Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Bígl na inzerát

 

Články » Bígl na inzerát 

Bígl na inzerát

Publikováno: 15.03.2011 • Autor: © quendery • Rubrika: Výchova a výcvik

Když se řekne bígl, lidi si představí středně velkého pěkně vybarveného psa s dlouhýma sametovýma ušima, bílým bříškem a tlapkami, s čokoládovýma očima, jejichž pohled je snad ve psí říši ten nejdojemnější. Když se na vás totiž bíglík podívá, dali byste mu nejen půl svého posledního rohlíku, ale i srdce.

 

Nedávno jsem četla v novinách inzerát : „ Prodám štěňata bígla, bezproblémové, nenáročné plemeno, vhodný k malým dětem.“ Nejprve jsem se po přečtení usmála, jak někdo může napsat takovou pitomost, ale potom jsem se nad tím inzerátem zamyslela a předem politovala zájemce, kteří ho vezmou vážně a hlavně ta štěňátka, která v tomhle věku vypadají opravdu jak plyšové hračky, ale uběhne pár týdnů a chovají se jako neřízená střela.

 

Když  se vezme ta inzerovaná bezproblémovost, opravdu bígl bez problémů sní na co přijde, když je špatné počasí bez problémů k jeho očištění stačí trochu větší hadr a je zase jako ze škatulky a bez problémů se pustí, pokud je na volno, po každé jen trochu lákavé stopě a bez problémů, pokud ho nesrazí auto nebo ho nezastřelí nějaký šílený myslivec, se k vám vrátí přesně tam, kde vás opustil, ať už je to za deset minut nebo za dvě hodiny.

 

Ale jinak bígl je svéhlavička. Jeho páníček s ním musí mít nekonečnou trpělivost. Než mu, jak já říkám, přijde příkaz páníčka od hlavy do ocasu tak to přece jen chvíli trvá a pak pokaždé ještě zkouší, jestli si to páníček přece jen nerozmyslí. Bígl je velmi chytrý, některé věci si zapamatuje coby dup, ale jen ty, co se mu líbí. S bíglíkem se nikdy nenudíte, pořád si na vás něco vymýšlí, zkouší kolik toho vydržíte a dokáže vás každý den něčím novým překvapit. Ať už příjemně nebo někdy k uzoufání. Chvíli zlobí jak malý čert, ale znenadání se k vám přijde přimuchlovat a tomu jeho pohledu se dá těžko odolat. Vše je zapomenuto – rozkousané boty, vaše svačina, na kterou dosáhl a pochutnal si na ní, rozbitá vázička na stole, kde chtěl prověřit, jestli tam není něco pro něj a další roztomilosti. A děti má rád, to je pravda, i když tahání za uši a strkání prstíků do čenichu moc nemiluje.

 

Náročný je hlavně na pohyb – je to přece honič a i když je dnes brán spíše jako společenský pes, lovecké pudy se ho stále drží – a taky na vlídnost, trpělivost a hlavně důslednost svého páníčka.  Proto lidé, kteří si ho chtějí pořídit, by tohle všechno měli promyslet a zvážit, zda jsou ochotni a schopni vzdát se trochu svého pohodlí ve prospěch opravdu krásného a inteligentního pejska.

 

Jestli se vám podaří tohle všechno mu zajistit, vězte, že jste v bíglíkovi získali nejlepšího přítele, který je vám neskonale oddaný, který vás potěší, když vám bude smutno, který vás rozptýlí svými kousky, když přijdete domů polomrtví po celodenní práci a který vás bude milovat až za hrob.

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 15.03.2011 Upraveno: 15.03.2011 Přečteno: 257x

Schválili: Rexik *** 19.10.13 • Rex *** 19.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Výchova a výcvik
05.02.2012*****Oblíbené triky:Dej pac!14x
15.02.2013*****ZZO a zkušební řády28x
11.07.2012*****Přivolání - naše finta66x
08.12.2011*****Nácvik povelů ZŮSTAŇ a ČEKEJ, tady se bohužel naopak potýkám s pudem štěněte39x
01.11.2012*****POVELY7x
11.06.2009*****Přeprava psa v autě2716x
26.01.2012*****Řešíme problémy s poslušností28x
27.01.2012*****Dog dance-tanec se psy. Jak na to??30x
08.07.2016*****Ovladatelnost psa /a jak to máte vy?.../45x
12.09.2011*****Jak přistupovat k výcviku36x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
18.03.2011*****Rodinná legenda o dobytí Křivoklátu288x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/141-bigl-na-inzerat