Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Kousání štěněte

 

NápovědaFórum » Chování psů  

+ přidat příspěvek
Kousání štěněte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2012 17:10 Žena jane91 [4] Re: petrab
Prechádzky sme museli absolvovať spoločne s obomi psíkmi, lebo krpatá sa bála spočiatku vyjsť za bránu (bolo to pre ňu nové) a so Sindy sa asi cítila bezpečne, lebo sa držala pri nej a oblizovala ju. Až neskorej mohla ísť von sama.

Osobne malú neuprednostňujem. Tresty väčšinou prídu hneď po vykonaní zlého, teda za prítomnosti oboch. Budem teda musieť aj ostatným povedať nech sa správajú k Sindynke tak ako je patrí.
Je možné, že preto ma berie ako vodcu. Uprednostním Sindy a vždy som sa venovala hlavne jej. Aj keď je pravda, že sa venujem aj Niki, ale to ich väčšinou maznám naraz.

Dnes som skúsila, čo zaberá na Niki. Došla som totiž domov a zrovna na seba zazerali a Niki jemne začínala vrčať. Tak som sa k nej zohla a do ucha som jej zavrčala aj ja, trochu sa stiahla ale stále pozerala na Sindy tak povýšenecky, vzala som ju na ruky a zavrčala som znovu, v tom okamihu prestala a začala ma olizovať a hádzať psie oči. Potom som ju položila v pohode na zem, a išla sa vtierať Sindynke.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2012 13:58 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: jane91
Nějak z Tvého popisu začínám mít pocit, že tam jde i o nesprávný přístup k hierarchii smečky jako takové.
Po příchodu nového psa do rodiny, nesmí ztratit starý mazák svoje privilegia a pozornost, takže je nutné cvičit štěně odděleně, tzn. ho často i odděleně venčit. Někdy je velmi náročné odměňovat oba psy, resp. dělat vše proto, aby mohli být oba odměněni stejně.
Navíc je velmi nutné, aby se neupřednostňovalo štěně a nebo případně v jiné situaci z nějakého důvodu "oblíbenější pes" a respektovalo se to, jak jsou jedinci ve smečce hodn. postaveni.
Mohlo docházet, třeba i nevědomky, někým z rodiny, k neoprávněnému hubování neboli trestání psa za přítomnosti druhého apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2012 23:05 Žena jane91 [4] Re: petrab
Práveže, keď niekto z ostatných rodinných príslušníkov nie je v miestnosti (alebo ani ja nie) tak má Sindy prirodzenú autoritu pri Niki. Preto aj keď nejaký konflikt je, jednu položíme na sedačku, druhú na zem a ustúpime alebo odídeme. Lenže Niki sa snaží vybiť si autoritu a tak na Sindy vyskočí a Sindy ju vzápätí zhodí(aj keď to tiež nie je výhra keďže je Sindy taká krehká, ale podstatné je, že ju dokáže sama udržať na uzde)

Práveže Niki na Sindy útočí VÝLUČNE ak má chvílu Sindy pozornosť u nejakého iného člena rodiny než som ja (pri mne problém nie je). Jedná sa najmä o moju mamu. Lenže Niki má pozornosť od malička, s tým, že sa maznali obidve a nebol nejaký extra problém. Až po čase pri maznaní začala (myslím si) žiarliť. Keď Niki mazná jeden človek a Sindy vezme do ruky mama, tak aj tak začne vrčať.
Ja osobne ich môžem aj na rukách nosiť obidve a všetko ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2012 22:57 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: jane91
Ono je to u štěňat s tresty poněkud složité. V podstatě trestat by se měl pes za to, když neudělá něco, co už umí.... s štěně toho asi ještě moc nedovede. Ale to je na jinou debatu. Nešlo by pejsky tedy, když nejsi doma, rozdělit? K opakovaným konfliktům vůbec nemělo dojít, je tedy nutné, aby se již neopakovaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2012 18:13 Žena jane91 [4] Re: petrab
Ano, problém je len v tom, že v prítomnosti vodcu (mňa) ku konfliktom dochádza málokedy, teraz už takmer vôbec. Ale akonáhle nie som v prítomnosti ja, dovolí si a veľmi útočne. Ani pri včerajšom väčšom konflikte som prítomná nebola.
Keď bola malá, tak akosi nechápala vôbec ničomu, takže aj keď bola trestaná, tak jej to nevadilo a pokračovala ďalej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2012 09:19 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: jane91
Chyba není na straně Niky, ale na straně vůdce alfa, tedy majitele, které se mělo optimálně korigovat v naprostém počátku, aby nebyla nutná po čase náprava, která je vždy během na kratší či delší trať. Měl by být oběma opěrným bodem a rozhodně do jisté míry nenechávat „výchovu“ na pejscích samotných přesně tak, jak je to dosud v přírodě. Pokud totiž starší fena selže jako vychovatel, velmi snadno se může stát nevyrovnanou, z čehož hrozí později i konfliktnost. Je tedy nutno, aby ZCELA VŠECHNO nežádoucí chování tlumil pouze alfa vůdce, tedy psovod - což je majitel. Navíc je Sindy drobnější plemeno a může hrozit i vážné zranění. A to alfa vůdce ve své smečce netoleruje.
Je nutno zcela utnout jakékoliv ataky ze strany mladší Niky a nastolit ve smečce přesnou hierarchii, aby nedocházelo ke konfliktům a tím jako vůdce smečky nastolit pořádek.
Hodně pohody do rodinky s pejsky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2012 20:59 Žena jane91 [4] – Čo s ňou?
Dobrý deň, mám problém so šteniatkom shih-tzu (Niki). Doniesli sme ju domov, pretože naša Sindy veľmi túžila po maličkom "bábätku". Ale postupne ako Niki rastie, vybíja si pozornosť. Najprv na všetkých reagovala rovnako, teraz akceptuje len mňa a priateľa, ale pri ostatných je to stále to isté. Ide o to, že keď sa niekto čo i len chytí Sindy, tak Niki na ňu zaútočí, začne na ňu najprv vrčať a vzápätí ju začne hrýzť. Do pol roka sa to dalo zvládnuť, lebo ju Sindy ignorovala, nechala ju nech si robí, čo chce. Ale po pol roku sa ju Sindy snaží vychovávať. Preto aj keď začne krpatá iba jemne vrčať, tak Sindy po nej skočí a už sú v sebe. Bolo by to ok, keby ju Sindy uzemnila a ona by pochopila, že to nesmie, ale Sindy je pekinéz, a tak váži menej a celkovo nemá takú pevnú kostru, takže sa viackrát už stalo, že si s ňou nevedela rady, včera to prvýkrát došlo tak ďaleko, že Sindy aj plakala.
Okrem toho, že chce pozornosť od ľudí, útočí na ňu len pri jedle, ale to nerobila. To bolo zase tak, že keď bola úplne malá, tak chodila Sindynke kradnúť z misky a nej sa to nepáčilo, a keď na ňu Niki jemne zavrčala tak sa Sindy vzdialila a nechala ju nech sa naje. Potom začali jedávať spolu (2 misky v jednej miestnosti) bez problémov. Po polroku si Sindy zaumienila, že jej to vráti a 2 či 3krát sa stalo, že jej zjedla to, čo Niki nechala. A odvtedy zase nemôžu jesť v 1 miestnosti.

Nevieme si s ňou rady. Ako vychovať takéhoto psíka? Neviete mi poradiť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2012 19:07 Kluci – Kousání
Fotka k příspěvku Jéjda,tuhle situaci jsem řešila s mýma dvěma berňáčky,Moc dobře si pamatuji na ty jejich nájezdy na moje lýtka,až mi kolikrát vyhrkly slzy,když jsem to nečekala.Je to jen o trpělivosti,důslednosti a důvěře.Vždycky jsem řekla důrazně nesmíš a strčila jim nějakou žvýkací kostičku,hračku,provaz na přetahování,prostě jsem se snažila je převézt na jinou činnost.Věřte mi,až se váš pejsáček přezubí,tak přestane,jako když utne.BSP jsou nesmírně inteligentní , chytří,rychle se učí.
Uvidíte,že časem na to budete s úsměvem vzpomínat.4měsíce je vlastně ještě psí hravé mimino,které se všechno učí.Hlavně nepoužívejte žádný trest,trestem pro něj je i napomenutí.
Když budete důsledná,tak se vám to všechno vrátí,až váš pejsek dospěje.Já chovám celý život BSP a jsou to naši miláčkové. Klidní,vyrovnaní,věrní,prostě členové naší rodiny. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.03.2012 20:07 R Žena petrab [10528] - foto, veterinaRe: Nicol
Vyřešení přijde, je-li člověk mírný, spravedlivý a trpělivý, ale důsledný, vždy. Stačí vyčkat pár týdnů. Štěně hodně zabavte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 19:06 Nicol Re: berni
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak jste nakonec tento problém vyřešili? Jsme na tom dost podobně a pořádně nevím co s ní :/ ... předem děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2011 16:03 NIKO
"Trestat (teď přemýšlím, zda je trest to správné pojmenování) psa by měl páníček (vůdce smečky)"
Nejen vůdce,ale v rodině každý,komu se tohle přihodí,neboť by se mohlo stát,že se pes "dostane" na druhé místo ve "smečce" a ostatní členové rodiny by byli od něj i "terorizováni",napadáni,atd!To nikdy nesmíme připustit!!!
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2011 14:17 Žena sarka [401]
Souhasím s Nikem, takhle nějak bych to také řešila.

A k těm fyzickým trestům... Není trest jako trest. Nějaké bití čímkoliv, křičení apod. je rozhodně špatně. Trestat (teď přemýšlím, zda je trest to správné pojmenování) psa by měl páníček (vůdce smečky) jen "po psím". Psi se v rámci smečky vychovávají a kolikrát je to výchova dosti drsná.

Když se hra zvrtne a pes mě začne kousat, tak nejhorší co můžu udělat je, že odejdu. Pes si to spojí a když to uděláš, jednou, dvakrát,...,desetkrát, tak přijde na to, kousnu-odejde. Tím pádem nad tebou pes vyhrál a zkusí to příště. A pak to třeba dopadne, tak jak už tady někdo zmiňoval, že už tě dovnitř nepustí.

Jinak také dopuručuji sledovat pořad Znalec psí duše. Vyšla od Cesara Millana i kniha, zatím jen v angličtině. Snad se brzy dočkáme i českého překladu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 19:46 Žena defisa [80] - Teriéři – Re: Katy
všeobecně s tím taky souhlasím ... moje dvě fenky jsou taky každá jiná jedný to stačí v klidu říct a druhýse to musí rázně vysvtlit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 18:33 Žena Katy [1816] - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká – Re: defisa
Ano, o tom tady píšu... tohle nepatřilo ke konkrétnímu případu, ale tak nějak obecně, aby si tu radu nevzal k srdci každý, kdo půjde kolem. palec Reaguju spíš na to, že jsem se setkala v poslední době s názory "hlavně fyzicky netrestat" - s čímž nesouhlasím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 18:23 Žena defisa [80] - Teriéři
Katy napsala: No to ano, ale každý pes potřebuje něco jiného. Někomu ublíží křivý pohled, někomu nestačí ani dát "pětadvacet".

Kdyby tady ublížil křivý pohled tak asi přestane když mu řekně fuj, ne??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 18:20 Žena defisa [80] - Teriéři
Tak štěně to určitě je ale to je jediný štěstí !!! Podle mě má NIKO dobrou metodu a ten bod jenom bolí a nemůžete skoro hnout hlavou, jo a krkavice (tepna) je ÚPLNĚ JINDE...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.01.2011 12:10 NIKO – Re: Katy
Nelze všemu věřit,co je o plemenech napsáno.Některá plemena pána "nepotřebují",pracují samostatně,některá budou vždy "bojovat" o místo ve smečce a rozmazlení,zbytečně mluvit.Já tuhle radu psal všeobecně,protože opravdu každý pes je jiný.Já psy vychovávám podobným způsobem,jen tomu říkám,že "KRÁL SI PODDANÝCH NEVŠÍMÁ".A opravdu v momentě sebemenšího naznačení agrese je můj pes "vychováván" :) Ale napadne-li ho nějaký volně zatoulaný pes,pomohu svému.S výchovou se musí začít od převzetí štěněte a nenechat si namluvit,že on z toho vyroste.Ve čtyřech měsících není vůbec pozdě s výchovou,ale musí být opravdu DŮSLEDNÁ! ano Na výstavu bych pak nemusel jezdit,kdyby se pes soustředil na jiné psy,nedej bože na lidi.Vždyť musí ukazovat zuby atd.Při zkouškách je také volné odložení-to by pak byl velký průšvih ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2011 11:42 Žena Katy [1816] - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká – Re: NIKO
Fotka k příspěvku No to ano, ale každý pes potřebuje něco jiného. Někomu ublíží křivý pohled, někomu nestačí ani dát "pětadvacet". Ale to musí vědět každý majitel sám, po internetu se povaha a reakce psa těžko posuzují. ano
Jen se toho nebát a pokud je trest na místě, neváhat ho použít - například z důvodu "ale na internetu říkali, že se nemá pes fyzicky trestat" hmm

Ze života: Safí byl a je dominantní, ovšem záleželo na mně, jak se s tím poperu. Za sebe musím říct, že jsem to zvládla slušně a dokáže si se psy bez problémů hrát nebo je ignorovat. Nevysírá a nepotřebuje se prát. Je prostě zdravě dominantní - asi tak, jak by každý pes měl být. Když přišel do puberty, začal si dost dovolovat na cizí psy. Já nečekala, až po nějakém skočí, ale v momentě, kdy zavrčel, dostal prostě natvrdo (aby si někdo nemyslel, že jsem do něj bušila jak do pytlu slámy, tak radši napíšu, že jsem ho potrestala sice fyzicky, ale přiměřeně X-) ). Trestala jsem i za vibrace na vodítku - prvně jsem pohorozila "opovaž se" ( :-D ) a pokud se nedostal z tranzu, dostal.. a jak je to teď? viz foto X-) (oba jsou to dospělí psi, kteří si nenechají "srát na hlavu", ale mají všech pět pohromadě)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 11:26 NIKO – Re: Katy
A o tom to vše je.Štěně,které má teprve čtyři měsíce a tohle si začíná dovolovat,tak se MUSÍ dát do "latě" protože v roku to může být víc než problémový pes a možná nebezpečný nejen pro majitele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2011 10:53 Žena Katy [1816] - Plemena ovčácká, pastevecká a honácká – tresty
Musím se přiznat, že nevím, co je to za dobu.. dřív si s nějakou "psychologií" psů nelámali hlavu a psi nebyli takoví parchanti, jako jsou teď. Teď jsou to, pokud přirovnám k "lidským" dětem, rozmazlení fracci, na které se nemůže vztáhnout ruka. Je to jako u lidí - na děti teď taky nikdo nemůže...
Pokud mě "vysírá" (u BO je to terminus technicus:)) pes takovým způsobem, že není ovladatelný povely nebo jednáním po dobrém, prostě dostane. Na mě si to nikdy nedovolil... jediný "útok" proti mně předvádí, když chytne tzv. rapl - nekontrolovatelně běhá, vrčí, štěká, skáče a najíždí na mě. Není to ve zlém, musím se tomu smát a většinou se k němu přidám, ale jakmile něco přežene, uklidním jej, dáme si chvilku poslušnosti a je to. POKUD by nepřestal, chytnu ho nejspíš tak, jak popsal NIKO a dost hnusně bych mu řekla, že to tedy dělat nebude.
Ano, ignorace psa, pištění, to vše je v první fázi.. ale pokud i tohle pes ignoruje a prosazuje si svou, je třeba nasadit vyšší level.
Správně voleným fyzickým trestem psovi nijak neublížíte, ba naopak ano . Je taky důležitý mozek majitele, bez něj to fungovat nebude X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2011 10:01 NIKO – Re: Deuska
Přihrnu!!!Pokud sis ten bod našla,tak jsi určitě zjistila,že prstem na žádnou tepnu se netlačí!ASI NE,PROTOŽE TU PÍŠEŠ BLBOST ano

"Barney je po tom ještě víc vzteklý!Začne dorážet, víc kousat, štěkat, občas zavrčí."
"Ale ono to fakt hodně bolí už!"
Jestli je tohle hra u Tebe,tak u mne NE!!!Řídit se podle mé rady nemusí,já problém nemám :)
VŠEM doporučuji se dívat na pořad ZNALEC PSÍ DUŠE ano
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2011 06:16 Žena Deuska [10] - Retrívři, slídiči a vodní psi – Re: NIKO
Jasně NIKO ať se řídí dle tvejch rad a zachvíli psovi vymačká kdejakou tepnu. Je to štěně a tak podle všeho TO HRA BUDE. Mám to napsat čínsky? Já jen abys nepřihrnul zachvíli něco jiného hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2011 21:31 NIKO – Re: Deuska
"Já nejsem v žádném případě pro tělesné tresty. Pokud se má něco naučit, tak hlavou. Nevím, jak moc po tobě tvůj pes "jde", ale nejspíš je v tom stále hra, ne?"
PODLE POPSÁNÍ VŠEHO-NE!
"Děláš dobře, že odejdeš ze zahrady, když tě kouše, protože o tohle ty nestojíš, chceš si hrát a ne být zmrzačená.Když ti bude nadbíhat, aby ti byl čelem, toč se tak, aby ti byl stále zády. Pokud ho ani to neuklidní, tak ho prostě nech tam kde je a odejdi tak, aby za tebou nemohl"
NEDĚLÁ DOBŘE,PES SI PROSADIL "SVOU"!Až bude mít rok,dva,tak na zahradu TŘEBA nikoho nepustí,možná jen s miskou žrádla ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.01.2011 14:46 NIKO
Budeš muset(asi dost tvrdě)dokázat Tvému psovi,že "vůdcem" jseš Ty."Dostaneš psa na zem,přidržíš mu přední packy na zemi,bude-li třeba a mezi krkem a čelistí(pod čelistí) je bod,na který zatlačíš.Sílu tlaku zvážíš podle potřeby.Tenhle bod najdeš i na sobě,vyzkoušej si to předem,ať ho na psovi nemusíš hledat.Jak pes znehybní,tlak povoluji s mluvením "klid",zůstaň.Při tom ho začnu hladit(mluvit a hladit ho nemusíš,to zvaž).Má-li tendeci opět kousnout,zvednout se,opět jej přitlačím.BUDE-LI KLIDNÝ SEDNU SI,STOUPNU VEDLE NĚJ,A NECHÁM HO STÁLE V TÉHLE POZICI."JÁ" určuji,kdy se může zvednout.Klidně ho můžeš přestat hladit,nenavazovat s ním kontakt,ani oční.Může Tě začít očichávat,lízat,toho si nevšímej a klidně se dívej jinam.Brzy snad pochopí,že když bude klidný,tak se mu budeš věnovat,jinak ne.Ať se Ti daří. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.01.2011 12:36 Žena Deuska [10] - Retrívři, slídiči a vodní psi – berni
Já nejsem v žádném případě pro tělesné tresty. Pokud se má něco naučit, tak hlavou. Nevím, jak moc po tobě tvůj pes "jde", ale nejspíš je v tom stále hra, ne? Děláš dobře, že odejdeš ze zahrady, když tě kouše, protože o tohle ty nestojíš, chceš si hrát a ne být zmrzačená. Když tě chytí za ruku a zabolí tě to, tak vypískni na co nejvyšší tónině, opravdu vysoko. Jelikož je ještě štěně, moc dobře si bude pamatovat, co to znamená. Otoč se od něj zády a dokud se neuklidní, tak jakoby tam nebyl. Když ti bude nadbíhat, aby ti byl čelem, toč se tak, aby ti byl stále zády. Pokud ho ani to neuklidní, tak ho prostě nech tam kde je a odejdi tak, aby za tebou nemohl (nebo můžeš jeho vyhodit třeba někam za dveře a nechat ho, dokud se neuklidní). Až bude klid, zase si začni hrát, pokud začne kousat, opakuj to. Máš velice inteligentní plemeno, určitě rychle pochopí, že kousáním si tě nezíská.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2011 12:34 berni – Kousáni
Ahoj, máme docela problém s naším štěnětem BSP, kterému jsou 4 měsíce. Ten problém je ten, že dost kouše.příklad: hrála jsem si s ním na zahradě s míčkem. O míček jeví zájem jen chvíli a pak ho začne zajímat moje ruka. Když mu řeknu ,,fuj´´ a zatřepu za kůži na krku, ještě více se rozdivočí. Zkusím si ho tedy na chvíli nevšímat, založím ruce a to začne kousat do noh a to dost bolí, vyskakovat, tahat mě za tepláky. Proto se zase neudržím a znovu opakuju ,,fuj´´, zkoušela jsem mu dat tlapku do tlamy a stisknout a Barney je po tom ještě víc vzteklý! Začne dorážet, víc kousat, štěkat, občas zavrčí.člověk pak nemůže ani v klidu odejít domů, aniž by se vám nepověsil za kalhoty nebo neskočil po ruce či noze. Zkouším i v takové situaci dát povel ,,sedni´´, kdy poslechne a já ho chci pochválit, pohladit, ale to už zase chňapne po ruce.Prosím poraďte, co v této situaci dělat. Jak ho zklidnit nebo vysvětlit mu to, že jeho dorážení a kousání už sakra dost bolí!
Tento problém už jsem řešila asi před měsícem a něco, ale na jiném foru mi napsali, že je to štěně (což samozřejmě chápu) a že z toho vyroste (taky v to doufám). Ale ono to fakt hodně bolí už! sad

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Chování psů • Zobrazeno 1124x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/forum/225-kousani-stenete