Krátkosrstá kolie
Ahojte, moja otázka je na dlhosrstú kóliu, konkrétne, kedy sa jej ten stočený chvostík dohora vyrovná a "ovisne"? Ďakujeeem!!!
borderky jsou super čertice... třeba to jednou taky příjde
jj, už jsme byli na štěnda kuknout je to asi 14dní a paráda
a už ses na ni byla podívat nebo to necháváš až na den D
tak lítat to bude i když je jedna černobílá a jiskry nevím s tím zatím zkušenost nemám
ale aktivky jsou to pěkný
no, už vidím, jak mi tady dvě malé černobílé střely lítají po bytě a jen jiskry létají
proč mám dávat pokoj
ojeee :o) dvě bordery, dej pokoj
neblázni mě stačí momentálně jeden pošuk
a kdyby tak bych momentálně šla do borderky zamilovala jsem si jednoho pejska
Dejlinka už je zadaná ale Dájenka ještě asi nee, tak neváhej
jsou všichni krásní, ale u mne vyhrála Nikita
mě se líbí ta zlatá fenka a ta Diane .
sosáček můj malinkej :o) s Mill budou pěkná dvojka a už se moc těším na vycházky, jak si holky budou dávat závody
jo to jsou. hlavně jsou to pěkní šašci...no nudit se nebudeš
určitě, jsou úžasné
aspon jsem se dozvěděla něco novýho a vím jak to je kdybych tu kratandu do budoucna třeba taky chtěla
v pohodě Marti
mi to vysvětlila chovatelka, takže to chápu, ale chtěla jsem to prodiskutovat i tu
tak prej se KK kryjí normálně carrier na carrier ted jsem se ptala kamošky. dělá se to protože nemají tolik jedincu normal tak to bude asi v pořádku a já se omlouvám.. netušila jsem že je tohle u KK běžný
právě že se to dá poznat vyšetřením očiček od 8 týdnů... potom to už ukáže jen genetický test...
já si myslím že se na tohle testují až dospělí jedinci to už má na starost majitel potom ale jistá si tím nejsem,
ony byly testovány na CEA,PRA, KAT a všechny free, MDR1 nedělali.... tak nevím no
oba rodiče carrier, ale všech 8 štěňat čistých.... to je taky možné???
Krásný prcek
jednoduché schéma na pochopení je toto:
clear x clear= clears (100%)
clear x carrier = clears (50%) carriers (50%)
carrier x carrier = carriers (50%), affected (25%) ja clears (25%)
clear x affected = carriers (100%)
carrier x affected = carriers (50%) affected (50%)
affected x affected = affected (100%)
kdy clear = čistý jedinec, neni nositelem defektu, ani se u něj neprojeví
carrier = nositel defektu (defekt se u něj ale neprojeví)
affected = defekt se u něj projeví
je krásná
uvidíme...je z Ovy, kde mám cca za 14dní cestu... od ZL je to cca 100km, ale jak říkám budu mít cestu tam nahoru
možná bych to nebrala podle toho že tatínek chodí k vám na cvičák a stránky maj v pohodě,
a fenka bydlí taky někde u vás?
v podstatě co Bea, že KK u nás moc není a že si to každý hlídá, kým nakryje. taky že měli problém s výběrem krycího psa pro jejich fenku a ten, kterým kryli vycházel nejlépe a hledali i dokonce v zahraničí... možnosti jsou 25% normal, 25% affected a 50% carrier. chci to probrat ještě s vetem a uvidím no... není to jediná chovka, já vím, ale příjdou mi moc v pohodě, podle stránek a tatínek chodí na stejný cvičák jako my
to je fajn že tě do toho zasvětila. a co ti k tomu řekla?
"nositel" jejdaa ja jsem blbka, to me vubec nedoslo
diky za vycerpavajici odpoved, zase jsem o neco chytrejsi
já si myslím že to sem patří když se to týká tématu. máš různý nemoci očí bud je výsledek normal a je to v pohodě. nebo má pes/fena carrier(přenáší to onemocnění na potomky) a nebo je afected-to je postižený jedinec,
když nakryješ dva jedince normal tak jsou všechny štěnda normal
když je jeden normal druhý carier tak je to třeba půl na půl štěně pak přenáší nemoc dál ale nemuže jí onemocnět
a když je jeden carrier a druhý taky tak je velká pravděpodobnost že štěnda budou afected a kde máš jistotu že to tvoje bude zrovna jen carrier.
A když je pes afected tak onemocnění vede až ke slepotě.
Takže mi to bylo vysvětleno a je to tak i na netu...
Vím , ze to sem asi nepatri, ale chtela jsem se zeptat co znamena "oba rodiče carrieři "?
kraťandy jsou super. znám jednu slepeckou a ta je úžasná.
Já si teda myslím že i když je málo chovek tak ne každá musí být kvalitní, ale pokud jsou oba rodiče carrieři štěně bych nebrala.to je můj názor.jestli se mýlím tak mě oprav budu ráda když se dozvím něco novýho.
0 27.02.2010 19:48 Bea – KK
Já mám štěně KK a můžu na to říct jen jedno.nás kratandářů není zrovna mnoho a těch chovatelských stanic také neTakže určitě tady nenajdeš nějakou která by byla něčím ,,vadná".Protože tady si to každej choovatel hlídá aby nebyli příbuzný a aby byli prostí všech vad.Navíc mi známe mezi sebou všechny psi.Je to díky tomu že nás není fakt moc.Nakrývá se jen zdravými psi zdravé feny.Dováží se ze světa aby nevzinkli příbuzní.I když jak jste tady někdo dával ty štěnata cos e ted narodili tak to je porodila starší sestra mojeho psa.Z předešlého vrhu
Jen chci prostě říct že je fajn že si to takhle hlídáš ale že zrovna utohodle plemene kter není přešlechtěný jako třeba NO(nic prot nim nemám) bych se nebála žě chovatelé si nebudou dávat pozor na to jaké zvířata spojují...
0 27.02.2010 13:56 NIKO – Re: Dobrman192168
že mám štěně týden neznamená že neznám jinou borderku
ono to prý ani není dobrý plést psovi hlavu pasením pokud se tomu nechceš věnovat intenzivně. Prý to málokterej pes zvládá dohromady sport a pasení.
S vetem to určitě prober.Měl by ti poradit.Ale pokud se chceš věnovat sportu tady to štěně bych nebrala,pokud to není na stránkách jen překlep a opravdu jsou oba carrier a to ještě v obou testovaných nemocech- fakt je tam velká možnost že zrovna štěně který si vybereš bude temito nemoci postižené. A to bych nepřála nikomu.
Já mám štěndo který má všechny výsledky testů normal a jsem ráda že ji nic nehrozí. samozřejmě si genetika může zahrát a může ji být něco jinýho ale to už nikdo neovlivní u žádnýho psa
je sice pravda že já mám fenku po pracovních rodičích ale pást s ní nebudu, mám ji jen na sport. ale pokud se chceš zaměřit na určitej směr je podle mě lepší zaměřit se i na rodiče. ale prvořadý je fakt to zdraví. každopádně štastnou ruku při výběru. a pak se pochlub s novým přírůstkem
jasně haním exteriéráky
když se vrátíš na začátek diskuze než si začal srovnávat kolii s NO
tak jsem psala at si vybere předky podle toho co chce se psem dělat že bude mít lepší předpoklady. víš ono se to tak dělá,
ale chápu že máš zkušenost jen s NO a tak nevíš jak to chodí u kolií
0 27.02.2010 12:55 NIKO – Re: Dobrman192168
jasně otoč to celý tak aby to vypadalo že tady dělám z exteríéráků blbce
seš vtipnej vážně.
Ty jseš ZÁZRAK,poznáš ve dvou měsících,jak bude jednou zvíře pracovat // budeš se divit ale ona je taková vlastnost které se říká temperament víš. a to poznáš už i u štěněte který je temperamentní a který je víc kontaktní nebo odtažitý atd
0 27.02.2010 12:43 NIKO – Re: Dobrman192168
Ty jseš ZÁZRAK,poznáš ve dvou měsících,jak bude jednou zvíře pracovat
"nebo se taky říká že čím ošklivější kolie tím lepší pracant"(to je to,co tihle majitelé prac.linií tvrdí-měli by po "kšeftě")Kde jsi tohle porovnala?"pracovní kolie mají užší hrudník než výstavní"Myslím,že jsi zapoměla,že se postava také dědí po rodičích!A není náhodou širší hrudník,než je ve standardu,VADA?Oční kontakt učit nemusím,protože je štěně na mě závislé,jak si ho dovezu.Jsem zvědav,jak jednou dopadne na výstavě-kvůli chovnosti a jestli bude "chytřejší než exterieráci.Třeba se ozvou také někteří,co mají psy z exteriérových linií a potvrdí,že maj hloupější psy,než jsou KRÁSNÍ PRACÁCI
mám ji sice týden ale o tyhle psy se zajímám už hodně dlouho.Já ji mám z pracovní linie a když to srovnám se štěndem co jsem se dívala v jiné chovce-výstaváci samý tak byl pes podstatně klidnější.
Dál bych taky řekla že rozdíl je třeba ten že pracovní kolie mají užší hrudník než výstavní. nebo se taky říká že čím ošklivější kolie tím lepší pracant.
už ted má moje fenka krásnej oční kontakt aniž bych ji to učila což se u pracantů vyžaduje jak jistě víš
0 27.02.2010 11:59 NIKO – Re: Dobrman192168
Jak dlouho ji máš?Z jaké linie?Jakým způsobem jsi porovnala výkony těchhle psů?Musíš ale také hodně tvrdě porovnat "umění" pánečků
Rozdělení psů do praovních a exteriérových linií kvůli výkonu je opravdu blbost!"ty každý plemeno srovnáváš podle NO."NO trošku rozumím,ale i ostatní plemena,po kterých se požaduje výkon,není ovlivněn tímhle rozdělením,ale hodně "chytrým" pánečkem
Přidat reakci
[1] 2
Zpět na obsah sekce Chov psů • Zobrazeno 2646x