A do třetice a snad naposledy k tématu oblečení na výstavu. Jak už jsem psal, výstava je společenská událost, proto na ni nepatří tepláky, šustky, roztrhané tenisky nebo kanady. Oblečení by mělo být společenské, ale především takové, aby se v něm vystavující dobře cítil. Mělo by dobře vypadat a být pohodlné. Ale pak je tu ještě druhá věc, a tu neumím slovy přesně vyjádřit. Prostě na výstavě je nejdůležitější pes. Proto by oblečení mělo podtrhnout a zvýraznit pejska a trošku upozadit handlera. Příklad - mám li krásného černého psa, nevezmu si na výstavu černé kalhoty ani boty, vezmu si nějaké světle hnědé chinosky, hnědé kožené botky a sportovní šedé sako. Když mám žíhaného pejska, vezmu i klidně černé kalhoty, černé boty stejné šedé sportovní sako. Tak asi tak.
Omlouvám se za poněkud dlouhé příspěvky, ale výstavy mne baví, moc rád sleduji psy, ale děsně rád na nich pozoruji lidi. A musím říct, že někteří lidé stojí opravdu za to
Na fotce je ideální sladění oděvu handlerky s barvou předváděného psa. Foto z Národní výstavy psů Mladá Boleslav
Ahoj Žájo. Tvůj dotaz rozhodně není absurdní. Naopak, je velmi na místě. Já jezdím se svými pejsky na výstavy poměrně často a projel jsem s nimi i hodně zemí po celé Evropě. A mohu ti říct, že není nic trapnějšího než nevhodně oblečený handler (to je ten, který pejska předvádí). Výstava psů je společenská událost, a podle toho bychom měli jít do kruhu oblečeni. Před první výstavou se jistě vyplatí navštívit nějaký kurz nebo seminář, kde nám školitel obvykle poradí nejen jak pejska správně předvést, aby nejlépe vynikly jeho přednosti, ale i jak se na výstavě chovat a v neposlední řadě jak se obléknout.
A nyní ke tvé otázce. Odpověď na ni není snadná. Hodně totiž záleží na tom, jestli se výstava koná uvnitř v hale, nebo venku pod širým nebem. V hale je potřeba volit formálnější oblečení, venku může být méně formální. Hodně také záleží na plemeni, které předvádíš. Pokud vystavuješ např. maltézáčka, yorkšíra nebo krysaříka, můžeš si dovolit nakráčet v hale do kruhu v šatech těsně pod kolena a ve střevících na podpadcích, venku samozřejmě v nějakých elegantních botkách bez podpatků. Pokud vystavuješ některého z vysokonohých loveckých psů nebo přímo NO, pak musíš zvolit pohodlnější oblečení a hlavně boty, které vypadají elegantně, ale vydržíš v nich běhat třeba kilometr po travnatém, leckdy nerovném povrchu.
Jak se tedy správně obléknout? My muži to máme jednodušší, ženy zase mají mnohem širší možnost volby. Každopádně ještě jednou zopakuji, že výstava je společenská událost, ne trénink na cvičáku. Pokud přijdeš oblečena ve výcvikové vestě, navíc s vyšitým jménem psa nebo chovatelské stanice, teplácích a teniskách, budeš se cítit trapně a budeš za burana. Stejně tak není na většinu výstav nutné vzít si oblečení v dress codu Black tie. Ten je vhodný snad jen do finále tříd a celkového finále na Crafts. Na většině výstav postačí do kruhu oblečení v dress codu Smart casual, a to do kruhu méně formální varianta, do finále už si i ignorant jako já bere kravatu a dámy si obvykle oblékají lepší šaty a boty. Jak vypadá oblečení v dress code Smart casual si sama vygooglíš. Jen pár postřehů z praxe. Do haly a za pěkného počasí jsou pro ženu vhodnější šaty, vždy přiměřené délky a s přiměřeným výstřihem. Výstřih by neměl být příliš velký, délka by neměla být nad kolena. V kruhu se ke psům různě shýbáme, klekáme, dřepíme a podobně a je docela trapné, když holka v předklonu ukazuje zepředu celé poprsí a zezadu celou zadel. Dnes i ženy volí do kruhu kalhoty a pokud jsou elegantní, není to nic špatného, naopak. Důležité jsou ale vždy kvalitní, pěkné a především pohodlné boty.
Spousta lidí, kteří o výstavách nic neví tvrdí, že je jedno, jak se člověk obleče. Na výstavě se posuzuje pes. Ano, to je pravda... ale pokud se sejde více psů stejných kvalit, podle čeho se pak rozhodčí rozhoduje? Kterému ze stejně pěkných a stejně kvalitně předvedených psů bys dala jako rozhodčí přednost?? Tomu, kterého předvádí někdo v teplákách a tréninkové vestě, nebo tomu, jehož handler je vhodně společensky oblečen?
Přeji správnou volbu oděvu, kvalitní předvedení a hodně úspěchů. Výstavy mohou být moc krásné a zábavné, a nebo taky děsný opruz. Záleží jen na člověku, jak se k nim postaví a jakým způsobem je pojme.
Tak jestli to není národní nebo mezinárodní výstava, tak bych to moc nehrotila. Já když jdu s naším bafanem na výstavu/soutěž tak si beru pohodlné oblečení vycházkového typu, rovné kalhoty, pohodlné boty, někdy košili. Teď jsem si pořídila výcvikovou vestu, kde mám vyšité jméno pejska a vzadu mám i nášivku plemena. Vypadá to moc hezky, je to originální a hlavně praktické co se kapes týče. Vypadá to takhle
www.4dox.cz/… Za pár týdnů nás jedna soutěž čeká, tak s těším až ji provětrám.
Také jsem tady pořizovala vestu, pro manžela k narozeninám. Za mě je to i moc pěkný dárek pro pejskaře. Máme odtud obojek i vodítko a jsme nadmíru spokojeni.
0 18.04.2018 16:46 Terča – Re: Žája
Žája napsal: Ahoj, za měsíc mě čeká moje první výstava se psem a přemýšlím co si mám vzít na sebe. Je to trochu absurdní dotaz, ale stejně, mám se obléct slušně nebo sportovně? V čem chodíte vy? Jinak co se soutěže týče tak nejde o nic velkého, asi to moc řeším, ale i tak budu ráda za tipy.
Tak jestli to není národní nebo mezinárodní výstava, tak bych to moc nehrotila. Já když jdu s naším bafanem na výstavu/soutěž tak si beru pohodlné oblečení vycházkového typu, rovné kalhoty, pohodlné boty, někdy košili. Teď jsem si pořídila výcvikovou vestu, kde mám vyšité jméno pejska a vzadu mám i nášivku plemena. Vypadá to moc hezky, je to originální a hlavně praktické co se kapes týče. Vypadá to takhle
www.4dox.cz/… Za pár týdnů nás jedna soutěž čeká, tak s těším až ji provětrám.
Souhlasím. Já se naučil kupovat si věci na volný čas v prodejně ochranných pomůcek. Mívají tam kvalitní outdoorové boty, softšelové i zimní bundy, pevné a pohodlné kalhoty a kvalitní bavlněná trika i další věci. Je to kvalitní, pevné, pohodlné, dlouho to vydrží i dobře vypadá... a cena menší než 1/4 ceny v obchodech s outdoorovým vybavením.
4 11.10.2017 10:19 Martina42 Mě je většinou zima i v létě, takže se pokaždé pořádně nabalím.
Docela jsem si oblíbila různé pracovní oblečení. Většinou stojí míň, než věci na outdoor, ale jsou pohodlný a funkční. No, i když, jak co.
Skládám to tak všude možně. Pěkné věci mají třeba tady:
otavan.cz/
Moje zkušenost poté, co jsem si koupil spešl vestu pro pejskaře - je krásná, je drahá, páře se. Říkám si, že místo speciální vesty pro pejskaře jsem si v prodejnách s ochrannými pomůckami za tu cenu mohl koupit 8-12 vest pro řemeslníky, které sice nejsou tak pěkné, jsou ale pevnější a různých poutek a kapsiček mají ještě víc -
www.google.cz/…
Pro mne je to poučení pro příště a docela zklamání z jednoho nákupu, který mne tehdy hodně potěšil.
TO ZÁLEŽÍ NA TOM, JAKEJ TEN NÁPIS JE, JESTLI JE POGUMOVANEJ, TAK TI TO UDĚLAJ VE KDEJAKÝ KOPÍRCE A ČASEM SE OPERE, POPRASKÁ, VOLOUPE I TEN HOTOVEJ Z KRÁMU,
JESTLI JE TO ALE TAKOVEJ TEN VTIŠTĚNEJ, PAK BYCH RADŠI PŘIDALA PRACHY A KOUPILA SI ORIGOŠ