Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Leonberger, historie, standard, součastnost

 

Články » Leonberger, historie, standard, součastnost 

Leonberger, historie, standard, součastnost

Publikováno: 03.11.2010 • Autor: © asson • Rubrika: Chovatelství psů

Leonberger

 

Historie.

O vzniku plemene leonberger máme poměrně dost informací. V městečku Leonberg působil  na počátku čtyřicátých let devatenáctého století městský radní Heinrich Essig. Podle našich dnešních představ vykonával povolání úspěšného chovatele psů a obchodně zdatného a čilého obchodníka se psy. Historie vypráví o tom, že jednoho dne jej napadlo vyšlechtit vlastní plemeno, které se mělo co nejvíce podobat lvům v městském znaku. Proto nejdříve spojil černobílou fenu novofundlandského psa s takzvaným psem barrym z klášterního hospice Grosser ST. Bernahard. Potomci se dále rozmnožovali mezi sebou a nakonec tento chovatel vzkřížil do nově vznikajícího plemene ještě pyrenejského horského psa. Výsledkem byli velmi velcí psi s převážně dlouhou a bílou srstí. První skutečný “leonberger“ vznikl údajně v roce 1846. V plemeni leonberger se podařilo spojit vynikající vlastnosti bernardýna, novofundlandana a pyrenejského horského psa. Velcí a impozantní psi tehdejší doby se prodávali nejlépe a za horentní sumy. Leonbergera vlastnila císařovna Alžběta Rakouská, měla hned 7 exemplářů tohoto plemene, hrdými majiteli v minulosti byli také: velkovévoda Bedřich z Badenu, Napoleon III, vévoda Wilhelm v. Urach, kníže Bismarek. Později, v roce 1912 bylo šest leonbergerů exportováno přes Suezský průplav do Japonska, Singapuru a Indie. Pan Knorr z Moskvy importoval osmdesát leonbergerů, z nichž se někteří dostali až na hranice s Čínou a k řece Ob. A i v Americe žádali nádherné, velmi něžné a dobromyslné psy pana Essiga.

Historie plemene v České republice má kořeny již za první republiky, kdy se v tisku občas objevil inzerát na prodej či koupi leonbergera. V Haškově “Dobrém vojáku Švejkovi“ je psáno o leonbergeru, také v knize o léčbě domácích zvířat “Zlatá kniha hospodáře”  z meziválečného období  se autoři o leonbergeru zmiňují. Je zcela jisté, že po válce se leonberger jako služební pes objevil i na českoněmecké hranici v držení tehdejších ochránců hranic - financů. Mezi prvními zapsanými leonbergery v Čechách byly na začátku sedumdesátých let minulého století dvě dovezené feny z Rakouska. Kynologický tisk se zmiňuje o výstavě v rakouském Tullnu, konané v roce 1982, kde obě fenky obdržely známku výborná.V prvopočátcích byli leonbergeři sdruženi v Klubu málopočetných plemen a v chovu leonbergerů se radou i pomocí angažoval Ing. Jan Findejs. V Čechách pomáhal s chovem i dalších do té doby u nás nechovaných plemen psů. Začátek chovu leonbergerů se stavěl převážně na východoněmeckých dovozech a sporadicky na dovozech z Rakouska a Německé spolkové republiky. První dva vrhy se narodily v roce 1984 chovatele Miroslava Pelce a Otomara Ferra. Další dva vrhy byly odchovány o rok později byl to vrh B z Chuchelského zátiší majitele Otomara  Ferra a vrh A Zručská blata ing. Zděnka Svobody, který se chovu věnuje i v dnešní době. Jeho chovatelská stanice se velmi významně zapsala do chovu leonbergerů v Čechách. V průběhu dalších let se zvyšoval počet zapsaných štěńat v plemenných knihách a začalo se uvažovat o založení samostaného klubu. V březnu roku 1988 vznikl samostatný klub pro leonbergery s názvem Klub chovatelů psů leonbergerů. Od tohoto klubu se přibližně za pět let od začátku jeho činnosti odštěpil druhý klub s názvem Moravskoslezký klub chovatelů a přátel leonbergerů.

 

Anatomie,  standard.

Země původu: Německo

Použití: Hlídací, doprovodný a rodinný pes

Zařazení: Skupina 2  Molosoidní Sekce 2.2 Horský pes bez pracovní zkoušky Standard č. 145 ze dne 20.09.2002  .

Celkový vzhled: Leonberger je velmi velký, silný, svalnatý, ale přesto elegantní pes. Vyznačuje se harmonickou stavbou těla a sebevědomým klidem při živém temperamentu. Především pes je silný a mohutný.

Proporce: Výška v kohoutku je s délkou těla v poměru 9 : 10. Hloubka hrudníku dosahuje 50 % kohoutkové výšky.

Chování a charakter: Jako rodinný pes je leonberger v dnešních podmínkách příjemným partnerem, který se může bez problémů brát všude s sebou. Vyznačuje se především velikou láskou k dětem. Není plachý ani agresivní. Ve všech životních situacích je leonberger jako doprovodný pes příjemným, poslušným a nebojácným kamarádem.

K jeho charakterovým vlastnostem patří především:

-     sebejisté a suverénní chování

-     střední temperament a hravost

-     dobrá učenlivost a poslušnost

-     všestranná tolerance

-     necitlivost vůči zvukům

Hlava: Hlava je v celku více hlubší než širší, více protáhlá než mohutná. Poměr nosní partie a mozkovny je 1 : 1. Pokožka přiléhající, žádné čelní záhyby.

Mozkovna: z profilu a zpředu mírně klenutá, odpovídající tělu a končetinám, ne však příliž těžká. Zadní část není výrazně širší než část oční.

Stop: dostatečně vyjádřen

Čenich: jasně černá nosní houba, čenich nikdy ne špičatý, hřbet nosu rovnoměrně široký, spíše mírně klenutý než prohloubený.

Pysky: černé, přilehlé. Koutek tlamy uzavřený.

Chrup: silný, s perfektním pravidelným nůžkovým skusem. Zuby horní čelisti přesahují bez jakékoli mezery zuby spodní čelisti. Zuby stojí v čelisti svisle. Leonberger má 42 zdravých zubů podle zubního vzorce. Chybění M3 se toleruje. Klešťový skus je povolen. Líce: nejsou silně vyvinuty.

Oči: světle až tmavě hnědé, středně velké, oválné. Oči nejsou zapadlé ani vypouklé, přiměřeně od sebe vzdálené. Víčka přiléhají, neodhalují spojivku. Bělmo není zarudlé.

Uši: převislé, středně velké, vysoce ale nepříliš vzadu nasazené, přiléhající, masité.

Krk: mírně klenutý, více dlouhý jak podsaditý, volné kůže nebo laloku.

Stavba těla:

 

Kohoutek: výrazný zvláště u psů.

Záda: pevná, rovná, široká.

Bederní partie: široká, silná, svalnatá.

Záď: široká, spíše dlouhá, s mírným zaoblením, nepřestavěná, plynule přecházející do kořene ocasu.

Hrudní koš: široký, hluboký dosahující alespoň k loktům, ne příliš sudovitý, spíše oválný.

Břicho: jen lehce vtažené.

Končetiny: velmi silné, zvláště u psů.

Ocas: velmi bohatě osrstěný, ve stoje volně visící, také v pohybu jen lehce stočený a pokud možno nenesený nad prodlouženou linií hřbetu.

 

 

Končetiny:

Hrudní končetiny: rovné, paralelně postavené, avšak ne úzce.

Ramena / paže: dlouhé, šikmo uložené, tvořící s ramenem výrazný úhel, dobře osvalené.

Lokty: přiléhající.

Nadprstí: silná, pevná, z čela rovná a ze strany svisle postavená.

Tlapky: rovně postavené, ani vybočené ani vbočené, oblé, prsty uzavřené, dobře klenuté, polštářky černé.

Pánevní končetiny: ze zadního pohledu paralelní, nepříliš úzce postavené, tlapy a hlezna ani vybočená ani vbočená.

Pánev: šikmo položená.

Stehna: dlouhá, šikmo položená, dobře osvalená, společně s lýtkem tvoří výrazný úhel.

Hlezna: silná, výrazně zaúhlená.

Tlapky: rovně postavené, kulaté až oválné, prsty klenuté, polštářky černé.

Chůze a pohyb: rovnoměrný, plynulý pohyb, v pohybu výrazný záběr končetin a plynulý posun těla. Chody plynulé a přímočaré. Srst: kvalitou středně jemná až hrubá, dostatečně dlouhá, přiléhající, nikdy se nerozděluje pěšinkou, i přes hustou podsadu ještě znatelná stavba těla, rovná, nebo lehce zvlněná srst, která je ještě povolená. Na krku a hrudi tvoří srst zvláště u psů bohatou hřívu. Praporce na hrudních i pánevních končetinách vykazují bohaté osrstění.

Barva: Lví žlutá, červená, červenohnědá, ještě také barvy pískové ( plavě žlutá a krémová ) a všechny jejich kombinace, vždy s černou maskou, černé uhlování přípustné. Černá však nesmí určovat základní barvu psa ( nesmí převažovat ). Zesvětlení základní barvy na vlajce ocasu, hřívě a praporcích končetin nesmí být příliš výrazné, aby nebyla porušena harmonie zvířete. Malá bílá skvrna na hrudi a bílá srst na prstech se toleruje.

Výška v kohoutku: psi 72 až 80 cm, žádaná střední míra je 76 - 78 cm. Feny 65 až 75 cm, žádaná střední míra je 70 - 72 cm.

 

 

Vady: Každé odchylky od uvedených bodů musí být hodnocena jako vada, jejíž hodnocení musí být v přesném poměru ke stupni odchylky.

Vylučující vady:

  • · bojácná nebo agresivní povaha
  • · silné anatomické vady ( výrazný kravský postoj, výrazný kapří hřbet, silně klesající záď, extrémní vybočení hrudních končetin, absolutně nedostačující zaúhlení v ramenním, loketním, kolenním kloubu a hleznu )
  • · hnědá nosní houba
  • · hnědá bříška prstů
  • · chybějící zuby ( vyjímaje M3 ), předkus, podkus a další vady skusu.
  • · silně stočený nebo vysoko nesený stočený ocas.
  • · kudrnatá nebo silně zvlněná srst.
  • · vadné zbarvení (hnědá s hnědým nosem a hnědými polštářky, black and tan, černá, stříbrná, divoká barva ).
  • · úplné chybění černé masky.
  • · silná ztráta pigmentace pysků.
  • · oči bez podílu hnědé barvy.
  • · příliš bílé barvy ( od prstů až po nadprstí, skvrna na prsou větší než ruka, bílá barva na jiných místech ).
  • · entropium (vchlípené) nebo ekropium (vychlípené) víčko.

 

Psi musí mít dvě normálně vyvinutá varlata nacházející se v šourku.

 

 

Chov, výchova.

 

Leonberger díky své kohoutkové výšce je sice velkým plemenem, ovšem zůstávávají mu zachovány elegance, harmonie a vyrovnané tělesné proporce. Kouzlo plemene je v jeho povaze, v jeho charakteru. Dnes je leonberger vynikajícím rodinným psem, který vyhovuje všem požadavkům současného života, říká obecně standard a i toto tvrzení vystihuje čím je život s leonbergery tak příjemný. Leonberger je vysloveně inteligentní, neštěká zbytečně, chrání rodinu i svým impozantním vzhledem a nemá sklon k agresivitě, pokud ho člověk nerozumně sám nenapadne, protože jeho práh vzrušivosti je mimořádně vysoký. Vyznačuje se sebevědomým klidem ale současně i činorodým temperamentem. Předpokladem příjemného soužití je vždy důsledná výchova, protože právě vysoká inteligence u těchto něžných obrů může způsobit, že se dospívající pes naučí zlozvykům, jež  se mohou později projevit jako fatální. Jakákoliv nejednotnost ve výchově mezi pánem a paničkou způsobí, že si pes začne hledat jednodušší a příjemnější cestu a potom jej budeme jeho zlozvykům odnaučovat velice obtížně.Uveďme si typický příklad: štěně, které si přivezeme od chovatele ve věku osmi nebo devíti týdnů, není ničím jiným než bezmocnýcm klubíčkem vlny o váze 10 - 12 kg, které potřebuje naši lásku a je prostě roztomilé. Přímo se nabízí vzít jej do náruče nebo na klín, posadit na pohovku vedle sebe, krmit jej pamlsky když žebrá a vyskakuje mám na nohy. Během tohoto stadia vzrůstu nikoho ani nenapadne, že za necelý rok bude více než padesátikilový pes dělat přesně totéž. Pak to jsou ovšem mohutné tlapy ( ne zrovna čisté ) co nám vstoupí na klín, na pohovce nezůstane místo pro pána ani paničku a roztomilé vyskakování na nohy se změní na skok tváří v tvář s tlapami na ramenou. Leonberger má přirozeně vysoký práh vzrušivosti a srdce otevřené dětem. Jenže tyto děti by také měly vědět, že pes není žádná hračka a že je citlivý na bolest. Vysloveně špatné zkušenosti si rozhodně dobře zapamatuje a tato mimořádně důležitá povahová vlastnost je pryč. Také nesmíme zapomínat, že od nejranějšího věku se potřebuje učit správnému sociálnímu chování vůči ostatním psům a dále aby se mohl dobře rozvíjet, potřebuje kontakt se svojí lidskou smečkou. Trvalé držení v kotci je nepřípustné. Při výchově leonbergera je důležité to, že vzhledem ke vrozené inteligenci tohoto plemene, je použití jakékoliv tvrdosti při výchově naprosto nepřiměřené, ovšem na prvním místě musí  vždy u všech zúčastněných stát důslednost. Pak se nemusíme v běžném životě obávat žádných problémů. Základní vrozené povahové rysy leonbergera nám napomohou vychovat z něj tak příjemného společníka, jak to vyžaduje standard.

 

 

 

 

Péče a zdraví.

 

Péče o leonbergera se omezuje na zcela běžné kartáčování a občasné pročesání podsady,  především v období línání. Je třeba též zastříhávání chlupů mezi prsty. Leonbergeři patří mezi náruživé plavce, takže nebývá třeba namáhavě umývat psům srst ve vaně nebo pod sprchou. Pokud jde o zdraví nejsou známy žádné problémy specifické pro toto plemeno, nehledě samozřejmě na dnes již téměř normální problém během růstu. Ten se projevuje občasným pokulháváním. Růstové problémy bývají často zesíleny chybnou výživou. U všech leonbergerů  používaných v chovu je nutnost ve věku od 18 měsíců nechat udělat RTG kyčelních kloubů a po jeho vyhodnocení specialistou, nejsou jedinci vyšším stupněm dysplazie kyčelního klubu zařazováni do chovu. Celkově je leonberger poměrně bezproblémovým rodinným psem, který dokáže být při důsledné výchově přes svoji velikost  příjemným ochráncem a průvodcem rodiny.  Za dobrých předpokladů dokáže provázet svého majitele s nepodplatitelnou věrností a stát mu po celý svůj život věrně po boku.

 

 

 

 

 

 

 

Zajímavosti, úspěchy leonbergerů z českého chovu.

 

Mezi zajímavosti v chovu českých leonbergerů můžeme zařadit první získané tituly šampionátů a úspěchy na světových výstavách:

první světový vítěz Arno z Třebońských rybníků, SV Brno 1990
ze světových výstav máme jěště dvě Vice vítězky, Addy Ensson Bohemia SV Amstrodam 2002 a Bessy Ensson Bohemia SV Dortmund 2003 a jednoho Vice vítěze Dasty D. Bora z Milotiček SV Bratislava 2009

první středo - východoevropská vítězka Anny Ensson Bohemia, titul získán v roce 2002

první světová vítězka  Ezra E. Bora z Milotiček, SV Bratislava 2009
první světový vítěz mladých Artuš od Kunratického potoka, SV Kodaň 1989
první šampion ČSFR, import Tilly v. Muhlenberg
první interšampion Bert Podřipské podhájí, titul přiznán v roce 1995

první německá šampionka Ingi Zručská Blata, titul přiznán v roce 1996

první vítěz výstavy - BIS Bobby Ensson Bohemia, titul získán v roce 2002
první německá klubová vítězka mladých Antigona od Malenovického hradu v roce 2003
první německá klubová vítězka Audrey Zářické údolí v roce 2006
první český veterán šampion Bessy Čejiva, titul přiznán v roce 2006
první český junior šampion Bervick Daxet, titul přiznán v roce 1999
nejvíce šampionátů vlastní Alex B. Bora z Milotiček, ty získal ve dvaceti jedna zemích v Evropě

 

 

Jak je z tohoto přehledu vidět, český leonberger se ve světě neztratí. V dnešní době získávají naši leonbergeři tituly nejvyšší právě v zemi původu plemene, v Německu.

Titulem Německého šampiona se pyšní tito psi:

Ingi Zručska blata ( Alf v. Avalon x Aranka Zručská blata )

Annie Chaloupecké skalky ( Elkan v. Welland x Ingi Zručska blata )

Anuschka Chaloupecké skalky (  Elkan v. Welland x Ingi Zručska blata )

Addy Ensson Bohemia ( Tango v. Dreiburgenland x Annie Chaloupecke skalky )

Bessy Ensson Bohemia ( Fratz v. Feuerbach x Annie Chaloupecké skalky )

Aulikki od Malenovického hradu ( Namupalan du Son on Vegas x Addy Ensson Bohemia )

Alex B. Bora z Milotiček ( Barney Zámecký chov x Audrey Zářicke udoli )

Cácorka H Bora z Milotiček ( Huszar v. Sissi Haus x Audrey Zářické udolí )

Dario Ensson Bohemia ( Berljon Ulisseueberall x Bessy Ensson Bohemia )

Darling Asson Ensson Bohemia ( Berljon Ulisseueberall x Bessy Ensson Bohemia  )

Ezra E Bora z Milotiček ( Djambo v. Eichbuel x Audry Zářické udolí )

Husarka C Bora z Milotiček ( Cimba Welf v. Cueva de Leones x Cacorka H Bora z Milotiček )

 

Leonbergeři z českého chovu neslaví úspěchy jen na výstavách ale i v chovu. Štěňata z českých chovatelských stanic jsou exportována snad do všech zemí v Evropě ale i za oceán. Zahraniční chovatelé mají o náš chov stále větší zájem a  jedinci, kteří jsou zařazeni do chovu se stávají velice žádanou novou krví v chovu úspěšných zahraničních chovatelských stanicích. Jedním z nejvíce využívaných plemeníků v EU je Dario Ensson Bohemia, který má přes čtyřistadpadesát potomků po celém světě. Všechny kluby, které zaštiťují chov leonbergerů se sdružují v Mezinárodní Unii leonbergerů se sídlem v Leonbergu.

 

 

O historii a současnosti chovu leonbergerů byla napsána velice pěkná kniha ( připravují se její další díly, druhý je již na zvěřejněn  )

„ The dog of Leonberg„ od dlouholeté úspěšné chovatelky leonbergerů paní Methy Stramer.

Zajímavé informace z leonbergeřího světa naleznete na http://www.leogazette.com/

 

 

www.enssonbohemia.cz Mráčková Drahomíra

 

 

F

F

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 03.11.2010 Upraveno: 03.11.2010 Přečteno: 188x

Schválili: Rexik **** 28.05.13 • Rex *** 20.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Chovatelství psů
24.06.2009*****Jak vybrat psa1964x
10.06.2009*****Rozdělení plemen podle FCI1571x
12.02.2010*****Co mě praxe naučila - umělá reprodukce1711x
10.04.2012*****Dobré odkazy pro život se psem6x
17.07.2012*****Puli - pes s dredy50x
23.07.2014*****Entlebušský salašnický pes21x
28.02.2012*****Chov puberťáka98x
13.12.2011*****Zakládám chovatelskou stanici.42x
27.01.2013*****Založení chovatelské stanice44x
12.12.2011*****Čekání na Ježíška se psem13x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
12.02.2010*****Co mě praxe naučila - umělá reprodukce1711x
12.02.2010*****Co mě praxe naučila - krytí1608x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/116-leonberger-historie-standard-soucastnost