Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Odčervení štěněte - nález "červů"

 

NápovědaFórum » Zdraví a nemoci  

+ přidat příspěvek
Odčervení štěněte - nález "červů"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.12.2012 16:39 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: R
laicky řečeno - u dospělých psů jsou škrkavky zapouzdřené,v klidu, nijak toxicky se neprojevují, hormonálními změnami při březosti se ale zaktivují a tím se přenesou na štěňata (proto tak důkladně poctiví chovatelé svoje feny a štěňata odčervují).
Takže "v podstatě každé štěně" se rodí se škrkavkami, je tedy nutno štěňata v daných intervalech pravidelně odčervovat do doby, než psi dospějí a je hotová imunita. Prostředků je několik, každopádně tablety zlikvidují škrkavky jednorázově, takže je nutno vše opakovat. Nejlepší jsou pro štěňata pasty a pipety, které působí nikoliv jednorázově, ale preventivně na několik týdnů (avšak jen proti oblým červům - tedy např. škrkavkám).
V dospělosti je lepší místo preventivního odčervování nechávat pravidelně 1-2x ročně vyšetřit trus a teprve dle případ. pozitivního nálezu psa odčervit, protože odčervovací prostředky jsou přeci jen další chemikálie a je hloupost ji dávat psovi preventivně, byť vyjdou levněji než rozbor. Jestliže odčervovat chcete místo rozborů, je nutno odčervovací prostředky měnit, aby nevznikla časem rezistence!! Nutno nepředávkovat, ale rozhodně nepoddávkovat - kvůli funkčnosti!
Jinak rozhodně není radno škrkavky podceňovat, protože se mohou nakazit lidi, velmi špatně se choroba diagnostikuje a problémy se zjistí až po mnoha letech, kdy už je zaděláno na průšvih. Navíc opakovaná invaze škrkavek u štěněte může způsobit kvůli vylučovaným toxinům obrovské celoživotní problémy s imunitou.

V případě, že jste odčervovali štěně a následně našli v trusu červi, jde o účinek léku (tedy je to normální, jde o mrtvé červy zlikvidované odčervovadlem), nutno je dle veteriáře odčervovat následně znovu, protože škrkavky kolují v zaž. a dých. traktu, takže ty, které jsou akorát mimo zaž. trakt zlikvidovány tabletami nejsou - viz výše.
Škrkavky je nutno odstranit, protože jsou silně toxické a dost odolné vůči počasí.

cs.wikipedia.org/…

www.hafici.cz/…/

www.veterina-info.cz/…

www.veterina-info.cz/…

www.veterinahb.cz/…/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2012 11:41 Žena DaD [745]
Píšu jen proto, že zůstalo bez reakce, nemám zkušenosti, červy jsme nikdy neměli.. Zeptala bych se veterináře. Do věku tří měsíců se má po čtrnácti dnech odčervení opakovat. Dá se udělat rozbor trusu, zeptat se (solidního) chovatele, jestli a kdy byl odčervený a asi bych odčervila po dvou týdnech znovu.. Ale počkejte na radu znalce, zvlášť, jestli je to malý pejsek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2012 09:04 R – Odčervení štěněte - nález "červů"
A všiml sem si, že poslední dobou mívá občas v trusu takove malé bílé tečky. Určitě to jsou vajička nebo něco takového. Dá se toho nějak zbavit nebo to nějak léčit? A z čeho to je? Děkuji moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2012 11:11 R – Odčervení štěněte - nález "červů"
Dobrý den,
včera sme odčervovali skoro 4 měsíční štěně. A dnes měla v trusu asi 5 mrtvých bílích "červů" dlouhých cca 5 cm. Měli by sme dělat něco dál nebo takhle je to v pořádku? Zavolal bych našemu veterináři, ale ten je přes víkend nedostupný. Odčervujem dle programu, který nám doporučoval veterinář. Bojím se, aby nebylo něco špatně. Děkuji za reakce.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zdraví a nemoci • Zobrazeno 40x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/683-odcerveni-stenete-nalez-cervu