Nežádoucí močení
no, to se neomlouvej, nemáš za co, se všechno dá vysvětlit..., já si myslím, že důvodů, proč pes začne močit v dospělosti z ničeho nic v bytě je, vyjmu-li zdravotní, iksero, pakliže jde o problém stálý, který popisuje níže kaja.b , často vzniká u pidi plemen, kdy lidé příliš pidi loužičky neřeší a případně učí psa vyprazdňovat se na plenu apod.
Dobře, tak to se omlouvám, ale jsem zvyklý z jiných fór, že v každém vlákně se řeší jen ta danná problematika. OK, přijímám.
Souvislost je tedy pouze mezi velikostí psa a bytu. Máme totiž byt 2+1. Proto neřeším problém močení v interiéru.
Jinak pokud někomu močí pes doma, tak je to zanedbaná výchova ve štěněcím věku. Není nic snažšího, než se vrátit k základním postupům výcviku a psa to ZKUSIT naučit, ale půjde to hodně těžko. Tady není o čem jiném přemýšlet.
xHackerM napsal:
To, že někomu pes venčí v bytě je naprosto jiná problematika. Prosím nezaměňovat a zpět k věci. Děkuji
No, ono jde ale jaksi nejen o tvůj problém:
kaja.b napsal: sestra ma triletou fenku krizense civavy a jorksira, .........a potreby vykonava doma. Da se to jeste v tomto veku odnacit? ..........
xHackerM napsal: se bavíme o psech 2x 40-45kg a 1x 12kg, takže doma byli jen, když marodili.
tomuto trochu nerozumím, resp. souvislost váhy se značkováním a pobytem doma...?
Rozdíl je třeba v tom, že v interiéru nám psi nikdy nevenčili/neznačkovali. Jednak se bavíme o psech 2x 40-45kg a 1x 12kg, takže doma byli jen, když marodili. A to bylo 1x. Jinak jsou pořád venku. Když si malýho vezmeme domů, tak s potřebou vyčká až na ven nebo si "řekne". A to není o ničem jiném než o výcviku ve věku štěněte.
Abych to možná upřesnil. Já tu řeším prostě to, jak zabránit psům, aby mi venčili/značkovali tam, kam nechci. Tzn. kotce, stromky, keříky, atd. Všechno řeším mechanickými překážkami a zábranami.
Má jediná otázka je, jestli to jde udělat i načím jiným. Nějakým odpuzovačem či tak.
To, že někomu pes venčí v bytě je naprosto jiná problematika. Prosím nezaměňovat a zpět k věci. Děkuji
a jakej je rozdíl mezi bytem s pelechem, kenelou apod. k odpočinku, kde je ustájenej pes doma a mezi zahradou a kotcem, kde je umístěnej pes venku ?
To je snad to samý, ne?
Mmch. mně by tedy vadilo víc značkování v bytě než venku. (Ale nedovedu posoudit, protože naše psy jsme od štěňat učili, že čůraj jen mimo byt ale i mimo zahradu, což je sice fajn, ale zase si člověk nemůže nikdy ani trochu pospat....)
To klidně můžeš, ale já tady od začátku neřeším nežádoucí močení psa v interiéru, ale na nově vybudované kotce.
ď
to budu muset doporučit paní z ulice, který značkujou dva yorkové doma.
do vobejváku holt šutry
Kameny = vyskládané velké kameny kolem kotce - psi močí na ně a ne na kotec.
xHackerM napsal: kameny. ?
0 16.01.2014 12:39 xHackerM – Hierarchie
U nás je hierarchie asi taková, že ke 3 letému psovi jsem si pořídil štěně, které mu mělo být kamarádem pro chvíle, kdy nejsem doma. Starší pes štěně oslintal a vzal si ho za svého nejlepšího kamaráda. Brání ho před vším špatným a to právě i před naším třetím psem. Takže hierarchie mezi nimi si myslím není naprosto žádná. Navzájem si lezou do misek, zlobí se, berou si hračky a přitom na sebe nedoráží. Pokud už konflikt (zavrčení) nastane, řeším to razantně já, nenechám to řešit ani jednoho z nich.
Jinak jsem v mezičase vyzkoušel ocet, pepř, Savo a kameny. Kameny jediné fungují.
Délka procházek na to naprosto nemá vliv.
psa lze naučit cokoliv kdykoliv, i když má-li něco již zažité, je to vždy velmi zdlouhavé, mnohem složitější, než když se s něčím začne rovnou od počátku a chce to hromadu trpělivosti a důslednosti, je tedy potřeba postupovat jako u maličkého štěněte, psa stále vynášet v krátkých intervalech i v noci, venku ho chválit, používat pamlsky (úměrně velikosti) a udělat vše, aby doma v podstatě k vyprázdnění nedošlo, resp. to psovi nebylo umožněno, pakliže je mini pes naučen, že potřebu v bytě vykonává na plenu (jedinou výhodu tohoto vidím v případě stáří psa či jeho nemoci, případně však zcela výjimečného delšího pobytu bez možnosti vycházky) odnaučuje se toto ale velmi obtížně, samozřejmě je nutno byt průběžně dezinfikovat a přehlušit původní pach moči apod.
Ano, i v tomto věku se dá naučit, jak čurat venku. Není to složité, návod je snad úplně v každé knížce o psech. Chce to fenku sledovat, jakmile začne cítit potřebu močit, ihned se sebrat a jít s ní ven, když se venku vymočí, hodně chválit a dát nějaký pamlsek.
Je to velmi jednoduché, ale obávám se, že když je majitelem takový člověk, který psa takhle trápí, nebude mít zájem cokoliv měnit.
0 11.01.2014 21:08 kaja.b – problem s mocenim
Dobry den, potrebuji poradit. Mladsi sestra ma triletou fenku krizense civavy a jorksira, je hrozne mrnava, ale to nic neresi. Problem je ten ze uz od zacatku co ji ma, slusne receno dlabala na jeji vychovy a potreby vykonava doma. Da se to jeste v tomto veku odnacit? A jestli jo, tak jak prosim? Neporadek nedela velky, vzhledem k jeji velikosti, ale je to k zblazneni. Moc dekuji za rady
0 11.01.2014 20:08 anargo [1504] - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká 2 06.01.2014 22:44 R petrab [10528] - foto, veterina a v souvislosti s tím si ráda vzpomenu na jednoho z psíků,Ferdu
hafici.net/fotogalerie.php… , který vždy a každoročně zvedl nohu na každé návštěvě a nikdy nezapomněl na vánoční stromeček!
Osobně se přikláním k tomu, co psala petrab. Ne tedy o těch procházkách, ale myslím si, že podstatná je tam ta hierarchie. Pokud nemají psi jasně dané místo ve smečce, budou se snažit získat jeden nad druhým navrch, a to mj. i tím přečůráváním svých značek.
je tam vyřešená hierarchie? Co častější procházky do kompletního vyprázdnění??
0 04.01.2014 09:44 xHackerM – Nežádoucí močení
Ahoj všem pejskařům,
máme celkem 3 psy. Dva jsou ve společném výběhu, jeden separovaně. Jedná se o 2x Howavart, 1x kříženec. Pejskové dostali nové kotce a samozřejmě si to hned začali značkovat. Problém u samostatného psa není až tak velký, ale u těch dvou, co jsou společně v jednom výběhu je to síla. Samozřejmě každé močení musí přeznačkovat, takže kotec dostává dvojí dávku.
Zkoušel jsem pepřovo-octovou vodu, Savo, ale zdá se, že ani jedno nezabralo.
Vím, že nejspolehlivějším řešením jsou překážky, např. velké kameny kolem dokola kotce, ale kamenolom zrovna nevlastním a rád bych k tomuto přistoupil až jako k nevyhnutelnému řešení. Navíc ne všechny překážky by byly estetické a docela jsem si s novými kotci vyhrál a chci, aby zahrada nějak vypadala.
Nevěřím tomu, že by tohle někdo neřešil a nevyřešil. Předem děkuji za rady.
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Péče o psa • Zobrazeno 101x