Bulvár celkem nečtu, mám toho na čtení jinde až až, osobní zkušenost s těmito plemeny, milá paní Petro, mám trojí. Jednu v rodině s pejskem, který závodí, sportuje a kterého má v rukou zodpovědný jedinec, dále se třemi psy našeho kamaráda, který se zaobírá vrcholově bull sporty, má různé kamarády, se kterými si hraje, ale nikdy není vpouštěn mezi cizí psy tak,jak se děje po ulicích zcela běžně, poté s kamarádem,který má chovku pitů a více psů, se kterými vrcholově závodí a věnuje se jim intenzivně, podobně asi jako Vy a s těmi, kteří nejen moje psy, opakovaně napadli a nejen jednou téměř fatálně a být přitom je opravdu poněkud jiná záležitost než článek v časopisu.
Celkově tyto psy obdivuji. Jejich tvrdost, oddanost, odhodlanost. Ve většině případů se na veřejnosti setkávám však s těmi, kteří nejdou pustit z vodítka a když se tak stane, děje se vůle boží...
Pakliže byste si debatu blíže pročetla, dozvěděla byste se, že jsem vysloveně alergická na výraz "bojová plemena", protože právě (nejen) zmíněný bulvár nic jiného neuvádí a to v souvislosti bull plemen k lidem.
Velká část těchto pejsků v minulosti byla používána a záměr. šlechtěna k boji proti jiným zvířatům a proti sobě v "arénách", z čehož silně bliji

, tím spíš, že se toto děje míň či víc, zvlášť v některých zemích, dosud. A tam, kde tajně, žádnou zemi nevyjímaje!
Je snad tedy naprosto jasné, že tito psi museli být chytří, samostatní, strategičtí, se stoprocentní tolerancí vůči lidem, dominantní s touhou za každou cenu vyhrát a neustoupit za nic na světě, už dávno.
Bojová plemena neexistují, to snad ví téměř každý, ale rasy, které k těmto účelům byly nejčastěji používány či pro ně šlechtěny takto začli někteří lidé nazývat a všichni dobře víme, proč a proto v názvu také uvozovky.
Je prima, že se Vašim zvířatům profes. věnujete, protože vězte, že těch, které si majitelé pořídili pouze kvůli fámám či s prestiže (a těch je) či kvůli vzhledu, zvířatům nerozumí, nijak je nesocializují, necvičí a je jim často naprosto fuk, že jiného psa napadnou, navíc v ČR to nikoho nebere, leda zaplatí škodu, se po ulicích pohybuje mnohem víc. Stačí se mrknout v každý lokalitě kolem sebe.
Je v tom naprostá klasika. Ti, kdož mají svoje psy zvládnuté a nikdy nezaznamenali žádný problém, nežijí všude. Bohužel těmto ti ostatní, kterých je velké hafo, hodně ničí pověst.
A jak přibývá lidí, přibývá psů a přibývá i těchto.
T.č. mám NO, kteří tedy zrovna také nemají v určitém směru dobrou pověst. Neznamená to, že mne irituje, když o tom někdo píše, protože vím, co mám za zvíře, resp. co si z něj dovedu udělat. Mohu napsat, že můj pes dělá toto či tamto a toto nedělá, ale neznamená to, že budu mluvit všeobecně. A nebudu ani šílet z toho, že o ovčácích je hovořeno jako o vlčácích, přičmž s vlkem má víc co do činění, kdom vzhledu, snad pudl než NO.
Podobně, jako když jsem naposledy někde zaslechla, že nikdy malé dítě nesmí být v blízkosti psa, když žere, protože je to jen zvíře.
Mohu sdělit, že naše děti byly u psů téměř v jedné misce nonstop a ruku bych za ně dala do ohně, možná díky výchově, možná díky výcviky v canisterapii, ale nebudu tvrdit, že je třeba obezřetnost, mmch. zvláště u NO! A zcela respektuji názor, který se mě osobně vůbec netýká.
Ovšem by mne nikde nenapadlo napsat, že NO je naprostým beránkem pro každého. A moji ano.
Ale ani čas nezmění to, jak to jen říct laicky, co v určitých plemenech je dané, ač sem tam výjimka potvrzuje pravidlo.
Bloodhound chytí stopu a nic ho nezastaví, chrt nebude mistr okresu v IPO, ale za to téměř zaručeně dožene v lese zajíce a asi nebude příliš vhodné s ním trávit na volno půl dne v lese, středoaziata nikdo nemusí učit hlídat svoje pozemky, ale nebude patrně vhodným pejskem pro lidi, ke kterým courá za den stopadesátsedm návštěv, ovčák nikdy nebude spokojenej jen na gauči a patrně se to projeví za čas na jeho psychice a chování, když to tak zůstane, zlatý retrívr sotva zvítězí v soutěžích obran, foxik nebude celej život vzorně hačat a potichu pokňourávat a vrtět ocáskem u dveří místo štěkání, bišonek asi nevyhraje závody ve stopách a zmiňovaný plemeno patrně není zrovna vhodný typ pro pohyb na volno a běhání ke každýmu psovi a honičkám v rozjívených houfech psů v parku a ke kontaktu s cizíma psama na procházce, který se všude rojej.
Takže NE, paní Petro. V životě by mne nenapadlo, že bych si něco přečetla v časopise a napsala proto, že "se psy se prostě nesnesou". Chytáte-li za slovíčko, přitom dobře víte, z celé debaty, jak je to myšleno (pakliže jste jí tedy četla).
Rozhodně si nemyslím, že by zmíněné rasy všeobecně byly vhodné pro začátečníky a pro běžné pejskaře. Protože bez důsledného vedení tito psi skutečně nejsou jen rozjíveným neposlušným blbítkem.
Nejen před 2 lety, ale s pokračujícími zkušenostmi nyní ještě více si myslím, že tito psy se skutečně většinou s jinými nesnesou. Samozřejmě nehovořím o vztahu samec, fena. Pakliže se nejedná o psych. chorobu
Mějte se hezky, psům zdraví. CHS úspěch.