Jen někteří psi jsou kontejnery, co žerou komplet všechno. Někteří psi jsou zase zcela mlsní. Granuláři velmi často preferují nejlevnější značky, protože jsou hodně slané a kořeněné. Někteří vydrží, jiní na to dojedou, záleží i na kořínku zvířete. Suché krmivo se nemá míchat s vařeným apod., dělá to bordel v zažívání a krmivo je nevyvážený, někdo (a nejsou to výjimky) to dělá a zvíře prosperuje skvěle.
Budeme zde mluvit o dospělém psovi. (U štěňat je nutno skutečně dát pozor a udělat vše proto, aby měl pes zcela kompletní zdravou úžastnou stravu alá velikost a rasa v růstu).
Nyní mám poprvé psa, který je neuvěřitelně vybíravý. Krmím ho granulemi a tak se mu ani nedivím. Nikdy jsem neviděla žrát s větší chutí jakýhokoliv psa, než když měl možnost cpát do sebe syrový a vařený maso.
Granule jsem vždy kupovala co nejdražší a nejsuperprémiovější (čím více, tím méně chutné) a vždy byl problém - z ruky zobnout jo a cokoliv, z misky hrůza. Ten celkem až na výjimka kyždodenní pohled při předložení misky - šílenství - cos mi to zase dala za hnus? je příšernej. Žrádlo mu předkládám už preventivně se slovy: Bacha, ať se nepozrvacíš!
Musím granule vždy s něčím míchat, jinak by nežral. Používám konzervy (vždy čerstvé, druhý den už otevřenou konzervu nechce, problém v zimě, přímo dané v pohodě, přelité trochou teplé vody nebo ohřáté jsou už problém) nebo vařené maso max 1-3 dny, pak už to nechce taky.
Moje zkušenost s chutností je asi takováhle:
Eucanuba, Hill´s, RC, Purina Proplan, Nutram - velmi špatné (ryby zcela problém, kuře též, nejlepší jehně) po určité době naprosté odmítnutí a nutnost změnit značku.
Cca voutřetinová úspěšnost několik let (první granule, které po určité době nepřestal zcela přijímat) se Satisfaction jehně - přestali dočasně dovážet.
Proto nyní asi 2 roky Almo Nature holistic jehně, zvěřinu přestali dovážet, ta mu chutnala opravdu nejlíp. Bohužel nyní už jsem opět v údobí, kdy přestává AN opět, jako u předešlých značek chutnat.
Kvůli zdrav. ortoped. problémům musí být pes štíhlý, přesto nekrmím ani seniorem ani lightkou, ale granulemi pro běžnou zátěž, prostě dávám krmiva míň. Vzhledem k tomu, že to není žrout, je v pohodě.
Rozhodně je to otrava.
Jsem tedy granulář. Z lenosti a pohodlnosti. A myslím si o granulích, že je to nejnepřirozenější krmivo a budoucí záhuba psů. Možná se mýlim. Kdo ví.
Každopádně si myslim, že instinktivně pes pozná, co mu moc nesedne. Na druhou stranu prosperita - kůže, srst, pohyblivost, pohoda je vizitkou. Mmch. Egošovi instinkt velí jasně - párky, šunka, uzený (klidně i z lednice studený).