímavá kniha Hodný pes - nemožné chování (Carlson J., Green R.), ve které jsou abecedně seřazena různá problémová chování psů, je tam vysvětleno, proč se tak pes chová a jak ho to odnaučit. Mimoto je v první polovině hezky vysvětleno chování psů a pod. Právě teď si tuto první část znovu pročítám, je to skutečně zajímavé.
Tato kniha se dá i dnes stále ještě koupit a vřele ji doporučuji každému, kdo má jakýkoliv problém s chováním pejska:
knihy.heureka.cz/…/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.10.2013 02:15 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: majka0007
Ignorace psa, jak píše zde majka0007 je dobrá věc, někdy ale u velmi podřízených jedinců ani to příliš a nebo někdy i vůbec nepomáhá, protože někteří psi vítací proces prožívají intenzivněji jež jiní, záleží na povaze, délce odloučení, vztahu k majiteli atd.
Rozhodně vítání omezte na minimum, co to půjde. Doporučuji si vzít volno a trénovat psa v minim. intervalech odchody x příchody , žádné loučení, žádné vítání, nuda loď, zpočátku ani žádné krátké hlazení.

Vzhledem k tomu (pakliže vyloučíme psy nemocné či velmi staré), že psy nemočí v sedě ani v leže, je též vhodné psa naučit perfektně povel sedni či lehni (s abnormální pochvalou se vším všudy) a spojit mu to s příchodem někoho, takže vznikne za čas spojení - kdy někdo přichází, zásadně sedim (nebo ležim) /takže pod sebe nečůrám/. Tato metoda je dost funkční, ale je nutno přeučovat psa s tolerancí, trpělivostí.
V konečné fázi to vypadá tak, že majitel jde domů, pejsek si dřepne či lehne, majitel přijde domů a psa zcela v klidu po chvíli letmě pohladí s banálním - nazdar.

Vždy ovšem jakékoliv odměny je nutno provádět dle temperamentu zvířete a jeho reakcí. Jestliže se pes počůrává jen při příchodu a nikoliv při jiných aktivitách, kdy má radost a je chválen, mělo by to zabrat.
Nikdy ale u živých bytostí není nic stoprocentní.

Velkej problém by byl, jestliže za toto pomočení byl pes v minulosti trestán, protože pak by šlo již o složitější odbourávání problému navíc i strchových projevů.

Takže hodně zdaru.

Jinak, co se týče oné paní na veterině, může se to stát, zvláště, když to nikdo neřešil už u ml. psa a ten to má takto rituálně zavedeno a navíc je velmi submisivní. To, že tato nepříjemnost ale může odeznít sama věkem, je samozřejmě též 50:50 možná.


www.psi-tabor.info/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.10.2013 15:36 Žena majka0007 [27] - Retrívři, slídiči a vodní psi
Podľa Victorie Stillwelovej je to zo vzrušenia - z toho, že sa s ním radostne vítate a on je z toho úplne šťastím bez seba. Radí nevítať sa so psíkom, keď prídete zo školy alebo z práce domov, ignorovať ho a po chvíľke ho raz alebo dvakrát pohladiť. Pes sa naladí, že už ste doma a nerozruší sa natoľko, aby sa počúral. Ak ho nebudete pri vítaní takto "rozdovádet", tak by to malo byť časom lepšie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.10.2013 10:44 Marek – Pomočování se štěstím z lidí...
Ahoj,
snad to tu nikde není, abych nezakládal zbytečně nové téma.
Máme 4 měsíční fenku zlatého retrívra a pokaždé, když pří jdeme z práce, nebo z nákupu např., ALE HLAVNĚ, když pří jde někdo na návštěvu, tak se štěstím pořád pomočuje sad . Doufal jsem, že až bude starší, tak se to změní. Ovšem na poslední návštěvě u lékaře, mi řekla ( nějaká ) paní, že ho mají 4 roky a dělá to stejně.
Moje otázka tedy zní. Zda s tím nejde něco dělat teď, dokud je ještě štěňátko. Je to můj první pejsek, tak mě berte prosím s rezervou.
Předem mockrát děkuji za radu.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Nezbytné rady nejen pro začátečníky • Zobrazeno 90x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/770-pomocovani-se-stestim-z-lidi