Barf - přirozená strava pro psa
K tomu neříct radši nic:( Já granulemi krmila kavalíry, rok i Safajze.. neříkám, že je to úúúúplně apriori špatné, ale ráda nabídnu psovi "vyšší level". No zbytky od oběda - to je trochu hardcore a ne BARF

. Já krmím syrovým masem i zeleninou, kostmi... vážím, propočítávám dávky, zajímám se, jaké vitamíny jsou v jaké zelenině apod. To si myslím, že už celkem jde. Ale přesolené, překořeněné a převařené zbytky fakt neeeeee
0 30.11.2009 06:41
mimišák [508] - Pinčové, knírači, molosoidní psi Katy napsala:
Jj, je fajn, že můžeš dát psovi každý den něco trochu jiného, nežere jen kuličky pochybného složení.
Mně to zas nedá - Katy - já těmi kuličkami krmím a dokonce jsem už naučila prarodiče, že pes bude i jako pamlsky přijímat "psí" sušenky a to, co je přímo pro psa určené. Takže je ani nenapadne, aby Besi nabídli třeba rohlík, šunku nebo cokoli od stolu. Známá krmí zbytky - polívka od oběda, do toho instantní nudle, občas propesko uvařené v tlakáči. Granule? Fuj, to je samý šrot. Já vím, že zas provokuju, ale když jsem od ní slyšela, že je to BARF, tak jsem teda zalapala po dechu. Tady se přeme o to, jestli granule nebo Barf - ale co myslíš, jak je krmena drtivá většina mazlíčků? Podle mne naprosto rozhoduje cena: nacpat psovi bříško, ale aby to moc nestálo. Výživové hodnoty? Na co? Vždyť je to jen pes a ne Anglická královna.. co k tomu říct?
U nás mělo maso taky úspěch. Bianca po něm hodně rychle začala nabírat, ažmě to překvapilo... Britušce budu muset naordinovat spíš drůbež a víc zelči, páč tam bych chtěla tak kilo dvě dolů..
Otázka: Dají se drš'tkama nahradit příjem zeleniny a ovoce?
tak maso ted slupla a hledá další

odpoledne zkusím ty stránky. no pultovej mražák je dobrá věcička ale to do bytu nenarvu

ale i kdybysi si dvakrát třikát týdně zašla do řezniství tak je to v pohodě
No, my máme pultový mražák a i tak je to docela na krev
Jejda, to nevím přesně.. maso kupuju většinou nárazově a zeleninu tak 3x do týdne (plus nějaké doplňky). do 1000 se ale s přehledem vejdeš. Je to levnější než "lepší" granule.
Jo a ještě - zelenina musí být rozmixovaná a zakápnutá nějakým olejem (já používám lososový Kronch), aby se narušila struktura a pes ji mohl strávit a aby se uvolnily vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K...).
Jn, syrové bych asi nedala

tak to abych si koupila ještě jeden mražák do kterýho budu dávat maso pro psa

na kolik to tak vyjde měsíčně takový krmení?zeleninu už jsem zkoušela a tu žere v pohodě. tak ještě že je to syrový jinak by ses mu do toho třeba pustila

Aha, mi to taky nejde...asi bude problém někde u nich, zkus to později
Jj, je fajn, že můžeš dát psovi každý den něco trochu jiného, nežere jen kuličky pochybného složení. Kolikrát mám na to, co mu dám, chuť sama

. Nikdy nežral s takovou radostí, fakt je to krása pohledět. Kost v krku se mu nezapíchne, on to všechno pokouše. Mohlo by to udělat neplechu ve střevě, ale spíš v případě, že se kosti uvaří nebo se jich dá moc. Jinak ne. Je třeba na kosti navykat postupně, začínat např. s kuřecími krky a pak přecházet na něco těžšího - v žaludku se sníží pH a "naučí" se trávit vesměs všechno.
Ty stránky mi nejdou vůbec spustit

Takže to chce nad tím trošku přemýšlet co tomu psovi dám líbí se mi že i pro toho psa to musí být každej den trošku změna v tom krmení. Je to asi hloupost ale nemůže se stát že se zapíchne nějaká kůstka do krku třeba?
Přesně tak.. míchání se nedoporučuje nikde, prý jde o odlišný způsob trávení. Nee, že by se všechno ostatní trávilo stejně, ale je tam asi něco "jinak". Ale od toho jsou odborníci, kteří se tím zabývají, já výživář nejsem.
Já krmím zhruba (ono se to den ode dne mění) ráno: jeden kuřecí hřbet či 2 křídla, 3 krky (nějakých 90g), večer maso se zeleninou - masa skoro 400g (asi 380) včetně vnitřností, kterých je asi 50g, zeleniny 130g (někdy víc, někdy míň). A maso dávám nejčastěji hovězí, potřebuju ztloustnout psa

. Jinak objednávám i telecí, lososa, kuřecí - kusové, a mleté směsi buď s droby nebo bez.
Jako zatěžovat organismus mícháním granulí a syrovýho? a jakým masem krmíš? a v jakým poměru třeba se zeleninou? Moc o tomhle způsobu krmení nevím ale zajímá mě to. Ale na druhou stranu bych Arlen nechtěla nijak uškodit že třeba něco vynechám nebo budu dávat něčeho málo. včera jsem koupila kuřecí křídla tak ji dám kousek masa jestli ho vůbec bude žrát a pak bych té Katce napsala

Nevím, jestli je vhodné zatěžovat mladý organismus tímhle mícháním, když to není vhodné ani u dospělých psů:( jako ňamku bych kousek během dne dala, ale nevidím v tom smysl. Nejlepší je přejít hned ze dne na den. žádné míchání. Kdyžtak si najdi na internetu dávky pro štěňata nebo se zeptej někoho, kdo s tím má zkušenost - třeba Katka tadyhle:
www.manwe.eu ráda a ochotně poradí, krmím podle "jejích" poměrů a psala jsem si s ní. Takže doporučuju

Přesně, jak říká Luděk - je to normální.. já mám 17,5 měsíčního psa a vypadá úplně stejně. Zvýšila jsem mu dávky, když měl 20kg, dávala jsem mu horní hranici dávky pro 23kg a už něco nabral..málo, ale přece. Je to aktivní puberťák, takže nemůžu čekat, že bude nasvalený jako 3 letý pes

Takže pokud ti tvůj pejsek žere normálně a prospívá, neřešila bych to

Tvůj pes vypadá na rok a půl dobře tak nevím kde vidíš problém. Jestli nemá problém s příjmem potravy tak v roce a půl, kdy se stále vyvíjí neřeš, že na sobě nemá tuk. Na to má dost času v pozdějším věku. Ani osvalení v tomto věku není definitivní a tak každá svalová hmota navíc je jen k dobru. Pokud bude mít dostatek pohybu a kvalitní stravu bude prospívat i jeho tělesná schránka. A to, že mu jsou vidět kyčle nebo žebra? Buď ráda, že v tomto věku není jeho kostra zatěžována zbytečnou hmotností co by na sobě musel tahat. Já na Tvém místě bych jen upravil dávku a typ stravy vzhledem k jeho pohybu a zátěži a to musíš poznat sama jak hodně se hýbe.

Díky! Zkoukla jsem to, jsou tam hezké obrázky - ale některé recepty jsou spíš pro zasmání. Jako inspirace, paráda!

0 04.11.2009 16:02 NickyR – Re: mimišák
s papáním problém nemáme je hodně osvalený ale je taky dost hubený lezou mu žebra a kyčle nevím jestli je to věkem je mu rok a půl a hodně roste... ale nemá na sobě ani gram tuku a to mi vadí...
Proč si myslíš, že potřebuje vykrmit? Zdá se ti hubený, protože nežere, anebo žere normálně, ale prostě nemá takovou konstituci jakou si představuješ? Chceš osvalit? nebo jen sádlíčko? Na osvalení můžeš přejít na granule třídy "hight performance" a přidat hodně pohybu. Jinak sušené droždí a přídavek vitamínů sk. B by měly zvýšit žravost. Další celkem zajímavá varianta je udělat jednodenní hladovku - a následně krmit jednou denně... ale bez vysvětlení příčiny hubenosti jsou rady jen střelbou naslepo. Zkus se poradit s veterinářem.
No ono je nejhorší právě asi to "zkoušení" kdy psa krmíš každý týden jinak. Pokud psovi něco vyhovuje, nemá potíže, je v kondici - proč to měnit? Rozhodni se, jestli bude pejsek na granulích, nebo mu budeš vařit - nebo barfovat a počkej, co to udělá. Prosím, ale bezhlavě nestřídej ani značky granulí, natož celý způsob krmení.
Ahoj, já se připojuji k názoru Katy. Když už dáváš maso, dávej syrové a ne vařené, to že ze syrového masa je pes agresivní je jen fáma. Já bych si ale zvolila buď kvalitní granule, nebo krmení syrovým masem (BARF), obojí bych nemíchala, je to zbytečné a tímto můžeš i dost uškodit, než přilepšit. Taky nevěř,že je v granulích nějaké "čerstvé" maso. To je pouze vstupní surovina, ze které se po zpracování vyrobí masová moučka a ta se teprve dává do granulí.

0 02.11.2009 17:15
Macinka [165] - Společenská plemena Omlouvám se.
Dávám vařené,jelikož o syrové nestojí někdy to plive.
Někdy to veme někdy ne.
Teď jsem sehnala super firmu,kde právě to maso pro zvířata maj i jiné věci drštky, vnitřnosti,sýr atd.
Jsem mu toho nakoupila tak uvidim zda to bude baštit vařené nebo syrové...
Teď bude mít snědené granule tak vyzkoušim jen vařenou stravu,to už jsem chtěla zkusit dávno.
Ani jsem sem nemusela psát,stačí si zjistit něco o potravě co co obsahuje atd a jen to pesanovi koupit.
Jen jsem se tu chtěla tak poptat a přečetla si tu reakce.
A baví mě diskutovat

Cože? jakože syrové nedáváš, ale vařené ano? prosím, používej interpunkční znaménka, pak se v tom nedá moc dobře vyznat.
To, že bude pes po syrovém mase agresivní, je pouhá fáma

Tak třeba biotin jakožto vitagen konzumujeme (my nebo zvířata) např. ve vaječných žloutcích (pozor, bílek účinky biotinu snižuje), ledvinách, játrech a kvasnicích (i např. v mléce). Já kvůli kondici srsti přidávám občas tabletovaný, ale jinak není třeba. To spíš jen pro můj pocit

0 02.11.2009 16:19
Macinka [165] - Společenská plemena Ještě něco.
syrové maso nedávám vařené

někdo my doporučoval ovčákovy syrové ne!Prý bude zlý co vy na to?
Ahoj, s mícháním granulí a syrového masa nesouhlasím, ale budiž, hodně lidí to dělá. Nejsem přesvědčená, že to má nějaký extra vliv, ale nikoho odrazovat nebudu. Já granulemi nekrmím vůbec.
A teď k látkám: píšeš-
Kdyby člověk zůstal jen u té syrové stravy jak pak můžou velcí psi dostávat ty látky na klouby a šlachy (chlorid sodný ,holin chlorid atd.)
Tak 1) - chlorid sodný je prachobyčejná sůl kuchyňská a dost dobře si neumím představit, jaký vliv má na správný rozvoj kloubů a šlach (max. je to dobré pro fyziologii buňky a komunikaci mezi nimi). Holin chlorid vážně nevím, co je

.
2) co je třeba k výživě chrupavky? tak třeba kolagen, chondroitin sulfát, fosfát, kys. hyaluronová atd. A kde to najdeš (kromě Alavisu apod.)? Třeba v kůži, chrupavkách - které můžou být buď v surovém stavu (např. vepřová noha) nebo vařeném (sulc z prasečích nožek).
Myslim,že vše v masu taky neni a i zelenině,stejně by se něco muselo dokupovat.
Co bys chtěla dokupovat? vitamin-komplexy? Zkus si najít o pár stránek dál (tuším, že nějaká 4. stránka), co jaká zelenina obsahuje. Nebo snad myslíš, že zelenina, ovoce a maso jsou "jen tak" a je třeba pořád něco doplňovat?

neeee

Podle mě je lepší nechat všechno v syrovém stavu - nevyvaří se důležité látky, které jsou třeba. Někde níže jsem psala, co dávám za zeleninu. Nejvíc teda mrkev, celer, petržel (z kořenových) a pak různé saláty, občas zelí, natě atd...
Nevhodné jsou papriky, rajčata a všechny lilkovité (i třeba brambory). Dále cibule, česnek (ale o tom se pořád někdo pře - já ho nedávám), vojtěška.
Z ovoce pozor hlavně na peckovice - s vodou kvasí a může to být nebezpečné. Když už peckovice, tak bez pecek (hlavně u meruněk a broskví je nebezpečí otravy). Jiné klasické ovoce je v pohodě

0 30.10.2009 20:17 NickyR – Re: mimišák
Granulkama moc nekrmíme (maximálně tak dvakrát do měsíce dostanou granule) ale každý den jim vařím..
Ahoj - nejdřív se rozhodni, jestli budeš věřit výrobcům granulí, nebo přejdeš na stravu, kterou budeš vymýšlet sama. Při podávání granulí máš většinu všechno "zbobkované" a nemusíš přidávat nic. Pokud budeš krmit hafíka stravou připravenou svépomocí, tak kromě masa, kostí, vnitřností a příkrmů můžeš (a asi i musíš) podávat zeleninu. Koukni na barf, baron atd. Vyhledávačem ti vyjede spousta stránek.
0 30.10.2009 18:19 NickyR Jaká syrová zelenina a ovoce je pro psy vhodná?
Receptík? to snad ani nejde, ne?

Já dávám ráno kosti, večer maso se zeleninou. Jakou dávám, to už jsem napsala někde níže. Občas přidám trochu tvarohu, vajíčko atd.. přidávám biotin na srst, mořskou řasu a chondra. Jinak má vše potřebné v zelenině.
mimišák: tyyyjo já tady na to úplně zapomněla

omlouvám se. já pak tu stránku nascanuju, jo?

0 30.10.2009 11:44 NickyR Našim psíkům dávám jak vařenou tak i syrovou stravu.. náš malamut má strašně rád zmražené ryby.. nemohli by ste mi napsat nějaký receptík na barf?
Hlásím další vyzkoušený recept: Emilka měla ty vločkové sušenky - ze stránky, která tu byla zveřejněná - a mňam. Katy, kde jsou ty další recepty?

Hele já letos rodině cukroví asi moc péct nebudu - tak mám volné pole působnosti pro psa..
0 24.09.2009 16:40
helca [40] Diky za navod, asi to taky vyzkousim

.Bobis basti kde co, miluje syrovou cukinu,ovoce vsechno, akorat po bananu zvraci, ten jsme odbourali. Vetsi kosti ohryze do bela, na ty je asi maly. Obcas dostane kost z kureciho stehna, za temi se muze utlouct. Pry se nemaji psum davat, nevim, zatim jsme problem nemeli. Do tech susenek se urcite pustim, jen jsem si taky rikala jak je skladovat - prece jen jatra !? Bud je delat v mensich davkach nebo ten mrazak?

jo, doma mám knížku, kde jsou nějaké recepty na dobrotky... ale přijedu až ve čtvrtek, tak potom

Tééééda , jak tak čtu ty vaše odezvy na šušenky, tak aby jsem se na to pořádně vybavila. Zatím jsem si pořídila jenom vykrajovačku kostičky - asi jsem jich měla koupit víc a dát inzerát, že scháním další ruce.

No tak ono toho zas tolik nebude

počítám, že koncem týden budu kuchtit zas. Máte někdo nějaké nápady na experimenty?
Co vím, tak se to buď vysušuje nebo zamražuje...pak to vydrží dýl. V ledničce to podle mě staačit nebude. Ale je fajn, že jí chutná

Omlouvám se za zpoždění ohledně sušenek; ale teda fakt nevím: Besině pamlsky moc chutnaly. Až tak, že se vykašlala na povely a neomylně šla po kapse stylem: naval další, nebo ti to sežeru i s bundou. Takže k trénování pozornosti a soustředění ideální - ale jinak asi je budu muset nechat nějak vyčichnout. Hele - jak se to má skladovat? Já tomu pečenému játroví moc nevěřím, tak jsou v lednici - dají se nechat i normálně - bez chlazení?
Já mamlas! Besi už je na chalupě, ale sušenky jsem manželovi nesbalila!

Tak v pátek.

Teda ty vnitřnosti z pštrosa nejsou tak drahé

Ale copak by nám to chutnalo???Kdo ví....

0 16.09.2009 00:08 Tysule – Obchod
tak - uplácala jsem je ze 1/4 dávky, z hovězí játry. Místo celozrné mouky jsem dala žitno-pšeničnou, kde už byl asi kmín. Přidala jsem místo koření jen trochu sušené řasy. Vypadají dobře, ale těsto se dost lepilo, tak jsem přidala ještě mouku. Teď mě napadlo, že jsem mohla umixovat třeba pšeničné nebo ovesné vločky.. dělala jsem jen kolečka asi jako dvoukoruna, trošku pufly. Druhý plech jsem propíchala jehlicí a vypadají líp. Zítra bude zkouška na Besině, ale vzhledem k tomu, že při pečení se na ulici zastavovali pesani, tak myslím, že nebudu mít obavy ohledně chutnosti.
0 11.09.2009 10:08 Tysule – :O)
Asi je tedy vyzkouším "uplácat"

Přidat reakci
1 ...... 9
Zpět na obsah sekce Výživa • Zobrazeno 17787x