Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Zakládám chovatelskou stanici.

 

Články » Zakládám chovatelskou stanici. 

Zakládám chovatelskou stanici.

Publikováno: 13.12.2011 • Autor: © dosty7 • Rubrika: Chovatelství psů

Kdo už byl na mých internetových stránkách, ta se tam mohl dočíst, že mám velký sen, a to založit vlastní chovatelskou stanici, která by odchovávala Sibiřské husky. Na mých stránkách běží také anketa, která mi má pomoci vybrat jméno pro onu stanici. Kdo ještě nehlasoval, tak Vás prosím, jen tam klikněte na jméno, které by se Vám líbilo. Nemůžu se stále rozhodnout. Adrese je: http://www.sibirsky-husky-argo.eu

Základem chovatelské stanice je uchovněná fenka. To je snad všem jasné, proto se někomu může zdát divné, že chci založit chovatelskou stanici, i když mám jen psa. Chovatelskou stanici můžete založit i bez vlastnictví jakéhokoli zvířete. Přihlášku, kterou najdete na ČMKS, vyplníte a odešlete právě na Českomoravský kynologický svaz a zaplatíte poplatek 1800kč. Z ČMKS se přihláška posílá do Belgie, do Bruselu, kde sídlí FCI -Federation Cynologique Internationale. Do přihlášky můžete vypsat až 6 Vámi vybraných jmen pro stanici, doporučuji této možnosti využít. Protože je možné, že Vámi vybraný název může být už zabrán nebo může být nějakému již registrovanému názvu podobný a protože registrace ch.stanice trvá minimálně 3 měsíce, tak opravdu radím, vypsat všechny kolonky pro možné jméno Vaši stanice. Pište je v pořadí, ve kterém by jste chtěli, aby se jmenovala, kdyby předchozí název nebyl schválený.

Jak jsem již psal, chci založit ch.stanici i přesto, že nemám uchovněnou fenku. Svého Arga hodlám uchovnit, doufám, že se mi to povede, kdyby se to náhodou nepovedlo, tak si hold pořídím dalšího huskouna a už přímo fenku. Protože odchovávat štěňata pod jménem Vaší ch. stanice, můžete jen v případě, že fenka je uchovněná. Pokud máte uchovněného psa, vůbec nic to neznamená. Teda znamená. Můžete svého psa připouštět k uchovněné fence patřící do jiné ch. stanice, ale štěňátka ponesou v PP jméno jen stanice, do které patří fenka.

Já jsem se rozhodl pro cestu možná trochu zvláštní, ale štěně huskouna není zrovna levná záležitost, a proto chci uchovnit již svého Arga a připouštět ho k fenám. Uvádím, že jen ke kvalitním a uchovněným fenám. Nehodlám se zařadit mezi takzvané MNOŽITELE. A za připuštění si neřeknu o peníze, ale o fenku. A tím bych chtěl rozjet svoji chovnou stanici. Samozřejmě pro chod ch. stanice musíte mít podmínky. Rozhodně nedoporučuji zakládat ch. stanici pokud bydlíte v paneláku. Nebo můžete, pokud vlastníte ještě nějakou větší zahradu. Znám mnoho chovatelů, kteří žijí v paneláku a dokoupili si obyčejnou zahradu a odchovávají na ní. A to nejdůležitější jsou peníze. Je třeba si uvědomit, že po narození štěňat budete potřebovat peníze na očkování, na registraci, na žrádlo apod. a když se Vám narodí třeba 8 štěňat, tak ti už dokážou udělat v peněžence pěkný průvan!!

Kromě peněz je pro chovatele veledůležité si uvědomit a mít v hlavě představu, jaké psy chci odchovávat. U huskounů to je trochu složitější, už nejsou jen jedni huskouni, bohužel, díky šlechtění se postupně začli členit do 3 skupin. Výstavní, závodní a pak střední zlatá cesta, něco mezi dvěma prvními skupinami. Argo patří do té "meziskupiny" a jsem za to rád, protože jak postavou, tak i povahou jsou paradoxně nejkrásnější a multifunkční...:-) Můžete s ním na výstavu, ale i na jakékoli musherské závody. Kdežto ze závodním typem rozhodně nemůžete na výstavu, tedy můžete, ale zaručuji Vám, že neuspějete. Závodní huskouni mají velmi vychrtlé tělo a mně se opravdu vzhledově nelíbí a výstavní psi jsou od mala učeni výstavnímu postoji a jsou až moc hýčkaní a to vše se v pozdějších generací objevuje.

Co říci závěrem? Jsem pevně rozhodnut, že si svoji vytouženou Chovatelskou stanici zařídím, ale jen v tom případě, že opravdu budu na to mít podmínky. A myslím, že mnoho chovatelů, bohužel takto nepřemýšlí. Mají svůj sen a jdou za ním přes mrtvoly, přes psí mrtvoly a vidinou peněz.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.12.2011 Upraveno: 13.12.2011 Přečteno: 43x

Schválili: Rexik **** 19.10.13 • Rex **** 19.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Chovatelství psů
28.01.2010*****Specifické podmínky chovnosti NO400x
23.07.2014*****Entlebušský salašnický pes21x
10.06.2009*****Rozdělení plemen podle FCI1571x
07.02.2010*****Na co si dáme pozor při koupi štěněte.714x
03.11.2010*****Leonberger, historie, standard, součastnost187x
10.04.2012*****Dobré odkazy pro život se psem6x
28.02.2012*****Chov puberťáka98x
10.03.2013*****Očekávaný porod12x
17.07.2012*****Puli - pes s dredy50x
12.12.2011*****Čekání na Ježíška se psem13x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
14.12.2011*****Moje reference na obor kynologie na České zemědělské univerzitě36x
12.12.2011*****Příběh o tom, jak jsem přišel k páničkovi a on ke mně. Jsem snad vymodlený?!24x
09.12.2011*****Sibiřský husky - něco o málo o plemeni, které patří mezi nejinteligentnější psy22x
08.12.2011*****Nácvik povelů ZŮSTAŇ a ČEKEJ, tady se bohužel naopak potýkám s pudem štěněte39x
08.12.2011*****Můj trénink povelu KE MNĚ - možná trochu nestandartně sazím na pud štěněte35x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/201-zakladam-chovatelskou-stanici