Zdravim, jsem tu zase
Mela bych dotaz co se tyce "nervoznosti" te nasi prisery. Ma 5 mesicu, chodime do psi skolky, denne nekolikrat ven na vyblbnuti..
Mam s ni ale problem, ktery uplne netusim jak resit, protoze kazdy rika neco jineho.
Co se tyce strachovyho obdobi (ze se desi i susticiho listi, kdyz je v prostredi kde to nezna), to je asi normalni, ale bohuzel se boji i lidi (predevsim deti) a rve na ne do strhani, ovsem jen na deti v urcite velikosti - ty mrnave na odrazedlech apod. ji nezajimaji, ty ma rada, horsi je tak vek kolem 8 az 10 let. Vim, ze to bude z toho, ze jsem s ni asi pred mesicem sla kolem skoly a ona na voditku vedle mne. Na strome byli vylezli asi 4 smradi - jinak je nazvat nemuzu - a v momente, kdy jsme sli kolem nich, tak ji pretahli asi 5cm silnou vetvi. Ne ze by ji prerazili, spis ji vzaly drobny vetvicky pres bok a ona se vydesila. Vedela o nich a nepocitala, ze by ji mohli ohrozovat.
Samozrejme jsem se zastavila, smrady, kteri z toho meli srandu, jsem servala na dve doby i s tim, ze ted je teda s tou vetvi pretahnu ja... matky o 20 metru dal a jen koukly, nezajem. Na co, ze..
Podobne to mam ted se psy, ale jen s vybranymi.
Ve skolce je bohuzel s AUO, kteri jsou i ve dvou az 4 mesicich vetsi nez ona a taky tezsi.. ona mne asi chrani, protoze kdyz uz je na ni moc pozornosti, maze se za mnou schovat a kdyz je u mne, tak po nich docela dobre vyjizdi. Nerada bych, aby nekomu ublizila.
Venku problem podobny, babky, sidliste a jorkove s bisonkama, vencici se volne bez dozoru.. mit vetsiho psa, mam po problemu, ale ta nase je mrnava, tudiz asi babky ziji v dojmu, ze se nemuze nic stat a absolutne je nezajima, ze nas jejich voresi otravuji. A ano, mame voditko.. v obydlenych prostorech vzdycky. Samozrejme se psy na voditku problem neni, ti maji majitele vetsinou normalni, zeptaji se, jestli se muzou seznamit apod. To je ok.
Tak a ted co s tim? Nechci mit zkazene stene a z nej vyrustajici uzlicek nervu, ve skolce jedna rekne nechat je si to vyrikat, druha schovat, treti ano schovat ale jak zacne cvakat, tak prestat schovavat.
S detmi uz vubec netusim, snazim se jim aspon vyhybat, ale kdyz jdu a decko jdouci proti nam se tesne vedle psa zastavi a misto jakoze pohlazeni ji placne, kdyz ona to neceka, je to na na*rani, jenze vsude se jim vyhnout nejde a na kazdyho z dalky hulakat at na psa nesaha je ponekud nemozne