Slovenský čuvač
To bude běh na dlouhou trať,chce to hodně trpělivosti a něhy,evidentně má velice špatné zkušenosti z mužským elementem,naštěstí je to ještě štěně a to se ještě dá vypiplat.Ale jak říkám chce to velkou trppělivost a hlavně nic nelámat přes koleno.Ať se mu manžel nenutí ,pejsek by měl časem sám přijít na to, že mu od manžela nehrozí žádné nebezpečí.Hodně důležité je taky to,aby k němu nikdy nikdo nepřistupoval zezadu,nebudil ho v době odpočinkku,nebo spánku a nebyl příliš hlasitý.Přeju vám hodně štěstí,bude to sebezapírání a dril,ale určitě se to do budoucna vyplatí.
0 22.03.2011 11:57 jarča – Slovenský čuvač
Dobry den. máme 6měsíčního pejska vzali sme si ho s utulku.
Ke me a synovi ma duveru prijde mazli se.Ale kdyz prijde manzel stahne ocas a utece. Pritom manzel se snazi aby snim byl co nejdyl v kontaktu pokud tam sem ja tak se necha pohladit ale pokud odejdu zdrhne a pocura se..
Co mame delat aby si ziskal manzelovu duveru....
1 10.02.2011 22:48 R petrab [10528] - foto, veterina Katy napsala: Všechno ne ....mě už ......... nic nepřekvapí .. Ani ty minusy za oznámení pročištění diskuze .......... Všechno ne
No tak mě už za tu dobu tady strávenou snad nic nepřekvapí
Ani ty minusy za oznámení pročištění diskuze
"Promazala jsem všechny OT a urážlivé příspěvky" takže všechno ....
Omlouvám se, není to o tom, že bych třeba neudržela ruce pryč od klávesnice, ale prostě nedá mi to neodpověděť. Užij si výlet, stejně myslím, že ses při promazávání "pobavila"
9 10.02.2011 13:23 Ascam [1148] - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká Já tak trošku nechápu, o co některým lidem jde.
De facto by se dalo říct, že žádný pes nepatří do ruky člověku nezkušenému - jenže jak víme, žádný učený z nebe nespadl a pokud zkušenosti na nějakém psovi nezíská, tak nebude zkušený nikdy.
Další věcí je - co je zkušený kynolog? Co by měl mít za sebou? 20, 50, 100 vycvičených psů různých plemen? Co si jako počne, když dostane do ruky jiné plemeno, o kterém někteří lidé tvrdí, že je to s ním úplně, ale fakt úplně jiné než s ostatními?
Tak tedy abych to shrnula - jsou lidé, kteří na psy mají buňky a dokážou se sami od sebe dohodnou s jakýmkoliv psem, pak jsou lidé, kteří se mohou naučit se dohodnout s většinou psů a pak jsou lidé, kteří se to nenaučí nikdy - byť se budou snažit sebevíc.
Co se týče jednotlivých plemen - plemeno jako takové dá předpoklad, na jaké pracovní využití by se pejsek mohl hodit. Rozhodně to ale neplatí na všechny zástupce plemene, proto je dobré si vybírat spojení - aby byl větší předpoklad na povahu, kterou u pejska požadujeme. Další věcí je míra dominance jednotlivých psů. Ta je různá - ať je to plemeno jaké chce.
A teď tedy čuvač - osobně jich neznám mnoho (asi 5), cvičila jsem jednoho. Pes by měl být svým zaměřením schopný hlídání a samostatné práce - tedy by měli mít předpoklad pro dominantnější povahu, měli by poměrně dobře spolupracovat s člověkem a přitom na něm nebýt zcela závislí.
Co jsem poznala, tak skutečným čuvačem byli jen dva - ostatní byli spíše plaší až bázliví, hůře ovladatelní a motivovatelní. Ovšem otázkou je, kolik z toho měl na svědomí jejich páníček.
Niko psal jsi jen, že nepatří do rukou začátečníkům. Cos mi tím poradil ?!?!?! Zamysli se TY nad sebou. A ještě jednou : "najdi si nějakou ch.st. a tam se informuj." Zmiňovala jsem se někde že si tohle budu pořizovat dom? "Tyhle dvě plemena asi nebudeš stavět na kuchyňskou linku " Zmiňovala jsem se někde že si tohle budu pořizovat dom ?
PAVLINAPODDANA : "No právě pro zkušené kynology,s tí s tebou naprosto souhlasím,zkušený kynolog se ale na takové otázky neptá."
nejsem zkušený kynolog .... možná někde v planetárium jo ... podle tebe ...
2 10.02.2011 11:43 NIKO – Re: batos
Jak Ti bylo odepsáno!!!
* pavlinapoddana® - Retrívři, slídiči a vodní psi – Re: petrab
No právě pro zkušené kynology,s tí s tebou naprosto souhlasím,zkušený kynolog se ale na takové otázky neptá.
xanti Prosím, jak jsi napsala že každé plemeno má samozřejmě něco, co je pro něj typické, napiš mi ( pokud víš) co je typické pro čuvače.
Opravdu začni napřed sama přemýšlet,najdi si nějakou ch.st. a tam se informuj.Tyhle dvě plemena asi nebudeš stavět na kuchyňskou linku
Díky
Znám jen jednoho zástupce tohoto plemene a vlastní ho rodina s dětmi, takže má úlohu mazlícího psa a opravdu takový je...Na všechny v rodině i přátele je hodný, ale umí si svůj pozemek také pěkně ohlídat. Chodí s ním na velké výšlapy po horách a podobně .
Víc jej neznám
1 09.02.2011 22:41 NIKO – Re: xanti
jj, to je jasné, že nepatří...proto taky píšu, že potřebují dobrou výchovu a vedení
2 09.02.2011 22:37 NIKO Ty ovce s vlkem jsem samozřejmě myslela obrazně hypoteticky.Já znám jen jednoho čuvače,vlastně čuvačku,ta holka je tak fixovaná na své smečce,nesprávně socializovaná,že pokousala i pošťačku.Jsou prostě kousci,kterým se musíš věnovat víc,než se zařadí do normálního procesu a hlavně to chce důslednost dennodení, celodenní ,né jen pár hodin.
přesně tak, moje řeč
2 09.02.2011 21:44 pavlinapoddana [756] - Retrívři, slídiči a vodní psi Psovi se věnuji-hodinu ráno,tři až čtyři hodiny odpoledne a hodinu až hodinu a půl večer,než jdeme do pelechu,zbytek prospí, je utahaná a ráda ,že je sama.Zahradu má k dispozici celoročně ,ale nevyhledává jí.Je fakt jedno jaké to je plemeno,prostě mám holku na kterou jsem se cítila,že jí vychovám a neudělám zbytečné chyby.Tuto sebekritiku by si měl uvědomi každý,než si nějakého psa pořídí.
každé plemeno má samozřejmě něco, co je pro něj typické....
ALE - vše je jen o výchově a přístupu....např. o goldenech se říká, že jsou mírumilovní, přátelští, ale dostat ho do rukou člověk, který jej bude chtít zkazit tím, že ze psa udělá "zlou potvoru", tak z něj prostě bude....To samé je to, že lidé škatulkují určitá plemena do pojmu "bojová plemena", přitom dobrou výchovou, vedením a socializací jsou to skvělí psi...
kapišto?
nemůžeš se s určitostí ptát, zda bude čuvač povaleč...tohle je hloupost a nikdo ti na ni neodpoví!Budeš-li se psovi věnovat, bude-li mít pohyb, bude z něj sportovec...budeš-li se s ním jen válet doma, bude nejspíš nesmírně smutný domácí povaleč....
To jsem jaksi nepochopila. Podle tebe nezáleží na povaze plemene ale jen na výchově, socializaci a znovu výchově?
Na zahradě - nikdo nemyslí pobyt na zahradě uvázáním psa za řetěz!
Normálka : psa zaměstnáš na dobu 2-4 hodiny a zbytek probudete v domácnosti. Nedělá mi to problém se tady přiznat že o Slovenském čuvačovi nevím zdaleka nic. Jinak by mě zajímalo, jak to stovky lidí co mají doma čuvače zvládají bez vlka!
Proč myslíš? Můj názor je ten, že někdo tráví se psem 2-4 hoďky venku na zahradě nebo na procházce a zbytek prostě provalí a oba ( páník i pes) jsou spokojeni. Třeba se najde někdo, kdo chová/ choval čuvače a nad nové info. nepohrdnu ...
Máte někdo výstižné info. o tomto plemeni? Nedávno jsem od jedné majitelky na netu četla, že její čuvač nemá rád dlouhé procházky a pro povaleče by to bylo tedy bezkonkurenčně nejlepší plemeno, ne?
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Chov psů • Zobrazeno 832x