Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Kardiak a agility?

 

NápovědaFórum » Zdraví a nemoci  

+ přidat příspěvek
Kardiak a agility?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2012 14:21 Žena 111 [526] – petrab®
parádně napsáno souhlasím:-)))))))))))))))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.05.2012 09:10 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Macinka04
Nejde, aby si pes vůbec nehrál s dětmi a jinými psy, je ale potřeba na to dohlížet, aby to byli psi klidnější, děti již rozumnější, nenechávat psa bezprizorně blbnout, rozdivočet se a lítat jak cvok, pakliže by měl z toho problémy.
Já mám (i když t.č. již starého) psa, který byl divoký a hyperaktivní neuvěřitelně, intenzivně sportoval, šílel po tom. Právě kvůli divokosti se zranil a následně byl na třech ortopedických operacích. A nastal zákaz jeho nejoblíbenějších sportů a hlavně neustálého chronického aportování. Nejdřív jsem myslela, že se zblázním já a pak i pes. A navíc jsem si stále říkala: proč zrovna on? Proč zrovna já? Musela jsem najít ale rychle náhradu, aby se nenudil, zvlášť když jde o velké plemeno, u kterého nuda může způsobit i agresivitu a ta je vždy problematičtější u psů těžkých a protože omezení je celoživotní, náhradu, kdy v tomto případě nelze aktivně sportovat, ale nasvalování je nezbytné a musí být pravidelné!! Musela jsem perfektně pro vycvičeného psa používat velmi často vodítko, začla jsem používat i do té doby mnou odsuzované Flexi a vymýšlela aktivity "na šňůře". Našla jsem mu klidné kamarády, učila ho "klidové" povely, aport používala, ale častěji a jen na velmi krátké vzdálenosti a v menším počtu.
I temperamentní pejskek se zdravotními problémy může prožít plnohodnotný a spokojený život. Je to ale na úkor času a náročnosti jeho majitele. Někdo to řeší tak, že psa nijak neomezuje a prostě holt pes vydrží a nebo ne. Není to moje parketa, ale v podstatě na tom něco bude.
Každopádně to, v čem psa máš omezit a co mu nelze dopřát by Vám měl říct přesně veterinář!! Záleží i na tom, jakým onemocněním srdce pes trpí, jak hodně je nemoc pokročilá atd.
Co se týče agility, dva roky jsem ho právě s tímto psem intenzivně prováděla. Stejně tak jako zmínění flyball. Nadále jsem docházela leta na cvičiště, kde jsem se dohodla, aby byly individuelně překážky uzpůsobeny mému psovi a rekreačně jich pár mohl zdolat. Pochopitelně pes ke své povaze by lítal do úmoru, to jsem opět musela korigovat já a vymýšlet iks dalších aktivit, kdy se pes zabaví, ale je více v klidu.
Takže hodně štěstí. A hlavně dlouhá léta bez problémů!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2012 07:02 Macinka04 Re: petrab
mám hrozně aktivního psa, přemýšlela jsem lehkým během ji naučit zdolávat překážky a všechno se pokusit v poklidu.nemuze byt doma a nic nedelat a natoz porad chodit na voditku. hrozně ráda si hraje jak s děckama tak s pejskama a ted jsem ji to tejden zakazovala a měla na vodítku a začala být vzteklá na psy, že si s nima nemůže hrát,utíkat a dělá naschvály....ted babo rad....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.05.2012 23:23 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
Nevím,jakým onemocněním přesně pejsek trpí, rozhodně je k němu nutno přistupovat jinak, než ke zvířeti zdravému. Omezení tělesné i psychické zátěže psa je v podstatě nutností. Jedná se hlavně o intenzivní běh do schodů a do kopce, běhání u kola, lítání s jiným psem nebo dětmi, tedy i a agility, fly ball apod. je na fyzičku náročné. (co takhle dogdancing?...). Při prvních příznacích únavy, dušnosti nebo kašle je potřeba prováděnou aktivitu ihned ukončit. Dlouhé procházky raději rozdělte na více kratších a pes by měl být na vodítku.
Zátěží může být pro takto nemocného psa i psycické vypětí a velké emoce. Pozor tedy též např. na zběsilé vítání při příchodu paničky apod., nutno celý proces zkrátit a psa se snažit udržet v klidu.

Rozhodně ale jinak umírněný pohyb pes mít musí, dle jeho potřeby rychlým krokem, klusem a kratším odpočinkovým cvalem, vždy je ale nutno ho sledovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2012 18:53 Macinka04 – kardiak a agility?
ahojky, mám roční fenku kříž. bígla a máme zištěnou vadu na srdíčku a vodu v plicích. Je to hrozně aktivní pes, ráda si hraje a vyvádí lumpárny. Chtěla bych slyšet náky rady jak to skloubit s tím, že je kardiak. naky nazor, poznatky??? děkuji

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zdraví a nemoci • Zobrazeno 55x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/558-kardiak-a-agility