Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

BARF - Přirozená strava psa

 

Články » BARF - Přirozená strava psa 

BARF - Přirozená strava psa

Publikováno: 24.06.2009 • Autor: © Anetqua • Rubrika: Výživa psů

Co je to Barf..?

Bones And Raw Food - syrové maso a syrové kosti. Takhle bysme přeložili doslova zkratku "BARF".

Barf je "přirozená" strava psa, kterou jsme převzali od vlků a upravili si jí do své podoby.

Jedná se o podávaní masa, kostí, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků apod. za syrova.

Proč Barf..?

Znáte ve svém okolí nějakého pesjka, který má alergii, průjmy, špatné zažívání..? Většina takto postižených psů žere jen granule (pamlsky se nepočítají). Napadne někoho, že by to třeba mohlo mít co do činění s nimi..? Nádory, rakoviny, nemoce..? Jak víme, že to není právě ze špatné stravy..? Myslíte si, že pejskovi stačí vysušená kulička, která obsahuje "vše co pes potřebuje"..? Ano, možná obsahuje, ale co to ostatní..? - To, co nepotřebuje..? Ečka, konzervanty, dochucovadla, barviva..? Víte, co vlastně dáváte svému psovi..?

Já to díky Barf vím. Vidím přesně co můj pes žere a co mu dám.

Jak začít s Barf..?

Především si musíte uvědomit, že tento způsob výživy není pro každého a neznaména to, že psovi hodíte kus masa a tím to hasne. Jde především o sestavení vyváženého jídelníčku, který samozřejmě do budoucna upravíte přesně pro svého psa. Začněte studováním výživy a Barfu obecně. Na internetu je dostupných mnoho informací o této stravě, na trhu je i knížka od nakladelství Grada "Barf - přirozená výživa psa" (nebo tak nějak). Rozmyslete se, zda se tomu opravdu chcete věnovat a ukrojíte si denně tak 30 minut na přípravu jídla pro Vašeho miláčka. Pokud se rozhodnete pro Barf, poraďte se s lidmi, kteří tak krmí. Z vlastní zkušenosti nedoporučuju ptát se veterinářů, ale spíš výživářů.. ;) Další významné plus je, že Vás Barf příjde o mnoho levněji než "lepší" granule.

Mýty o Barf...

Pes krmený syrovým mase je agresivní - Tomu se člověk může leda zasmát. Tato pověra vznikla asi od našich babiček, které žily na vesnici a neměly co na práci. Mám tři feny, všechny jsou krmeny syrovým masem, a všechny Vás maximálně ulížou k smrti..

Syrové maso = parazitiCelý trávicí systém psa je přizpůsoben pro trávení syrového masa a kostí. Zdravý organismus psa, který je krmen syrovou výživou má pH žaludečních šťáv 0,7 až 0,9 (srovnatelné s kyselinou), které salmonelu, škodlivé bakterie, plísně a vnitřní parazity zlikvidují. Navíc syrové maso je stráveno v krátkém čase (cca 24 hodin), takže tito škůdci mají málo času se ve střevě zabydlet. Naopak přírodě vzdálená krmiva jsou ve střevě 3 až 4 dny (kvašení, hniloba) což se pro škůdce (špatné bakterie, plísně, červy) stává živnou půdou.

Kosti jsou nebezpečné - Ano, ale pouze vařené kosti jsou nebezpečné (vařením ztvrdnou). Lom syrových kostí je méně ostrý a méně tvrdý. Sliny psa jsou velmi husté (v jícnu slouží jako kluzná látka) a proto je velmi malá pravděpodobnost zapíchnutí. Žaludeční šťáva psa obsahuje (při BARF) desetkrát více kyseliny solné nežli žaludeční šťáva člověka. Takto kyselé žaludeční šťávy rozloží i syrové kosti, které do střeva přijdou již natrávené (houbovitá hmota).

Pokud se rozhodnete pro Barf, bude výsledkem šťastný a spokojený pes, který Vás bude se zájmem pozorovat při přípravě jeho večeře - to miluju.. :) Jak jsou holky vždycky nedočkavé.., Který bude prospívat (při správné výživě), bude aktivní a spokojený.

Více na http://baron.cz , http://www.spice.estranky.cz/stranka/barf , http://barcely.net

 

F

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 24.06.2009 Upraveno: 24.06.2009 Přečteno: 2278x

Schválili: Rexik **** 16.10.13 • Rex *** 17.10.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Výživa psů
03.05.2010*****Domácí odměny - mlsky pro psy.926x
12.12.2011*****Vánoce se psem15x
21.01.2016*****Proč zvolit krmivo bez obilovin?10x
30.11.2015*****Jak vybrat správné hypoalergenní krmivo5x
15.01.2010*****Domácí pamlsky pro psy - Jablečná kolečka se skořicí597x
02.12.2015*****Změna granulí u psa7x
15.07.2009*****Pes a čokoláda2706x
25.02.2016*****Čím krmit často nemocného psa9x
12.01.2016*****Jak vybrat krmivo pro velká psí plemena4x
11.06.2009*****Potraviny nevhodné pro psy2284x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
24.06.2009*****Jak vybrat psa1964x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/5-barf-prirozena-strava-psa