Dobrý den, reaguji na článek TETANUS. Chovám málo známé plemeno Perro de Presa Mallorquin neboli Malorská doga. S touto nemocí jsem se setkala před dvěma měsíci, když jedno štěně začalo s výměnou zubů. Jeden večer jsem si všimla, že štěně nějak vyplazuje jazyk a trochu se zakuckává, ale nevěnovala jsem tomu moc pozornost, protože bylo hravé a jinak čilé, bez nějakých jiných problémů. Ale ráno už mě připadalo trochu jiné, jako kdyby ho píchla do jazyka včela, měl ho nateklý u kořene a už se chvílemi dusil. Na veterině dostal injekci, ale odpoledne už mu bylo hůř, celou noc jsem ho hlídala. Druhý den ráno jsem honem běžela opět na veterinu a tam se už přikláněl pan doktor taky k tomu, že štěně má příznaky tetanu. Začala mu otékat hlava, ztěžka dýchal, ale pořád byl jinak veselý. Pan doktor nasadil prášky a injekce, na které jsem chodila. Pes vypadal hrozně, dokonce i ochrnul na nohy, ale po rozmasírování se na packy vždy postavil a trošku chodil. Těch dalších 14dní byl tvrdý boj, ale pes to nevzdával, úplně na něm bylo vidět jak chce žít a já měla z každého malého zlepšení radost. Nyní je psovi 6měsíců a má se čile k světu, žádné následky nemoc nezanechala. Ale už vím, že si vždy na TETANUS vzpomenu, když se pes škrábne, nebo bude mít otevřenou ránu, nechtěla bych s touto nemocí bojovat znovu. Můj závěr: ANO souhlasím s očkováním, léčba této nemoci je i drahá.