Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Výstavný postoj

 

NápovědaFórum » Chov psů  

+ přidat příspěvek
Výstavný postoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 15:56 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriér
A jak vypadá v jejím plemeni šampion? To je ta nejtěžší otázka.... a odpověď na ni není, bohužel. Jsou různé typy stafíků - štíhlejší, co vypadají spíše jako teriéři, zavalitejší, co vypadají spíče jako buldoci, i zlatý střed, jak by měl asi stafík vypadat podle standartu. Každému člověku, každému chovateli či majiteli se líbí jiný pes, jiná stavba těla, jiná barva, a proto na každé výstavě vyhrává jiný pes. Ale pokud si chceš udělat nějaký přehled, tak existují stránky, kde je uvedena spousta stafíků i s fotkama a s popisem titulů, které získali, a jsou tam i jejich rodiče, prarodiče... můj Scotty tam má předky určitě 100 let zpět, a tam se můžeš podívat a zjistit, jak vypadají někteří psi, co získali spoustu titulů. Nebo podívat se na stránky klubu chovatelů. Adresu slovenského nevím, ale český svaz chovatelů SBT je tady: www.staffbullclub.cz/ kde hned na první stránce uvidíš nejlepšího psa a fenku loňského roku.
A ta stránka rodokmenů je tady - je to konkrétně mého Scottyho, ale najdeš tam psi ze všech lepších chovek z celé Evropy: www.sbtpedigree.com/… - jsou tam předkové Scottyho jen 8 generací, tj. asi 30 let spátky, ale dá se jít dále do historie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 15:50 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriérRe: kajík
Ahoj, Kajík. Jestli správně počítám, měla zrovna včera Bessie narozeniny - 3 měsíce. V tomto čase je ještě na výstavy docela brzy, ale pokud s ní budete chtít na výstavy jezdit, pak je dobře, že na to myslíš už teď.
Já sám mám stafíka Scottyho, má 7 měsíců a je to první můj pes, kterého jsem si sám vybral. Všichni předchozí byli pejsci, které chtěl někdo utratit a já si je vzal. Jedna z nich byla i s PP, ale tehdy mne nelákalo chodit po výstavách a tak vlastně s výstavami také začínám. Jedno ale vím jistě - je potřeba, aby na výstavy byl pejsek připraven, hlavně dobře socializován. To znamená, aby byl zvyklý být v kontaktu s jinými psy, aby se jich nebál a ani na ně neútočil, prostě aby byl zvyklý na jejich přítomnost. Z mé zkušenosti je na takovou socializaci výborná psí školka. V dobré psí školce se scházejí štěňátka zhruba stejného věku - od necelých 4. měsíců až do asi 8. měsíců věku, samozřejmě vždy se svými majiteli. V této školce se pod vedením zkušených cvičitelů učí páníčci základní výchovu a štěňátka si tam spolu hrají.
U nás ve školce to vypadá asi tak, že po příchodu si štěňátka tak 5-8 minut hrají, vlně běhají, honí se a škádlí. Toto hraní si je velmi důležitá fáze socializace - štěňátka vidí, že nejsou na světě sama, ale že je spousta jiných pejsků, malých i velkých, štíhlých i silných, a učí se s nimi vycházet. Naučí se, jak dávat silnějšímu psovi najevo, že se vzdává nebo že se nechce prát, jak jinému psovi dát najevo, že tohle se mu třeba nelíbí a podobně. Později, jak stárne, tak se učí chovat i k menším a slabším pejskům, poznává, kdy se pejsek vzdává a nechce prát a tak dále. I když mne od psí školky hodně tzv bulíkářů (majitelů psů plemen typu bull) zrazovalo, jsem rád, že jsme tam začali chodit, Scottymu to hodně pomohlo.
Ale ve školce si pejsci jen nehrají. Asi tak 5-6x se také cvičí. Cvičí se cviky nejjednodušší poslušnosti, jako je přivolání a především chování na vodítku a chůze u nohy. Také tam cvičitel odpovídá na otázky začátečníků, radí jim s různými problémy (mně například perfektně poradil, co dělat, aby mne Scotty nekousal těma svýma prvníma jehlama).
Já tedy doporučuji dobrou socializaci ve psí školce, ale socializovat se dá určitě i jinak, každý má na to jiný názor, mně se na doporučení mojí chovatelky velice osvědčila školka, kam chodíme oba moc rádi.
A teď k samotným výstavám. Já jezdím na výstavy se svou paní chovatelkou. Na všechny výstavy, kam mne vezme. Na prvních výstavách, kde jsme byli, když měl Scotty 4 měsíce, ho ještě vystavovala ona a já se díval a ptal. Potom jsem trénoval správnou chůzi a postoj sám podle knížek a podle rad na internetu... a pak poprvé sám vystavoval - a byla to katastrofa. Scottymu jsem to děsně kazil. Ale měl jsem tam svou paní chovatelku a ta mi řekla přesně, co jsem dělal dobře a co špatně, ukázala mi to i na fotkách a po výstavě jsme hodinu trénovali, kde mi ona ukázala, co a jak, a já to po ní opakoval. Pak jsme to dva týdny cvičili se Scottym doma a předevčírem jsme byli na druhé výstavě. To už bylo mnohem lepší. Naše souhra byla mnohem lepší, Scotty lépe chodil, já jsem s ním běhal, abych ho nebrzdil a on se mohl krásně ukázat, krásně stál - ne ještě sám, musel jsem mu pomáhat, ale to se mu líbilo - má rád, když se ho dotýkám, a tak jsme to tak dělali. A paní chovatelka nás moc pochválila a samozřejmě mi i řekla a ukázala na fotkách, kde byly nějaké chybičky a co se dá udělat jinak a lépe.
Proto doporučuji, než nějaké rady po netu jít nebo zavolat svému chovateli a poradit se s ním. Zná tvou holčičku, ví, jaké má vlohy, a poradí ti, jak ji nejlépe vystavovat i jaké finty na ni budou nejlépe platit. Pejskové jsou jako lidé. Co platí na Scottyho, nemusí platit na Bessie a naopak. Ale klidně ti poradím, co platí na Scottyho - těsný kontakt, pořád na něj koukat, když to jde tak pohladit nebo se ho jen dotknout i nohou, a za vše odměňovat. Mám pro něj pořád u sebe pamlsky, které miluje, a ty mu dávám, kdykoliv něco udělá dobře - třeba když se pěkně postaví, když pěkně běží... kdykoliv.
Od kdy chodit je sporné... My byli na prvních výstavách ve 4. měsících, ale pro někoho je to brzo, pro někoho zbytečné, že se to nikam nezapočítává... my tam byli proto, že chovatelka se chtěla ujistit, že budu se Scottym chtít jezdit na výstavy a já chtěl vědět, jestli se mi tam bude líbit. Doproučuji ti, aby sis s rodiči zajela na nějakou výstavu v okolí se třeba jen podívat. Vzít si Bessie sebou a jít se podívat k výstavnímu kruhu stafíků, klidně si popovídat s lidmi kolem, poptat se zkušenějších. Kde jsou na Slovensku výstavy zjistíš třeba tady: dogshow.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2014 00:43 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: kajík
obrať se např. na libase...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2014 10:06 Žena kajík [328] - stafbullíci a amstaffy :-) – Výstavný postoj
Mám doma stafordširskeho bulteriéra s PP a chceme s ňou chodiť na výstavy. Mohli by ste mi napísať nejaké triky ako ju naučiť výstavný postoj. Ak máte nejaké rady, ako napríklad od kedy s §ou chodiť alebo ako cca vyzerá v jej plemene šampión.
Vopred dik :)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Chov psů • Zobrazeno 32x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/812-vystavny-postoj