Přihlásit se HAFICI.NET »

Hlídací,nebo vítací pes?

NápovědaFórum » Péče o psa » Výchova a výcvik psa 

+ přidat příspěvek
Hlídací,nebo vítací pes?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - quendery
Zdravím, dovolte, abych taky přispěla do diskuse. Teď sice máme bíglíky, ty oštěkají každého trochu hlučnějšího člověka, který jde okolo - máme z každé strany jednu hospůdku a tak o ně hlavně večer není nouze. Doma se zavřou dveře a to pak nehlídají - jsou prostě muchlovací. :-D Prvního psa jsme však měli NO. U něho jsme zjistili, že to tihle psi mají asi v povaze - hlídat. Protože jsme vedli s manželem turisťák a jezdili i na tábory, pes jezdil s námi. Poprve byl, když mu bylo asi 6 měsíců. S dětmi se normálně kamarádil, všechno bylo v pořádku.Potom se asi po měsíci stalo, že k nám na návštěvu přišla jedna dívčina z tábora, se kterou si tam děsně "rozumněl". Zazvonila a když se otevřely dveře, Var ji dovnitř "nepustil" až když jsem mu řekla. Byli jsme z toho sami překvapení. Sice jsme s ním chodili na cvičák - později to byl jednička, vyhrával soutěže a tak -, ale hlídat ho nikdo neučil a přece to začal dělat sám od sebe.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R petrab
Můj hafan je hlídací, pakliže je mu to přikázáno a hlídá-li sám pozemek. Je-li přítomen vůdce smečky, pes hlídání nechává na něm, pakliže mu není přikázáno něco jiného.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PhoebeAdel
Phoebe je vítací, ale vše komentuje štěkáním. Jiné pejsky doma nemá ráda. Venku jo, ale to zase štěká. Je to naše štěkna smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TanaCh – teritorium?
Fotka k příspěvku Bydlíme v paneláku. Taminka je doma vítací, ale v okamžiku, kdy vyjdeme ven, štěká a vrčí na každého, kdo jde kolem a koho nezná nebo se jí nějak nezdá (kapuca, divná chůze apod.) Pokud je šero nebo tma , štěká na všechno (straší, protože se boji :-) ?) Celkově si hájí si svůj revír? Asi ano, protože pokud jdeme dál od domu - třeba i k přehradě, kam chodíme velmi často, tak tohle chování mizí. Celkově je mnohem více nedůvěřivá k mužům, než k ženám, byť nemá zjevný důvod ani špatnou zkušenost. Na zvuky na chodbě - v domě reaguje minimálně - většinou jen zvedne uši. palec

Reagovat na tento příspěvek 3  - Ascam Re: Imran
Rozhodně není dobrý nápad pejska chtít nějak postrašit - i kdyby byl velmi pevný v nervech.
Pokud chceš, aby pes hlídal výrazně, tak přes něj nesmí nikdo přejít - to je základ. Tedy když chce někdo k vám za plot, tak si pejska nejprve chytíš, odvedeš ho zavřít někam do baráku, případně má-li kotec, tak do kotce. Pak teprve člověka pustíš dál, (a to včetně přátel a příbuzných - prostě všichni, co v domě nebydlí), usadíš ho někam na židli a pak teprve pustíš psa. Necháš člověka očuchat - a to je vše. Pak už se můžou kamarádit a dovádět spolu dle libosti. Při odchodu netřeba žádného opatření. Když tohle budeš dodržovat, tak by pejsek měl do půl roku začít vážně hlídat (jako průměr bych dala tak 3 měsíce).
 Reagovat na tento příspěvek 7  - HOUP – muj postřeh
Fotka k příspěvku Naša holka -labradorka je panelakova---jakmile jsme na chajdalupce je to hlidaci pejsak poprve začala --hlasit-- ňekdo jde šťekotem ..byla jsem v šoku... ja neviďela nikoho ona už ho citila ..takže člověk by řek labrador a hlidaci -nekousla by ale šťeka tak ja vim že i na samoťe u lesa s ni jsem v bezbeči :-)
Holt brani svou smečku -hodi bojovej postoj -lidi naši chatku obchazeji velkym obloukem :-)

Reagovat na tento příspěvek 1  - Belja2
Podle mého názoru... tibeťák bude hlídací sám o sobě, ale dospívá pomaleji, proto je lepší si počkat... mám fenku českého fouska, ohaře, a můžu říct, že za plotem budí velký respekt a to dokonce i na ulici, jenže když jsem ji chtěla rozštěkat, koukkala a ani nepípla a je se všema taky vždycky zadobře, ale jakmile tady nejsem , tak je lepší hlídač než kdejaký ovčák či dobrman... záleží nejenom na plemenu, ale i na povaze daného jedince a i kdyby v dospělosti měl být takový kámoš se všemi já bych ho klidně nechala, jelikož si myslím, že pokud by šlo do tuhého, pes by si bránil svoje a vůbec by to od něj nikdo nečekal, tak kdo ví, třaba je tohle jeho taktika, mást nepřítele tělem...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 111 – Imran
Fotka k příspěvku No pokud štěká, na okolí, za plotem tak se nebojte, na venčí to působí zcela jinak. Také jeho velikost sama o sobě budí respekt pro vetřelce? A také známé pravidlo pes který štěká nekouše, pro mnohé není pravdivý. potlesk A nezapomínejte že pokud váš pes zaútočí na zloděje a zraní jej ( leč na vašem pozemku)- přebíráte plnou zodpovědnost za svého mazlíčka
( přesto že hlídá váš majetek) ahoj Proto nechte mazla mazlem. :)

Reagovat na tento příspěvek 5  - Avona Re: Imran
Ahoj, nevím, jestli jsem dostatečně zkušená, ale já osobně bych ho nechala být. Tibeťáka jsme měli na cvičáku a např. figurant mu nic - moc neříkal, jelikož nechápal, proč se má zlobit na někoho, kdo se před chvílí s páníkem bavil. Ale pak byl majitel v šoku, když šli večer po městě a dva " Indové " se domáhali cigaret.... Já bych ho nechala být, je to stále ještě puberťák, jestli má povahu do tiběťáka, tak dozraje později a ohaři moc hlídací nejsou ( ale taky si štěknou.. ) Na jednu stranu buď rád, že máš takového pohodáře, lepší než se bát, jestli je řádně zabezpečen a.t.d... Přeji ti , ať ti dělá jen radost ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Imran – Hlídací,nebo vítací pes?
Fotka k příspěvku Ahoj. Chtěl bych se zeptat nějakého ostříleného chovatele na jednu věc.Mám rok apůl starého křížence tibetské dogy a ohaře.Je to pohodovej pes,od ohaře zdědil loveckej pud a od tibeťáka všechno ostatní,včetně vzhledu.Je to takovej kliďas a mazel.Ale asi až moc.Potřebuji,aby mi hlídal dům a pozemek.Zatím je to tak,že když přijedou známí-skáče na plot a chce se vítat a mazlit.Když přijedou třeba řemeslníci-zaštěká a jde se vítat.Pošťačky a popeláře miluje.Párkrát jsem ho pozoroval z okna a když jde okolo někdo cizí,tak zahudruje a hlídá si ho přes plot.Známé a kámoše pozná už třeba podle auta atd.A konečně ta otázka...Mám ho nějak cvičit,aby byl ostřejší?Myslíte si,že když jsem v práci,tak se chová jinak a hlídá?Nebo by na zloděje zaštěkal a pak se s ním přivítal? Je pravda,že vzbuzuje respekt už jen od pohledu,ale napadlo mě třeba domluvit se s někým,aby si zakryl obličej,vzal do ruky klacek a trochu ho postrašil za plotem,nebo když ho budu mít na vodítku.Ten pes v podstatě ještě nepotkal zlého člověka,já ho nebiju,tak si asi myslí,že se všema je nejlepší kámoš.Což má spoustu výhod a pár nevýhod-hlídání.Tibeťáci dospívají až ve 4 letech,tak je to možná ještě štěněcí chování.....vážně nevím,tak pokud máte někdo nějaké zkušenosti,budu za ně rád.

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Péče o psa • Zobrazeno 539x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/331-hlidacinebo-vitaci-pes