Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Pes na míru

 

Články » Pes na míru 

Pes na míru

Publikováno: 15.03.2013 • Autor: © Shreya • Rubrika: Chovatelství psů

Existuje pes na míru ? Určitě ano. Jestliže se chystáte pořídit si čtyřnohého mazlíčka, doporučuji, abyste otestovali sebe i svou rodinu prostřednictvím několika praktických otázek. Předejdete tak tomu, aby další pejsek skončil v útulku nebo jako přítěž, o kterou nikdo nestojí, či hůře jako nezvladatelná bestie.


Na úvod příběh ze života:

 

Jeden mladý pár se rozhodl, že si do svého bytečku pořídí koťátko. Vydali se na nejbližší tržnici, kde se dají taková koťátka sehnat. Po příchodu na tržnici spatřili nedaleko brány klec s nádherným štěňátkem, které vypadalo jako plyšový medvídek a bylo v kleci úplně samo. Za chvíli si už tuhle chlupatou kuličku ( za kterou zaplatili nemalý obnos ) nesli domů. Přece ho tam nemohli nechat. Jediné, co věděli, že je to BSP bez PP. Po několika dnech nesli štěňátko na očkování a panu veterináři se pochlubili, cože to mají za plemeno. Pan veterinář pejska okoukl a ujistil je, že ze BSP má štěňátko maximálně poloviční. Dále jim položil důležitou otázku. Víte o tomhle plemeni něco ??. Odpověď byla NE. Pan veterinář suše poznamenal :  Jestli jste chtěli domácího mazlíčka, tak to jste se dost spletli ... Tato slova se po několik dalších měsíců opakovaně objevovala v jejich mysli. Štěňátko sršící nezdolnou energií, schopností okousat kde co, uměním rozkousat a sežrat porcelánové figurky a talíře, uměním vyskočit bez rozběhu ze země rovnou na kuchyňskou linku, dojet na kolečkové židli tam, kam se ze země nedostane, vylézt na patrovou postel po žebříku a pokálet celý byt v jejich nepřítomnost,i značně kazil první dojem z krásného štěňátka, které se postupně proměňovalo v cosi, co Bernského salašnického psa nepřipomínalo téměř vůbec, až na určité povahové rysy. Tento mladý pár to vydržel a pejska si nechal, i když do dnes jim umí jejich mazlíček připravit horké chvilky. Mnoho jiných by už našlo cestu, jak se takového dárečku zbavit, ale pojďme na začátek.



Na začátku byla první a zásadní chyba. Výběr pejska byl ovlivněn momentálními city a rozum šel stranou, proto všem, kdo si chtějí takové horké chvilky ušetřit, doporučuji položit si následující otázky:

1 ) Proč si chci pejska pořídít ?

Jako společníka ? Chci s pejskem sportovat ? Věnuji se myslivosti ? Chci psa na hlídání objektu ? Dle toho vyberte svého společníka. Každé plemeno bylo vyšlechtěno ke svému účelu. Některá plemena jsou přímo vyšlechtěna k tomu, aby na vás spokojeně čekala spící na gauči, ale pokud byste tohle chtěli po temperamentím loveckém plemeni, mohl by to být problém. I přesto mohou žít lovecká a sportovní plemena v bytě, ale počítejte s tím, že se potřebují náležitě  vybít a pracovat. Pokud to pejskovi neumožníte, vybije se jinak, protože se bude nudit.

2 ) Jsem připraven starat se o pejska 10-15 let ?

3 ) Jak často mohu pejska venčit ?

Ideální doba mezi venčením je u štěňat 1-2 hodiny, později 3-4 hodiny a u dospělého pejska min. 4 × denně. Více než osmihodinové pauzy jsou už spíše útokem na vylučovací orgány psa. Příklad: Až půjdete v práci v poledne na WC, vzpomeňte na svého pejska a představte si, že by Vám váš vedoucí zamkl dveře a řekl:  Nikam, až po skončení pracovní doby a běda, jestli tady něco uděláš !. Existují však plemena, která lze naučit na kočičí záchod ( osobně toho nejsem zastáncem, i když znám majitele, kteří se téhle praktice nebrání ), ale ani tito pejsci by neměli být ošizeni o procházky.

4 ) Kolik peněz jsem ochoten do pejska investovat ?

Nejde jen o pořizovací cenu, ta  je jen pouhý zlomek toho, co pes stojí po celý svůj život, ale také o krmení, veterinární péči a poplatky. Obecně řečeno čím větší plemeno, tím více budete platit, tedy kromě poplatku za psa. Malá plemena snědí 5-10 dkg krmiva, střední plemena 15-25 dkg krmiva a velká dle velikosti i více než 0,5 kg. Snadno si můžete spočítat, kolik kg krmiva budte pro pejska potřebovat na jeden měsíc. Zatímco malému plemeni stačí na odčervení  půl tablety, nebo pouze jedna, velký pes potřebuje na každých 10 kg váhy 1 tabletu.... Dále pokud si vyberete pejska, kterému se musí upravovat srst, počítejte s náklady na psího kadeřníka cca každé 2-3 měsíce, pokud si psa nebudete upravovat sami, dále také pelíšky, vodítka a mnoho dalších doplňků...

5 ) Jsem ochoten uklízet po svém miláčkovi exkrementy ?

Než se štěňátko naučí hygieně, uplyne několik měsíců, ale také venku jste podle vyhlášky povinni uklízet výkaly svého psa. V zahraničí se za porušení této vyhlášky platí vysoké pokuty a je pravděpodobné, že časem tomu bude stejně i u nás.

6 ) Mám drahé zařízení bytu a hodně mi na něm záleží ?

Každý pes občas něco zničí, zejména když je ještě mladý, nebo je doma sám, s tím je potřeba počítat.

7 ) Chci s pejskem často cestovat ?

Jsou plemena, pro která může mít cestování, obzvláště v létě dokonce smrtelné následky. Patří mezi ně Anglický buldok, Francouzský buldoček a další plemena, která mají značně zkrácenou horní čelist a tím pádem zhoršenou ventilaci. To znamená, že se nestačí přirozeně ochlazovat a hrozí jim přehřátí.

8 ) Máme doma malé děti ?

Děti do 4-6-ti let nedokáží správně odhadnout, co si mohou k pejskovi dovolit a co nikoliv. K úplně malým dětem se příliš nehodí malá plemena. Dítě je neohrabané a pro psa je jako nemotorný obr, který ho někdy přišlápne, nebo zmáčkne. Mnoho pejsků se cítí ohroženo a tak se stane, že na dítě zaútočí. Většinou je to ze strachu, někdy ze žárlivosti. Pokud se i tak rozhodnete pro malé plemeno, měli byste mít dítě i psa neustále pod kontrolou a oběma stanovit určité hranice. Velký pes si naopak z dětí nic nedělá. Můžou přes něj padat, stavět kolem něj kostky a on se na ně jen mrkne okem a bude spát dál. Většina velkých psů má přirozený sklon děti chránit. Přesto i zde je potřeba dbát na důsledou výchovu, stanovit pevné hranice a místo ve smečce. Pamatujte také na to, že štěňata mají první zuby ostré a při hře s dítětem to může být problém. Při výběru psa z útulku si k malému dítěti vyberte raději štěně, nebo odrostlé štěně. U staršího psa si nemůžete být jisti, co má za sebou a jestli mu někdy nějaké dítě neublížilo, což by mohlo vést k nečekané agresivní reakci.

9 ) Očekávám, že se moje dítě bude podílet na péči o psa ?

Pokud máte děti starší 6-ti let, lépe starší 10-ti let, a chcete, aby se podíleli na venčení a jiné péči o psa, zvažte jeho konečnou velikost. 20-ti až 30-ti kilové dítě nedokáže bezpečně ovládat stejně velkého psa, obzvláště pokud potká jiného psa, kočku, MŠ atd. Jestliže Váš pes něco ztropí, bez ohledu na to, kdo ho měl na procházce, nesete odpovědnost i za případné škody, které způsobí. Navíc pes bere dítě v rodině ( pokud s ním cíleně necvičí ) jako sobě rovného a nebude poslouchat dítě stejně jako Vás.

10 ) Pořizuji pejska svým příbuzným jako dárek ?

Tuhle volbu zvažte obzvláště pečlivě. Může se stát, že Vám bude dáreček vrácen a Vy se o něj pak budete muset postarat. Jste na to připraveni ? Dále pokud pořizujete pejska starším lidem nad 65 let, bylo by lépe pořídit pejska menší rasy a staršího věkem. Mnoho starších lidí nemá dost energie na zvládání 20-ti a více kilového psa nebo na výchovu štěňátka. Pokud jsou ještě starší, obávají se ( často oprávněně ), že je pes přežije, nebo se o něj již nebudou moci starat. Budete se o něj moci postarat Vy ? Dětem pejska jako dárek kupujte pouze v případě, že se o něj budete starat především Vy. Dítě není schopno postarat se samo o sebe, natož o někoho dalšího, i když ho miluje.

11 ) Bydlíte v pronajatém bytě nebo v bytě, kde není povoleno držet domácí zvířata ?

Mohlo by se stát, že se odstěhujete do bytu, kde Vám nebude dovoleno psa mít a Vy pak pro něj budete s těžkým srdcem hledat náhradní rodinu. Ale pro něj to bude ještě horší, on ztratí svou rodinu nadobro. Mnoho takových pejsků se ocitne v útulku s titulkem - rodinné důvody. Ušetřěte tuto bolest sobě i jemu.

12 ) Má někdo z rodiny alergii ?

V dnešní době přibývá alergiků na různé věci. U dětí je to až polovina populace. Pokud má někdo z Vás alergii, proberte tuto otázku s Vaším alergologem. Někdy se alergie projeví až za 2-3 roky. Mnoho lidí si myslí, že alergii způsobuje srst, ale není tomu vždy tak. Alergii způsobují také sliny a moč psa. Určitým řešením mohou být naháči, ale záleží, jaký druh alergie máte. Stoprocentně antialergení pes neexistuje.

13 ) Vyhradím si čas na výcvik psa ?

Každý pes, malý i velký potřebuje minimální výcvik, jinak se z něj stane nezvladatelné stvoření, působící svému majiteli řadu problémů. Většina velkých plemen potřebuje intenzivní vývik a musí cítít, že vůdcem smečky jste Vy. Občas se Vás někteří jedinci budou snažit z Vašeho trůnu vystrnadit, buďte na to připraveni. Nezvládnutý velký pes se může velice rychle stát smrtící zbraní. Budete schopni vzít na sebe tuto odpovědnost ?

14 ) Chcete pejska na chov a výstavy ?

Pečlivě vybírejte a zkoumejte chovatelské stanice, jejich potomky a výstavní ocenění. Velkou pomocí Vám k tomu bude internet. Zajeďťe na několik výstav a sledujte. Můžete se toho hodně naučit a poznat majitele chovatelských stanic. Přesto, že si vyberete dobře, nikdo Vám nezaručí, že pes nebude mít například předkus a v tu ránu nebude po výstavní kariéře. Může být výhodnější koupit štěně starší 6-ti měsíců, kde už je spousta věcí vyřešených. Nekupujte psa jen proto, aby Vám vydělal peníze, můžete být zklamaní.

15 ) Chcete pejska z útulku ?

Je ušlechtilé ujmout se pejska z útulku, ale i zde použijte rozum. Ptejte se z jakého prostředí pejsek pochází, zda se hodí spíše do bytu, nebo na zahradu. Jak snáší děti, jaké má hygienické návyky, křížencem jakých plemen zřejmě je. Uvědomte si, že někdy se pejsek do útulku dostane právě proto, že to jeho předchozí majitelé nezvládli. Jste připraveni to zvládnout ? Dále některá plemena jsou od přírody hůře zvladatelná, natož jejich kombinace s jinými a vyžadují péči zkušeného majitele. Mnoho psů je neskutečně vděčných a milých, ale díky předchozí špatné zkušenosti velice těžce snáší odloučení od svého nového pána. Může trvat několik měsíců, než se situace uklidní. Sousedé si mohou stěžovat na hluk... I s tím je třeba počítat.

16 ) Máte dostatek informací o plemeni, které se Vám líbí ?

Jsou určité povahové rysy, které by Vám v budoucnu mohly hodně vadit. Můžete tomu předejít vhodným výběrem. Rovněž pokud kupujete psa bez PP, nemůžete se plně spolehnout na povahu vašeho štěňátka. V chovatelských stanicích a na výstavách se dbá na to, aby jedinci s nežádoucím chováním nebo vzhledem byli vyřazeni z chovu. V množírnách bez PP často neznáte ani nejbližší předky, takže se můžete dočkat různých překvapení. Zkuste se poptat lidí, kteří vlastní plemeno, které se Vám líbí, jak se jim s pejskem žije. Můžete načerpat z cizích zkušeností.

17 ) Poradili jste se se zbytkem rodiny ?

Pes je další člen rodiny a pokud ho rodina dobře nepřijme, může to mít nemilé následky jak pro psa, tak pro toho, kdo ho pořídil, nebo pro ostatní členy rodiny. Rodinná porada určitě věci prospěje.

18 ) Jak velký máte byt ?

Každý pejsek potřebuje ke svému životu několik základních věcí. Nerušené místo - místo, kde bude moci nerušeně odpočívat, nejlépe někde stranou od dění v domácnosti, se stále dostupnou miskou s vodou a zároveň s možností sledovat svého pána. Zkuste si promyslet, kam byste pejska uložili. Mělo by to být suché místo bez průvanu a neustálých ruchů. V 1+ kk si lze těžko představit takové místo pro Německou dogu. Zvažte velikost psa vzhledem k velikosti bytu a také temperamentu, který se bude při jeho povaze projevovat. Nyní Vám již popřeji šťastnou ruku při výběru psa Vám na míru ... :-) 

www.hairless.cz

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 3x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 15.03.2013 Upraveno: 15.03.2013 Přečteno: 28x

Schválili: Rexik **** 15.03.13 • Rex **** 15.03.13 • Nika ** 11.12.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Chovatelství psů
28.02.2012*****Chov puberťáka98x
12.02.2010*****Co mě praxe naučila - krytí1608x
03.11.2010*****Leonberger, historie, standard, součastnost187x
10.06.2009*****Rozdělení plemen podle FCI1571x
28.01.2010*****Specifické podmínky chovnosti NO400x
23.07.2014*****Entlebušský salašnický pes21x
10.04.2012*****Dobré odkazy pro život se psem6x
02.11.2016*****Pes a silvestr29x
07.02.2010*****Na co si dáme pozor při koupi štěněte.714x
12.02.2010*****Co mě praxe naučila - umělá reprodukce1711x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
13.04.2012*****Středočeský kraj hledá svého psího šampiona35x
13.04.2012*****Vítězové ankety Statečné psí srdce26x
07.02.2012*****Statečné psí srdce 201114x
17.11.2011*****Pes Prahy 1024x
20.10.2011*****Outdoorové vybavení pro pejsky31x
24.01.2011*****Statečné psí srdce423x
25.10.2010*****Outdoorové vybavení pro aktivní pejsky508x
30.08.2009*****Jak rozpoznat kvalitní krmivo1052x
11.06.2009*****Přeprava psa v autě2716x
11.06.2009*****Potraviny nevhodné pro psy2284x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/303-pes-na-miru-