při výchově štěněte je nutno si vždy říci jedno:
pes něco dělá špatně nebo neposlouchá či něco neumí, protože jsem ho to nenaučil nebo jsem ho to naučil špatně, resp. psa není nutno trestat, pakliže ho konkr. věc naučím dělat správně, když něco neumí a dělá špatně, je to moje vina
pro takto mladého psa je trestem i jen intonace a gesto, není rozhodně dobré používat fyz. tresty (což zdaleka není jen bití), nejdůležitější je však ustavičný dohled (pes x dítě) a stoprocentní důslednost,
před dítětem rozhodně nikdy psa jakkoliv netrestejte, dítě neumí posoudit situaci ani dopad trestu, takže hrozí jediné - že si štěně zapamatuje negat. fyz. manipulaci či to dítě ať ve vaší přítomnosti nebo hůře, bez ní, přežene a v dospělosti mohou vzniknout problémy, zvláště máte-li prvního pejska a výpad proti dítěti by se opakoval, určitě oslovte odborníka, pozor ale, né každý chovatel či cvičitel jím je,
nedovolím si situaci posuzovat, protože jsem u ní nebyla, avšak, může se klidně jednat o obranný reflex psa, varování, strachový projev, zvláště je-li pejsek citlivější, ať už v souvislosti s nesprávnou manipulací Vaší dcery, Vás či kohokoliv jiného, může se samozřejmě i jednat o rafnutí rozdováděného štěněte při bláznivé hře, nevím
samozřejmě i v dnešní době jsou doporučovány běžně různé druhy korekcí, nijak výjimečně i dost silné, ale ty pouze kazí vztah pes x člověk a mohou se vymstít
doporučuji pro info některou z knih o etologii a blíže se informovat o podmíněných a nepodmíněných podnětech, reflexech, projevech strachu, konejšivých signálech psů apod.
přeji mnoho zdaru při výchově pejska a krásných dojemných, nezapomenutelných zážitků Vaší dcery s pejskem, aby to skvěle fungovalo, je velká práce
při nácviku ignorace strkání prstů do misky psa při jídle je nutno opět dodržet jedno - naučíte ho to vy (bez násilí, důsledností, pravidelností, vlídností, odměnami) a poté teprve svoje dítě za Vaší přítomnosti s poučením, že prsty se do psí misky rozhodně nestrkají, osobně jediný důvod tohoto učení vidím v případném omylu, nikoliv záměru, prstíky dítěte ve školním věku nemají co dělat v psí misce, Vaše ano, třeba jen při kontrole teploty krmiva, nutnosti z něj něco odstranit apod.
Fotka pro pobavení, tak by to asi mělo být, např. tento pejsek byl využíván v canisterapii, byl zcela bezproblémový, přesto se nikdy nestalo, že by se dítě k němu mohlo přiblížit bez dohledu!, vše probíhalo dlouhodobě, s nonstop učením dítěte, že do misky se nesahá!, i u mrňouse to jde (byť fuška zvláště v souvislosti s časem...
)
hafici.net/fotogalerie.php…
Prostě mnoho zdaru!