Ahoj. Chtěl bych se zeptat nějakého ostříleného chovatele na jednu věc.Mám rok apůl starého křížence tibetské dogy a ohaře.Je to pohodovej pes,od ohaře zdědil loveckej pud a od tibeťáka všechno ostatní,včetně vzhledu.Je to takovej kliďas a mazel.Ale asi až moc.Potřebuji,aby mi hlídal dům a pozemek.Zatím je to tak,že když přijedou známí-skáče na plot a chce se vítat a mazlit.Když přijedou třeba řemeslníci-zaštěká a jde se vítat.Pošťačky a popeláře miluje.Párkrát jsem ho pozoroval z okna a když jde okolo někdo cizí,tak zahudruje a hlídá si ho přes plot.Známé a kámoše pozná už třeba podle auta atd.A konečně ta otázka...Mám ho nějak cvičit,aby byl ostřejší?Myslíte si,že když jsem v práci,tak se chová jinak a hlídá?Nebo by na zloděje zaštěkal a pak se s ním přivítal? Je pravda,že vzbuzuje respekt už jen od pohledu,ale napadlo mě třeba domluvit se s někým,aby si zakryl obličej,vzal do ruky klacek a trochu ho postrašil za plotem,nebo když ho budu mít na vodítku.Ten pes v podstatě ještě nepotkal zlého člověka,já ho nebiju,tak si asi myslí,že se všema je nejlepší kámoš.Což má spoustu výhod a pár nevýhod-hlídání.Tibeťáci dospívají až ve 4 letech,tak je to možná ještě štěněcí chování.....vážně nevím,tak pokud máte někdo nějaké zkušenosti,budu za ně rád.