Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Jak trénuju štěňata dog

 

Články » Jak trénuju štěňata dog 

Jak trénuju štěňata dog

Publikováno: 25.11.2014 • Autor: © Libas • Rubrika: Zdraví psů

Tento článek vyplynul z diskuse majitelů dog, jak správně zatěžovat štěně dogy, aby z něj vyrostl zdravý, silný a vyvážený pes. Napsala jej paní Iva Andersson, ve Švédsku žijící chovatelka a majitelka krásných zdravých dog. Věřím však, že si z něj mohou vzít poučení i majitelé jiných plemen psů a proto zde se svolením paní Andersson tento článek zveřejňuji.

Fysiologové zjistili, že pokud se kosti zvířat (a lidí) vystavují zátěži, tak se zvyšuje denzita kostí. Proto se teď například ordinuje starým lidem pohyb na léčbu a prevenci osteoporózy. Zjistilo se také navíc to, že pokud se kost vystaví stresu, tak se denzita zvyšuje radikálně, je to jakoby obranná reakce. Takže se to testovalo na mladých dostihových koních, kteří mívají problémy s tím, že rostou moc rychle a zatěžují se závodně v příliš mladém věku. Výsledky ukázaly, že pokud se mladý organismus vystaví stresu ve formě nárazové zátěže, tak tělo začne vyrábět hustější kostní masu, aby kosti té zátěži odolaly. Předpokladem však je, aby k tomu tělo dostalo možnost ve formě odpočinku, protože pokud se tomu stresu vystavuje pořád, tak je efekt opačný - denzita se nestihne zvýšit úměrně k námaze a kosti se bortí. To je ten samý efekt, ke kterému dochází např. u štěňat dogy, která se nevhodným způsobem pohybují.

Podle mého selského názoru není rozdíl mezi fysiologii koně a psa a člověka a tak jsem vždy razila teorii, že takovýto trénink musí fungovat i pro štěňata dogy. Tím spíše, že tělem připomínají koně - dlouhé kosti a velké svalové partie, které ty kosti musí držet pohromadě. Takže jsem už 4 štěňata (Sophinka je páté) nechala vyrůstat podle této teorie a výsledkem vždy byly dogy s mohutnýma svalama, kočičíma tlapkama a rovnýma nohama.

Čistě prakticky to probíhá takto - štěňátko vystavím nárazové fyzické zátěži jednou za den, přibližně čtyřikrát v týdnu. Každý druhý nebo třetí den musí být odpočinkový, kdy si štěňátko jen camrdá po dvorku. V takové dny je učím buď triky a nebo poslušnost. V zátěžových dnech provádím jednu dlouhou procházku denně, avšak ne na plochém podkladu, jako třeba asfalt. Musí to být převážně měkký terén v lese, kde se štěně může vyběhat na příjemném podkladě a s možností skotačit na variabilním terénu. Kopečky, ležící kmeny, skalky, atd. Důležité je, aby to bylo ve volnosti, jinak štěně jen kluše rovně dopředu a tělo se zatěžuje jednostranně. Nejlepší je, pokud je možnost si současně hrát s nějakým psím kamarádem. Délka takovýchto procházek závisí na stáří štěněte, ale jako pravidlo mám, že nechám štěně vyblbnout se do únavy. Nejlepší je, pokud se to podaří načasovat tak, aby jsme došli zpátky domu zhruba současně s tím, kdy štěně "odpadne". Pokud dojde k únavě v průběhu procházky, tak si holt sednu a nechám odpočinout. Obměnou k takovýmto procházkám je nechat si štěně vyhrát s nějakým psím kamarádem až do odpadnuti. Potom hru pro ten den ukončím. Podle mne je důležité, aby k takovéto námaze došlo maximálně jednou za den. Takže v zátěžových dnech jen jedna pořádná procházka a pak už jen nechat štěně camrdat se po dvoře, nebo jen krátké vyvenčení.

Dále považuji za velmi důležité, aby štěně netrávilo většinu dne na tvrdé, hladké a kluzké podlaze, a to kvůli otlakům a proto, aby se mu tlapky nerozjížděly ven. Doma mám všude koberce a pokud ještě štěně není čistotné, tak používám koberečky, které se dobře perou.

Myslím, že i strava hraje důležitou roli. Já krmím hotovým syrovým krmivem pro psy a nebo vařím maso se zeleninou. Maso vařím, pokud štěně nezvládá syrové, ale přecházím na 100% syrovou stravu ihned, jakmile to je možné. Hlavně nepodávat žádné obiloviny. Škroby z obilovin podporují bujení Candida plísně i v kloubech a to je nežádoucí. Do krmiva přidávám jedno vajíčko denně. Kvůli přirozenému vápníku dávám občas tvaroh. Každý den také přidávám 2-4 kapsle rybího tuku, podle stáří štěněte. Kromě důležitých omega-6 obsahuje i přirozenou formu D vitamínu a ten podporuje vstřebávání vápníku. Přidávání vápníku do stravy formou prášku nebo tablet nedoporučuju, protože je snadné ho předávkovat. Přirozená forma vápníku obsažená v krmivu umožňuje tělu si příjem regulovat podle potřeby. Za samozřejmost při krmení syrovou stravou považuji také syrové kosti, které jsou velmi důležité. Správný poměr syrového masa, kostí a zeleniny je popsána v řadě knih a je dobré si ji nastudovat.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 4x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 25.11.2014 Upraveno: 25.11.2014 Přečteno: 66x

Schválili: Nika *** 25.11.14 • Rex **** 25.11.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zdraví psů
07.07.2015*****Mycí oleje: perfektní alternativa k psím šamponům17x
27.11.2011*****Ája14x
03.01.2011*****Otrava230x
07.12.2015*****Jak správně pečovat o psa?9x
24.11.2011*****Bady - kastrace18x
26.05.2011*****Štěňátka9x
19.11.2010*****Otlaky454x
17.08.2015*****Jak vybrat kloubní výživu pro psa10x
03.02.2012*****Proč škodí chemický posyp49x
27.11.2011*****Bady18x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
16.05.2016*****Jak pomoci psům v útulku snadno a účinně, za pomoci klikání na internetu?39x
31.05.2015*****Den otevřených dveří v Bull azylu Čáslav17x
18.03.2015*****Trénink mantrailingu se zkušeným psem - záchranářem16x
08.07.2014*****Můj příběh - AST, APBT a jejich křížení - stále dokola...29x
11.06.2014*****Jak registrovat čip psa do registru41x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/359-jak-trenuju-stenata-dog