Klidně mi oponuj, od toho diskuze je

. Navíc zde nejde o názory, ale o info.
Mmch. bude to dlooooouhý, už to vidim. A zamotaný alá petrabí... číst mezi řádky je fuška!
Jen chci říct, že mě zrovna tedy fakt zprávy Nova neberou, na TV koukám jednou za sto let. Asi sis všim, že zde tato chorůbka není dřív zmiňovaná, takže to asi „panikurozsévající „ moc nebude.
Jinak jsem to napsala fakt blbě, když na to koukám, i blud v tom je

, promiň, takže místo tohoto:
petrab napsala:…, bohužel se nedávno opět po mnoha letech objevila v ČR právě u divočáků a už do pár psů odnesl…
toto:
petrab napsala: … bohužel se na jaře opět pes nakazil po víc než 30ti letech v ČR právě od divočáka a už to dva psi odnesli…
…………. bych psovi nedala ani ždibec, byť vařenýho – páč převážně dělám steaky na rychlo.
Ale zase napsat něco přesně, znamená ticho po pěšině.
Od mýho zážitku z konce 70.let uběhl nějakej pátek, ale zůstal respekt.
Dle info nikoliv z Novy, ale ze SVS v Suchdole a vet. jde o DVA psy (párem jsem nemyslela ani několik psů ani manžele) a co se týče neobjevení – myšleno tím, že SE NEOBJEVIL DOLOŽENĚ NAKAŽEN PES ( Divočáka jsem naštěstí viděla jen jednou v životě a to z velký dálky a v tu chvíli se bila hlavou vo nejbližší strom, proč neumim šplhat a místo tělocviku jsem chodila za školu ). U těch se nákaza nevyskytla od konce 80. let, přesně myslím 1988 nebo 1989 (se mi to nechce hledat někde na netu). V tu dobu jsem dělala na vet., takže se to řešilo nějak, prostě před revolucí. Po ozdravnym programu v chovech prasat rok předtim byla zakázaná vakcinace. (Jen tak mmch. kdyby bylo Česko registrovaný vakcínou pro jiný zvířata , mohla by se klidně použít!!! ) Co se týče celkovýho výskytu pseudovztekliny u nás, př.rok, kterej se blíží, to bude 10 let, co máme –nechť to zní odborně - statut země prostý týhle hnusný choroby. Co se týče úhynu, šlo někdy letos na jaře né o loveckýho psa, ale o teriéra - o stafforda (kterej se lovu – naháňky účastnil) a to (i když se zpožděním..) přiznala SVS, další info je z veteriny prej z pohraničí. Mmch. kdyby majitelem psa nebyl myslivec, kterej by měl automaticky znát příznaky týhle nemoci, nemuselo se to zjistit a proto je diskutabilní, zda-li psů není víc, což je vet.názor, nikoliv můj, já jen libě přitakávám!!
Vzhledem k tomu, jakej je tu celonárodně bordel a nezodpovědnost, ani bych se nedivila, že by se nákaza přenesla zpátky do vepřínů (pak sbohem a šáteček pro mnohý psy i barf ) navíc i proto, že monitoring u divokých prasat byl prováděnej od r. 2011 do začátku letošního a finito a přišlo to až následně a nárůst může bejt velkej. A rychlej. Pochybuju, že monitoring dělaj znovu – nebo že by po úmrtí psa na jaře znovu?
Protože se choroba vyskytuje celosvětově všude možně i v Evropě (a navíc možnosti cestování mimo reeepubliku se psama jsou velký), nevyráběj se ani plošně vepřový granule a obliba BARFu nemusí přinýst za čas nic dobrýho, protože kdo chce pro psa víc tuku, vepřový mu rád přidá a když dostane vod známýho zvěřinu, když je to pro psa a za levno, pak nezjišťuje nic a navíc většina běž.pejskařů to ani vůbec nezná.
Teď jsem si mmch. přečetla ten článek Novy a nevidim v tom, krom bulvárního vobratu „Případů, kdy se pes nakazí a zemře, zatím nejsou stovky, ale varování je na místě.“ (což tedy fakt nejsou… ) nic panikoniozního. Jen doufám, že tomu tak bude i za pár let, protože co se týče Evropy, výskyt a úmrtí je a když je možný, že se do Česka z Bulharska můžou dostat štěňata s klas. vzteklinou, pak to mam dost bez komentáře. Naopak já si myslim, že lidi by to měli vědět. Navíc by to mohlo lehce zlepšit neustálej problém a to volný pobíhání a nahánění lesní zvěře při procházkách s psama v lese. A možná, kdyby se jim pes začal drbat a letěli by hned na veterinu, byli by spokojení všichni – veterinář, že si vydělal i majitel, že dostal včas vodblešovadlo a nebo mu byla zjištěná alergie v první fázi, kdy se dá líp potlačovat, než když se dostane do chronicity a sekundární infekce a pes, že jeho majitel není nervní a že jeho už nic po aplikaci léku nesvědí. I soused sledující Novu, kterej by měl podezření.
Auto mýho psa asi už nepřejede, páč je starej a hluchej a chodí na vodítku a vepřový mu nedávám. Můj zážitek byl stejnej. (Třeba asi jako např. zážitek lidí, kteří přišli o čubu při pyometře a už vždycky budou preventivně kastrovat) . Takže nás kosej jiný modely. Co ale psí dědek vyloudí někde přes den, když ho nevidim, kdo ví.
Každopádně je fajn, že se vo tom mluví a že se lidi dozvěděj něco novýho. Asi jako to, že když pes žere trávu, nebude lejt jako z konve, ale pálí ho žáha.
No a nakonec, tak jako Ty píšeš 111muffině, tak píšu i já, s tématem je šlus… Dobrou…