Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Kastrace u 9 let staré feny - prosím o radu !!!

 

NápovědaFórum » Zdraví a nemoci » Operace, zákroky 

+ přidat příspěvek
Kastrace u 9 let staré feny - prosím o radu !!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2017 17:10 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: BanBan
např. zde je pěkný popis zdůvodnění www.veterina-pisek.cz/… a jedna z diskuzí třeba zde www.ifauna.cz/… či www.psycholog-psu.com/…

Nádory mléč. žláz vznikají zvláště z důvodu dráždění žláz při opak. faleš. březosti, čím více, tím spíše.
Pokud se jedná o zhoub. nádor, je jasné, že je nutno to řešit chirurgicky v souvislosti s prognozou, pokud o nezhoubný, pak by se měl rovněž odstranit kvůli zvětšování a růstu dalších a přidružení těch fatálních. A pokud bude fena v narkoze, je možno provést rovnou kastraci /tzv. 2 mouchy jednou ranou/, částečně sníží výskyt nových nádorů, neb jestli se utvořily nyní, pravděpodobnost dalšího výskytu zde je velká.Navíc není-li děloha, není pyometra ani rakovina dělohy. Pokud snad fena trpí vždy či někdy na faleš. březosti, pochopitelně díky nim problém narůstá.
Labrador má průměr. věk cca 12 let, tedy by měl mít ještě před sebou iks skvělých let. Cenu bych neřešila a zaměřila bych se na kvalitní inhalační anestezii místo klas. narkozy a kvalitní veter. ručičky.
Pro ověření je lépe se optat na různých internetových veterinárních poradnách a příp. si zkorigovat rozhodnutí na základě dalších vet. názorů dle zkušeností spíše než názorů pejskařů, neb ty jsou vždy individuální.
Co se týče vedlejších neg. účinků kastrace, je nutno posoudit, co je větší riziko a nepříjemnost do budoucna, příp. část. změna povahy, inkontinence a násl. medikace, větší žravost, čili nutnost diety atd. x menší pravděpodobnst recidivy tohoto problému, vyloučení dalších problémů s dělohou, které jsou mmch. jedním z nejčastějších důvodů úhynu fen.

www.kastrace.eu/…
www.bonavet.cz/…
www.cz-pes.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 08:59 R Muž Libas [2025] - stafíci, tedy pejskové plemene stafordšírský bulteriér
Nejsem veterinář a nevím, jak kastrace ovlivní nádor na mléčné žláze. Mám dvě zkušenosti z nejbližšího okolí.
Kamarádčina fena měla nádory na mléčné žláze ve svých devíti letech. V tu dobu byla rok kastrovaná. Nechali jí odebrat mléčnou žlázu - je to více než rok, fenka je aktivní, veselá, plná života a vesele řádí se svým čtyřletým synem.
Druhý případ je úplně čerstvý. Jiná kamarádka se u devítileté feny rozhodovala, jestli ji kastrovat - měla dost těžké falešky. Její veterinářka jí poradila, že v tom věku je to zbytečné vyhazování peněz (u nás kastrace 1.500 - 2.500 podle plemene a veterináře). Kamarádka veterinářku poslechla a fena jí před dvěma týdny uhynula na zánět dělohy. Léčení ji stálo skoro 10.000 a fenu se přesto zachránit nepodařilo.
Takže rozhodnout se musí každý sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 19:25 Peta.L Re: BanBan
Vliv kastrace na výskyt nádorů mléčné žlázy se rapidně snižuje s každým háráním. Největší význam to má před prvním, případně po prvním hárání, po druhém je ten vliv už mnohem nižší a pak téměř zanedbatelný. Nicméně některé nádory reagují na hormony, mohou to být i cysty. Když je zvíře zdravé, zotavuje se po kastraci celkem rychle. Stehy se vyndavají cca za 10 dnů. Navíc předejdete riziku vzniku zánětu dělohy, což je často život ohrožující stav, protože ne vždy lze rozpoznat rychle. U starších fen se taky objevu cukrovka ovlivňovaná výkyvy pohlavních hormonů, kterým feny díky svému cyklu prochází. Spoustu fen kastrace jakoby omladí. Nicméně rozhodnutí je na Vás.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 23:51 BanBan Re: lenkalor
Moc děkuji za názor, chci se dobrat hlavně k tomu, jestli v tomto věku něco vyřeší kastrace VS to jak to zasáhne ji (určitě jí to bude bolet a dlouho uzdravovat, navíc nejsem zastánce takovýchto řešení a zásahů do běhu přírody) a také nás, právě třeba ve změně chování(finance jsou druhořadé). Jsme z Berouna, ceny jsou tu asi pražské 5K kastrace + krev + zásah na MŽ. Asi je to slušný bussiness, ale nechci se nikoho dotknout nebo cokoli zpochybnit. Díky ... pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 21:19 lenkalor Re: BanBan
Každopádně rozhodnutí je jenom na tobě. Mám zkušenost s kastrací 7 leté feny bernského salašického psa, ale to byla nutnost, protože měla zánět dělohy. Změnila se jí pak trochu povaha, byla ostřejší. Švagrová vloni také nechala sterilizovat 6ti letou fenku Amer.kokra kvůli stejným problémům jako ty a zatím dobrý. Jenom u fen velkých plemen prý pak může docházet k mírné inkontinenci, ale pokud není vevnitř,tak to také není problém.
Hodně se divím té ceně za kastraci. Asi jste z většího města. Já jsem před čtyřmi lety platila 3000 Kč a to jí veteriář,dokud ještě spala, ještě vytrhl ulomený zub.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 20:38 BanBan – Kastrace u 9 let staré feny - prosím o radu !!!
Fotka k příspěvku Dobrý den,

prosím o radu v následující záležitosti. Mám 9 letou fenu labradora a našel jsem jí na mléčných žlázách pravděpodobně dle slov veterináře 2 nádory na jedné straně. Má to zduřelé, nedávno hárala a tak jsme se dohodli, že pokud ano tak za měsíc. Přečetl jsem tunu článků na téma kastrace fen do 1 či 2 hárání, ale nikde jsem nenarazil na téma kastrace starších fen a zkušeností jejich majitelů. Můžete mi prosím dát radu jak by jste se k tomu postavili ? Většina odkazů se shoduje na tom, že kastrace v pozdějším věku nemá valný efekt na výskyt nádorů MŽ. Veterinář mi striktně doporučil udělat kastraci a k tomu vzít ony "nádory" s cenou někde kolem 7-8 tis.kč. Fenka je jinak zdravá miluje život. Budu rád za každou radu nebo postřeh !!! pac

Dan.
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zdraví a nemoci • Zobrazeno 51x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/931-kastrace-u-9-let-stare-feny-prosim-o-radu-