Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Aujeszkyho choroba (pseudovzteklina)

 

NápovědaFórum » Zdraví a nemoci » Infekční nemoci 

+ přidat příspěvek

Zápis příspěvků povolen všem registrovaným uživatelům

Aujeszkyho choroba (pseudovzteklina)
0   26.11.2017 18:18 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
0   12.02.2016 00:19 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
0   17.01.2016 21:32 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Libas
Libas napsal: Určitě je spousta pro psy mnohem nebezpečnějších věcí, než Aujezskyho choroba. Ale bohužel, nejsou tak mediálně zajímavé.
Neřikej? Vážně? 200 let? 114 let? Hmmm.
Vo voze a vo koze, úspěšnej novej rok :-O , ale to víš, my nepejskaři jsme je*lý panikáři, sem tam je ale docela vod věci se zamyslet nad tim, co k řadě negativ připojit, co se týče médií, pak SVZ je tedy vážně hustej bulvár smich, to si budu muset zaznamenat, řeknu ti na to tedy jediný .... /byť jinej smajlik by se hodil víc/ coze
0   17.01.2016 09:49 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: petrab
Že tady nemoc je se ví déle než 200 let. Co ji způsobuje se ví 114 let. Že na ni jednou za čas uhyne nějaký pes se ví taky dlouho. Co se změní tím, že se kolem této nemoci bude šířit panika? Jasně, bulvární média to pro své krvežíznivé diváky potřebují. Diváci a čtenáři bulváru milují krev, utrpení a různé nemoci, kterými trpí populární lidé a lidští miláčci. Nic to nemění na tom, že na důsledky špatné výživy umírají ročně desetitisíce psů, pod koly aut tisíce, v důsledku používání pyrotechniky stovky... ale to není mediálně zajímavé, tak se o tom nepíše. Ale když jeden pes co několik let umře na pseudovzteklinu.... Aujezskyho chorobu... to je to pravé pošmáknutíčko. To je sousto pro bulvár.
Ale řekni, jaký smysl má děsit tady Aujezskyho chorobou lidi, jejichž psi nikdy nepřijdou do styku s divočákem a tak jim tato choroba vůbec nehrozí? Nebylo by lepší věnovat se osvětě těch opravdu nebezpečných chorob? Vysvětlovat, kolik utrpení způsobují množírny psů, které produkují psy s genetickými nemocemi, plné parazitů? Nebo jak nebezpečné je psy krmit odpadky z lidské stravy? Jak nebezpečné je překrmovat je? Jak nebezpečné je pouštět navolno psa, který nemá zvládnutou základní poslušnost? Určitě je spousta pro psy mnohem nebezpečnějších věcí, než Aujezskyho choroba. Ale bohužel, nejsou tak mediálně zajímavé.
0   17.01.2016 00:02 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Libas
Ne, Libore, konečně neumřel další pes na pseudovzteklinu, konečně je veřejně napsaný, že tu nemoc je, že je nebezpečím pro psy a že je nutno to nepodceňovat
1   16.01.2016 01:22 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: petrab
Konečně umřel další pes na Aujezskyho chorobu. Máš pravdu, je to děsně nebezpečná nemoc.
0   15.01.2016 21:12 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
no, ani to neni tak dlouho, co to vypadalo, že snad plácám nesmysly... , konečně je to venku
eagri.cz/…
1   25.03.2014 18:44 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Libas
mít to štěstí a ten magnetismus na choroby jako tady, moc bych to nepodceňovala
0   25.03.2014 18:44 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: micz
též mám tyto info
3   25.03.2014 18:28 Muž micz [165] Re: Libas
A proto SVS, veterináři a myslivci o této nemoci tak rádi mlží... Protože je to problém který nejsou schopni řešit... Ale případů je dost...
Reklama
0   25.03.2014 13:52 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: petrab
Mně vloni na můj dotaz na SVS tvrdili, že od roku 1992 mají potvrzeny pouze 2 případy nakažení psa Aujezskyho chorobou. Každý rok vyhraje 1. ve sportce víc než 10 lidí, takže pravděpodobnost 1. ve sportce je v tom případě více než 100x vyšší než nakažení psa Aujezskyho chorobou... to je jen matematika, navíc nepřesná, protože ročně průměrně vyhraje mnohem více než 10 lidí 1. cenu, ale zároveň bylo Aujezskyho chorobou nakaženo asi víc než 2 psi, jen se jejich majitelé asi neobtěžovali k veterinářovi.
Nicméně Aujezskyho choroba asi zůstane vděčným mediálním tématem - je to nemoc, která je po nakažení se pro psa smrtelná a navíc pes umírá ve velkých bolestech a to je přece pro bulvár to nejlákavější téma, o tom si lidi tak rádi čtou v Blesku, pokud možno s barevnýma fotkama, a na TV Nova to rádi odvysílají i s doprovodným videem umírání nakaženého psa. Proto kupujme Blesk a koukejme na TV Nova, ať máme takového hnusu v hlavách co nejvíc.
0   25.03.2014 13:30 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: invalida
Co se týče Sportky, spíš rozhodně chytnu i já chorobu než správný čísla.
0   25.03.2014 13:10 Muž invalida [782]
Nějak mi to nedá...můj pes a i ti předchozí většinou pobíhali na volno a dokonce i po lese. Několik hodin denně. Několikrát za zimu mám na zahradě divočáky nebo srny. Byl sem u toho když divočák potrhal chlapa neboť si ten pán z prahy šel pohladit sele. Divočák mi sežral slepici i zdrhlýho králíka. Ten totiž neutíká a blbě čumí na místě. Zkrátil bych to na jednu větu...je to blbá nemoc ale nakažení se jí je stejně pravděpodobný jako vyhrát ve sportce i když nesázím...nebo sázím...pravděpodobnost obdobná.
0   24.03.2014 14:40 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
0   28.11.2013 22:03 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Libas
a další zprávy o divočácích... praha.idnes.cz/…
2   28.11.2013 00:36 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Libas - A SCHVÁLNĚ!? JESTLI VYDRŽÍŠ DOKONCE...
Klidně mi oponuj, od toho diskuze je pivo . Navíc zde nejde o názory, ale o info.
Mmch. bude to dlooooouhý, už to vidim. A zamotaný alá petrabí... číst mezi řádky je fuška!
Jen chci říct, že mě zrovna tedy fakt zprávy Nova neberou, na TV koukám jednou za sto let. Asi sis všim, že zde tato chorůbka není dřív zmiňovaná, takže to asi „panikurozsévající „ moc nebude.

Jinak jsem to napsala fakt blbě, když na to koukám, i blud v tom je smich, promiň, takže místo tohoto:
petrab napsala:…, bohužel se nedávno opět po mnoha letech objevila v ČR právě u divočáků a už do pár psů odnesl…
toto:
petrab napsala: … bohužel se na jaře opět pes nakazil po víc než 30ti letech v ČR právě od divočáka a už to dva psi odnesli…
…………. bych psovi nedala ani ždibec, byť vařenýho – páč převážně dělám steaky na rychlo.

Ale zase napsat něco přesně, znamená ticho po pěšině.

Od mýho zážitku z konce 70.let uběhl nějakej pátek, ale zůstal respekt.
Dle info nikoliv z Novy, ale ze SVS v Suchdole a vet. jde o DVA psy (párem jsem nemyslela ani několik psů ani manžele) a co se týče neobjevení – myšleno tím, že SE NEOBJEVIL DOLOŽENĚ NAKAŽEN PES ( Divočáka jsem naštěstí viděla jen jednou v životě a to z velký dálky a v tu chvíli se bila hlavou vo nejbližší strom, proč neumim šplhat a místo tělocviku jsem chodila za školu ). U těch se nákaza nevyskytla od konce 80. let, přesně myslím 1988 nebo 1989 (se mi to nechce hledat někde na netu). V tu dobu jsem dělala na vet., takže se to řešilo nějak, prostě před revolucí. Po ozdravnym programu v chovech prasat rok předtim byla zakázaná vakcinace. (Jen tak mmch. kdyby bylo Česko registrovaný vakcínou pro jiný zvířata , mohla by se klidně použít!!! ) Co se týče celkovýho výskytu pseudovztekliny u nás, př.rok, kterej se blíží, to bude 10 let, co máme –nechť to zní odborně - statut země prostý týhle hnusný choroby. Co se týče úhynu, šlo někdy letos na jaře né o loveckýho psa, ale o teriéra - o stafforda (kterej se lovu – naháňky účastnil) a to (i když se zpožděním..) přiznala SVS, další info je z veteriny prej z pohraničí. Mmch. kdyby majitelem psa nebyl myslivec, kterej by měl automaticky znát příznaky týhle nemoci, nemuselo se to zjistit a proto je diskutabilní, zda-li psů není víc, což je vet.názor, nikoliv můj, já jen libě přitakávám!!
Vzhledem k tomu, jakej je tu celonárodně bordel a nezodpovědnost, ani bych se nedivila, že by se nákaza přenesla zpátky do vepřínů (pak sbohem a šáteček pro mnohý psy i barf ) navíc i proto, že monitoring u divokých prasat byl prováděnej od r. 2011 do začátku letošního a finito a přišlo to až následně a nárůst může bejt velkej. A rychlej. Pochybuju, že monitoring dělaj znovu – nebo že by po úmrtí psa na jaře znovu?
Protože se choroba vyskytuje celosvětově všude možně i v Evropě (a navíc možnosti cestování mimo reeepubliku se psama jsou velký), nevyráběj se ani plošně vepřový granule a obliba BARFu nemusí přinýst za čas nic dobrýho, protože kdo chce pro psa víc tuku, vepřový mu rád přidá a když dostane vod známýho zvěřinu, když je to pro psa a za levno, pak nezjišťuje nic a navíc většina běž.pejskařů to ani vůbec nezná.
Teď jsem si mmch. přečetla ten článek Novy a nevidim v tom, krom bulvárního vobratu „Případů, kdy se pes nakazí a zemře, zatím nejsou stovky, ale varování je na místě.“ (což tedy fakt nejsou… ) nic panikoniozního. Jen doufám, že tomu tak bude i za pár let, protože co se týče Evropy, výskyt a úmrtí je a když je možný, že se do Česka z Bulharska můžou dostat štěňata s klas. vzteklinou, pak to mam dost bez komentáře. Naopak já si myslim, že lidi by to měli vědět. Navíc by to mohlo lehce zlepšit neustálej problém a to volný pobíhání a nahánění lesní zvěře při procházkách s psama v lese. A možná, kdyby se jim pes začal drbat a letěli by hned na veterinu, byli by spokojení všichni – veterinář, že si vydělal i majitel, že dostal včas vodblešovadlo a nebo mu byla zjištěná alergie v první fázi, kdy se dá líp potlačovat, než když se dostane do chronicity a sekundární infekce a pes, že jeho majitel není nervní a že jeho už nic po aplikaci léku nesvědí. I soused sledující Novu, kterej by měl podezření.
Auto mýho psa asi už nepřejede, páč je starej a hluchej a chodí na vodítku a vepřový mu nedávám. Můj zážitek byl stejnej. (Třeba asi jako např. zážitek lidí, kteří přišli o čubu při pyometře a už vždycky budou preventivně kastrovat) . Takže nás kosej jiný modely. Co ale psí dědek vyloudí někde přes den, když ho nevidim, kdo ví.
Každopádně je fajn, že se vo tom mluví a že se lidi dozvěděj něco novýho. Asi jako to, že když pes žere trávu, nebude lejt jako z konve, ale pálí ho žáha.

No a nakonec, tak jako Ty píšeš 111muffině, tak píšu i já, s tématem je šlus… Dobrou…

X-)
0   27.11.2013 21:22 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: petrab
Promiň, že ti musím oponovat - tato nemoc se neobjevila nedávno znovu po letech, tato nemoc je tu neustále. Nepodlehlo jí pár psů, ale v České republice je známo pouze jedno úmrtí loveckého psa, jak jsem psal v předchozích příspěvcích. Pravděpodobnost onemocnění touto nemocí je minimální, pokud nekrmíme syrovým masem z divočáka. Smrt touto nemocí musí být hrozná - ovšem mnohem nebezpečnější je možnost, že se náš pes otráví v domě, kde bydlíme, např. nástrahou na potkany, a ještě mnohem pravděpodobnější je, že ho přejede auto, než že onemocní touto chorobou.
Berme to tak, že tato nemoc existuje, ale nepodléhejme prosím panikurozsévající a zlomilující TV Nova a nešiřme paniku.
0   27.11.2013 21:16 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: 111muf
Tahle nemoc je tu tisíce let. V roce 1813 byla poprvé popsána ve Spojených státech. Vetrinář Aladár Aujeszky v roce 1902 poprvé izoloval jejího původce. Vyskytuje se prakticky po celém světě. Na našem území se vyskytovala i v chovech vepře domácího až do 80. let, kdy byla provedena plošná akce na její vymýcení. V roce 1987 se již nemoc ve velkochovech nevyskytovala, proto v roce 1988 byla zakázána vakcinace a v roce 2004 uznala i EU Českou republiku jako stát prostý této choroby.
Nemocí trpí divočáci. Pokud se tvůj Yorkšír nezakousne do nemocného prasete divokého nebo neolíže krev postřeleného divočáka, nákaza mu nehrozí - alespoň nikdy nikdo neprokázal, že by se pes nakazil z bobků či nějak jinak.
Dnes jsem toho o této chorobě přečetl víc než za celý život o všech nemocech a tímto příspěvkem s touto nemocí končím.
Souhlasím s tebou, že tuto nemoc nelze podceňovat právě z důvodu jejího masivního výskytu mezi divočáky. Prevencí je, aby náš pes nepřišel do styku s poraněným nebo čerstvě usmrceným nemocným divočákem či jeho krví a nekrmit jej syrovým masem z divočáka (varem se virus spolehlivě likviduje již po 3 minutách).
Popravdě, je větší pravděpodobnost, že tvého psa divočák v lese zabije než že se nakazí touto chorobou. Jak psal někde invalida, mnohem pravděpodobnější je, že psa přejede auto než že se nakazí touto nemocí. Howgh.
0   27.11.2013 18:54 Žena 111muf [1119] - Společenská plemena
Jsem ráda, že hlavní zdroj informací není pouze televize, protože by vypukla národní panika. Podceňovat to ale taky nebudu a že se tato nemoc objevila je prostě fakt. Prevence neexistuje a to je ten kámen úrazu. Proto jsem alespoň ráda, že o tom vím, protože les máme hnedle u domu a psi jsou v lese každý den i když jsou to "jen" jorkové. V lese to milují, lítají sem a tam a těch pachůhop . Sem tam slíznou i koňskou koblihu a už jsem je načapala i u bobků od divocha, ale to jen jednou a je to už déle. Prostě opatrnost je určitě na místě, ale člověk se zase nemusí hned vyjukat a bát se strčít nos do lesa. To by byla škoda.
3   27.11.2013 17:34 Muž invalida [782] Re: Libas
I ten jeden nas..štve když je to zrovna ten Tvůj.
Reklama
0   27.11.2013 17:09 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: invalida
Je to zhruba jak píšeš. On se pes může teoreticky nakazit, když sežere bobek divočáka nebo slízne jeho slinu, ale ještě to nikdy nikdo nezaznamenal (nemoc byla objevena v r.1903). Co však bylo zaznamenáno bylo nakažení psa, který přišel do kontaktu s nakaženým zvířetem nebo jeho krví či syrovým masem. Takže pokud pes olíže krev nakaženého zastřeleného divočáka nebo sní jeho syrové maso, může se nakazit. Při vaření či tepelné úpravě nad 80°C po dobu delší než 10 minut je virus spolehlivě eliminován.
U nás prokazatelně touto nemocí prošla 1/3 divočáků, pro ně to není nebezpečná nemoc, pokud ji nedostanou jako sající či čerstvě odstavená selata. Jsou pouze přenašeči. Na území České republiky prokazatelně zemřel na tuto nemoc 1 (slovy jeden) pes na severní Moravě. Byl to lovecký pes, který na honu přišel do kontaktu s postřeleným a mrtvými divočáky.
0   27.11.2013 16:55 Muž invalida [782] Re: petrab
No jasný...preventivně nedávat ale abych se psem nechodil do lesa se mi příčí.
0   27.11.2013 16:10 R Žena petrab [10528] - foto, veterina
Jde o pseudovzteklinu, bohužel se nedávno opět po mnoha letech objevila v ČR právě u divočáků a už do pár psů odnesl.

Proto se vždy nedoporučovalo krmit psy vepřovým masem jako takovým.
111muf napsala: Já to beru taky s nadhledem ........
Kdysi jsem viděla psa umírajícího na tuto chorobu a proto bych psovi nedala ani ždibec, byť vařenýho...

0   27.11.2013 13:18 Muž invalida [782]
Trávím v lese několik hodin denně a divočáci nám choděj až na zahradu. Je jich zkrátka po k..ehm hodně. Takže tyhle zprávy já nerad... ale zase nejsem úplná trubka abych věřil všemu. Je spousta jinejch blbejch nemocí a zrovna jako u lidí tak i u psů je mnohem nebezpečnější lidská blbost a nepoužívání zdravýho rozumu. Pro psy je mnohem nebezpečnější blbej pán= neposlušnost= kolize s autem..jiným psem atp. Zrovna tak u lidí. Statistika tvrdí že telefonování za volantem už zabilo víc lidí než ve všech válkách od starověku. Nevim jestli je to pravda ale blbů v autě potkáš na silnici daleko víc než v lese prasat který nechaj psa přijít až k sobě. stydim
0   27.11.2013 11:34 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: 111muf
Naprosto souhlasím. Vždyť to nebylo nic proti tobě a je dobře, že jsi podala první informaci. Ovšem proti způsobu informování TV Nova mám velké námitky.
Seriozní informace o Aujeszkyho chorobě jsou zde: cs.wikipedia.org/…
Tady je pak informace o této nemoci v souvislosti se psy: www.muj-pes.cz/…
Podle dostupných informací lze tedy říct, že nebezpečí nákazy psa procházkou v lese je minimální, ale nelze podcenit nebezpečí nákazy touto nemocí při dnes módním způsobu krmení psů syrovým masem. Při tomto způsobu krmení psa je bezpodmínenčně nutné znát původ masa a tedy požadovat veterinární osvědčení.
Jediným prokazatelným způsobem přenosu tohoto viru z prasat na psa je přímý styk psa s tělními tekutinami nebo syrovým masem nakaženého zvířete.
2   27.11.2013 11:11 Žena 111muf [1119] - Společenská plemenaRe: Libas
Já si myslím, že je pořád lepší nějaká informace než žádná. Rozumný člověk si toto samozřejmě ověřuje dál a informuje se a nepropadá panice. Já to beru taky s nadhledem zvlášť když přihlédnu k původci zprávy.
0   27.11.2013 10:33 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: 111muf
No, hlavně si dávejme pozor na bulvár. Neseriozní infomace mohou být horší než nebezpečí, před kterým varují. A zlomilující TV Nova je toho odstrašujícím příkladem. Je sice pravda, že Aujeszkyho choroba je pro psy nebezpečná a v současnosti může být i smrtelná, ale stejně nebezpečná je pro spoustu dalších hospodářských i domácích zvířat, proto se v současnosti intenzivně pracuje na vývoji léků.
Poněkud serioznější článek o Aujeszkyho chorobě naleznete v aktualitách na tomto webu, přímý odkaz zde: www.denik.cz/…
Téma jsem přesunul do odpovídající sekce a poněkud pozměnil jeho název - přeci jen nejsme bulvár jako TN Nova a její webové a tištěné mutace.
3   27.11.2013 08:48 Žena 111muf [1119] - Společenská plemena – V lese hrozí psům smrt! - AUJESZKYHO CHOROBA
Fotka k příspěvku Pozor na to, kde venčíte svého psa! V lese jim hrozí smrtelné nebezpečí! Mohou se nakazit smrtelným virem a do dvou dnů je konec. Začíná to poměrně nevinně. Přijdete domů z lesa a váš pes se začne drbat. A pak se dál drbe a drbe. Říkáte si, že má zřejmě klíště nebo blechy... Jenže jde o něco daleko horšího. Po 6 až 8 hodinách má totálně rozdrásanou kůži. Další den zemře. Vy koukáte na jeho rozdrásané tělo a říkáte si, co se to proboha stalo. Na vině je zákeřná AUJESZKYHO CHOROBA - PSEUDOVZTEKLINA, také se nemoci říká pseudovzteklina. Původcem nebezpečné choroby je virus herpesového typu.
Celý článek tn.nova.cz/…

Teď na Nově o této nemoci mluvil i odborník, který upozorňoval na přímý styk s prasetem (sliny, tedy příme kousnutí nebo dotyk, špatně uvařené maso z divočáka) Bacha hlavně u loveckých psů, nemoc se nedá léčit. Pro lidi je nepřenosná.

 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zdraví a nemoci • Zobrazeno 302x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/790-aujeszkyho-choroba-pseudovzteklina