Po posledním psovi jsem řekla – dost. Už ani náhodou. Nejezdíme čtvrt století k moři, nemam válecí dovolenou, ráno co ráno budík, furt jen holiny, bahno, pole, stopy, kanady a montérky, co dvě hodiny rande v noci s průjmem, jsem veterinární kasička a jako rodina nefungujem.
A páníček chodil s dalšíma a dalšíma nabídkama hafanů.
Nakonec jsem svolila – nezávazně. CHS byla kousek od chalupy a my tam byli dvakrát tejdně. Panička chtěla lehce dominantní, hodně temperamentní, spíš menší štěně. Páníček chtěl toho, co byl dvakrát tak velkej než všichni, měl jedinej žlutý nožičky a odešel před náma do boudy, zatímco všichni jeho sourozenci nám zvídavě vožižlávali tkaničky vod bod. Chovatel nám dal vybrat jméno od E, ať dáme vědět po neděli a já se schválně neozvala. Nakonec jsme tam přeci jen přijeli, i přes mý protesty. Řek, jste nedali vědět, tak je to Egon…. Nate, tady je.
Já mu říkala Endy, manžel Edo. Po tejdnu přijela tchýně a řekla – E-gon? Otřesný!!! To mu snad nechte!
A tak je to Egoušek.
Pár dní jsem si pobrečela, když jsem zjistila, že štěňata dostala u chovatele atb, protože vrh byl na jaře (jindy v zimě), v noci jim přitopil led lampou, vyvětral jim a oni nastydly…, protože jsem věděla, že to odnese zdraví celoživotně. A protože mi bylo jasný, že když je štěně jednou doma, už nikdy ho nevrátim, i kdyby trakaře padaly. Pár dní jsem si pobrečela, když žral na tuny kočičince polodivokých koček a já dokola jen odčervovala a odčervovala a škrkavky se množily a množily. Pár dní jsem si pobrečela, že nás rozhodně za půl roku sežere, jakej to byl žrout dětí. Narodil se v máji a na podzim uměl všechny základní povely poslušnosti. V životě jsem neviděla zvíře, který se učilo tak rychle.
Pamatuju si, jak - kdykoliv se napil, tak jak když nasál brčkem, poodstoupil vod misky, překlonil hlavu k zemi a proud mu vytek z huby ven na lino. On zved hlavu, jak když na mě mrkne a vodu začal hrabat a hrabat a hrabat po celym pokoji. Měsíce jsem pozdějc probrečela, probdělý noce, když byl nemocnej.
Zejtra je to bez měsíce 12 let, co se to stvoření narodilo a sem tam si pár dní brečim, že to tak děsně rychle utíká.
Brečim vlastně teda nonstop. Takže žádnej jinej pes už nebude.
Láska je přeci jen jedna jediná.