Ráda se tady taky podělím o mé zkušenosti. Zabývám se chovem od roku 2000 a dlouho jsem krmila superprémiovým krmivem. Vyzkoušela jsem několik dobrých značek. Po granulích psi však často trpěli nadýmáním ( to pak když začalo prdět šest pejsků najednou, to bylo fak něco
), občasné průjmy, kvalita srsti tak na nižší úrovni, slabší osvalení, zuby samej zubní kámen.
Minulý rok jsem jsem oběvila články o krmení BARF, pak jsem si obědnala knihy o výživě BARF pro štěňata a druhá je BARF pro dospělé psy. Veškeré informace mi dávali smysl a tak jsem se dala do toho. Z granulí na BARF jsem přešla ze dne na den. Neoběvil se žádný průjmy, žádné nadýmání, pejsci vypadali maximálně spokojeně. Za krátkou dobu se jim vytvořilo krásné osvalení, skvělá srst a hlavně taky vidím na nich velkou radost z pestré stravy, to je radost na ně pohledět. Psi jsou stále zdraví, plní síly, nemají žádné potíže.
Do stravy zahrnuji syrové maso a kosti, kuřecí, krutí, hovězí, ryby, taky veškeré vnitřnosti, vejce, jogurty, tvaroh, zeleninu, ovoce. Ke krmení přidávám i doplňky, ty různě střídám, nemají to pravidelně. Mezi ně patří např. pupalkový olej, rybí tuk, olivový, olej, mořské řasy, minerální a vitamínové přípravvky od CDvet
O tom že BARF je skvělý druh stravy jsem se přesvědčila hned na začátku, jelikož přechod z granulí na tuto stravu psi i štěňata nesou velmi dobře, zcela bez potíží, žádné průjmy, zažívací problémy, nic takového.
Zatím co, když by člověk chtěl přivyknout psa krmeným barfem na granule, myslím si že většina psů by to odnesla minimálně průjmem, to znamená že pro psí žaludek asi nebude krmení granulema zrovna to nejlepší.
Logicky když nad tím přemýšlím, jak by asi vypadal člověk krmený suchou granulovanou stravou s umělými vitamíny, o proti člověku krmený čerstvou a pestrou stravou bohatou na přírodní vitamíny a minerály? Určitě by tam byl velký viditelný rozdíl.
Já osobně bych bez masa asi umřela, mně kdyby chtěl dát někdo po celý život granule tak mu to omlátím o hlavu