Ahoj Alexi, omlouvám se za Tykání, to tak na forech bývá. Když poprosíš Rexe, on Ti přesně vysvětlí, jaký je průběh toho, abys mohl palcovat. Každopádně nezoufej, že mi nemůžeš dát palec dolů. Až Ti to bude povoleno, můžeš to udělat DODATEČNĚ
Nebudu Ti zde vyjadřovat soupis svých zkušeností, protože na net může kdokoliv napsat cokoliv. Suma sumárum - nějaké mám a ani já sama se neodvažuji soudit, zda-li jsou správné či dostatečné.
Zajímalo by mne ale, za co přesně bys mi hodlal dát mínusový palec. Jestli jako za můj příspěvek, který obsahuje mmj. odfonetičtění toho Tvého, aby mu rozuměli Ti, kdož se zmínili, že ho nechápou, nebo něco konkrétního z něj?
Vzhledem k tomu, že píšeš, že Tvoje děti porušily pravidla, co se týče vpuštění psa do místnosti, sdělila jsem Ti, že jakákoliv pravidla týkající se zvířat jsou vždy složitější důsledně dodržet, pakliže jsou v rodině děti. Nemluvím o batoleti, ale o dětech. Vzhledem k mým zkušenostem s dětmi a psy Ti musím sdělit, že soužití zvířátka s dítětem v bytě je otevřenou náručí alespoň k občasnému porušování pravidel vyřknutými vůdcem smečky a taťkou, proto jejich soužití a přátelství spolu s němotou je tak nenahraditelné. Neznamená to ale, že např. Ty to musíš cítit stejně.
Shrnu Ti svůj příspěvek v základu a prosím Tě, abys mi napsal,jestli se Ti chce, v čem se mnou nesouhlasíš a proč, protože to, co píšeš znamená, že bys dal palec dolů za můj příspěvek, tedy za všechny názory v něm. Jen bych Tě ráda poprosila o volení spíše holých (tedy krátkých) vět, místo souvětí. Díky moc:
1.
petrab napsala: Člověk by se měl pokusit, jestli že je fobie silná, nějak snížit účinky tohoto strachu.
Odlišný způsob výchovy a nápravy je u zvířete, které je mladé či u kterého je fobie zafixovaná během života ve stáří, které je vystrašené,případě s třesem, ale nevykazuje hysterii např. s pomočováním ,narážením do nábytku, neovladatelnými vibracemi, sebepoškozováním atd.
Jsou lidé, které toto nezajímá a preferují rychlý nástup účinnosti a řeší primárně jen základ problému.
2.
petrab napsala: Je ale důležité znát přesně zdravotní stav fenky a navíc stupeň strachu a dobu, jak dlouho již trvá.
Nutno zcela jinak v jakémkoliv výcviku postupovat u zvířete zdravého a u zvířete např. s onemocněním srdce, cév, mozku apod.
Jsou ale lidé, které zdravotní stav zvířete v tomto směru neřeší, snaží se odstranit strach bez ohledu na momentální zdraví, aby bylo zvíře psychicky v pohodě, částečně riskují, aby se co nejrychleji pokusili docílit stavu odstranění strachu a pohody, což je věc, která zdravotně pak pomůže.
3.
petrab napsala: Co se týče dětí je nutno zvolit tedy cestu vysvětlit jim problematiku podmíněných a nepodmíněných reflexů a podnětů oklikou
Teorie výchovy a výcviku psa a zvláště náprava různých neduhů či vrozených defektů (kam se konkrétně strach z ran řadí) je docela velká věda a mám-li vysvětlit dětem, čím menším, tím spíše, ale mluvím i o adoscelentech, základy podnětového chování a reflexního oblouku, pak musím zvolit způsob, který je ještě průhlednější, než ten, jež použiju při vysvětlování dospělým laikům a není to otázka jednorázové záležitosti.
Jsou ale lidé, kteří si to nemyslí ani ve vztahu k dětem, ale ani celkově.
4.
petrab napsala: Aby byl účinek stoprocentní, je nutno být, jak píšeš, důsledný a pravidla dodržovat.
Pes skutečně nepřemýšlí jako člověk a nelze mu vysvětlit, že jednou konkrétní věc smí a podruhé nikoliv. Neznamená to ale, že to tak leckdo nedělá. Nemohu však očekávat v takovém případě nějak zázračnou spolehlivost a účinek a hodlám-li to takto praktikovat, musím se vždy spolehnout nikoliv na samostatnou reakci zvířete, ale na svůj vlastní úsudek a dodatečný povel.
Každopádně ať je to jak chce, přeji Ti úspěch při odstranění nežádoucího chování u Tvých čtyřnohých přátel a hlavně pevné zdraví.