Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Pár slov o dominanci, aneb jste vůdcem smečky ?

 

Články » Pár slov o dominanci, aneb jste vůdcem smečky ? 

Pár slov o dominanci, aneb jste vůdcem smečky ?

Publikováno: 30.10.2013 • Autor: © Shreya • Rubrika: Výchova a výcvik

Zvládnutí dominance je otázkou nastavení pravidel. Nemusíte být ani tvrdí, ani psa zastrašovat. Tohle není vůbec třeba. Jedná se spíše o maličkosti, které vytváří celek a psa zařadí v hierarchii pod Vás. Chcete? Dominantní pes si může dovolit nechat si vzít jiným psem kost, protože ví, že si jí může vzít kdykoliv zpátky. O tom je dominance. Nebo je dominance také o tom, že Vám svou kořist odmítne předat. A nehodlá o tom diskutovat. Dominance je také o tom, že se pes zdráhá přijít na Vaše zavolání, i když je nácvik přivolání proveden správně. Dominance může být také o tom, že Váš pes hlídá nadměrně teritorium Vašeho domu a pozemek, který za své teritorium považuje. Nebo stále napadá psa, který žije s ním a to i ve Vaší přítomnosti. Jejím projevem je i třeba nadměrné tahání na vodítku. Přesvědčení psa o jeho vlastním vysokém postavení může prostě vyústit v celou řadu problémů. Zvládnutí dominance je otázkou nastavení pravidel chování. Vás i Vašeho psa. Zkusme to. Za následujícími pravidly je vždy vysvětlení proč a z jakého důvodu.

Pravidlo č. 1:
Nekrmte svého psa ze svého talíře nebo dokud jíte.

Nejste přece podřízený člen smečky, který se kvůli němu zříká své potravy. Nebo lze zařídit situaci následovně: můžete se vzdát kousku jídla v jeho prospěch, ale na povel pes musí „žebrání“ o jídlo přerušit a stáhnout se do ústraní. Povelem může být i pouhé zavrčení pánečka nebo jiný třeba slovní nebo povelový signál. A vydržet do pochopení podstaty Vaší žádosti. Úpěnlivě na Vás kouká a Vy si myslíte, že když mu dáte kousek, tak přestane? Opak je pravdou. Úpěnlivý pohled a kus sousta, aby přestal je nesmysl – ten kousek sousta je ve filozofii psa odměna za ono koukání a tak proč by se nekoukal dál, když je za to odměňován... První díl kořisti vždy patří Vám, ať už se jedná o úlovek ze supermarketu nebo chovatelských potřeb. Než obsloužíte psa, nechejte jej chvilku čekat a dejte si před tím alespoň šálek čaje, pokud se sami před tím nechcete najíst ( šálek čaje bude představovat ve vnímání psa první sousto přijímané kořisti, za kterým bude pro něj následovat třeba suchar ).

Pravidlo č. 2:
Mějte své doupě, do kterého psa nepustíte.

Nepouštějte psa do ložnice nebo např. do horního patra domu. Vymezte mu prostor, ve kterém se smí pohybovat. Abyste toho dosáhli, využijte své osobnosti a přítomnosti. Úplně nevadí, když se pes snaží do chráněných míst proniknout, ale na Váš povel by měl vyklidit území. Nezavírejte dveře, o tom to není. Pes musí reagovat na Vaši přítomnost, ne na statickou překážku v pohybu. Prostě ho povelem vykažte z obýváku do kuchyně a do obýváku jej pusťte, až když Vaše nařízení míní akceptovat. Pozor! Může se stát, že Váš pes respektuje Váš zákaz v době Vaší přítomnosti, po návratu ze zaměstnání zbytky chlupů na Vašem polštáři svědčí ale o tom, že přece jen spal u Vás v posteli. Tohle ale není o dominanci. Dělají to zejména psi nejistí, pro které je postel pánečka místem jeho nejsilnějšího pachu a oni se v ní cítí v celém prostoru obydlí v době jeho nepřítomnosti nejistěji. V tomto případě by mohl pomoci kus starého, zapoceného, špinavého - zkrátka úžasně napachovaného oděvu pánečka v pelíšku psa jako náhrada jeho „napachované“ postele.

Pravidlo č. 3:
Občas se postavte psovi do pelechu nebo ho pošlete pryč z jeho oblíbeného místa a na chvíli mu ho obsaďte.

Vy - jako nejvýše postavený ve smečce - máte nárok na jeho prostor – on na Váš prostor nikoliv.

Pravidlo č. 4:
Nenechávejte psa sedat na pohovku či do křesla a ani si ho neberte na klín.


Psovi nenáleží místa na vyšším místě než jste Vy sami. Nevadí, když se tam pes uvelebí v době Vaší přítomnosti, má je ale opustit, když přicházíte.

Pravidlo č. 5:
Denně psa kartáčujte a manipulujte s ním.


Prohlédněte mu třeba tlapky, zuby, bříško, vytřete ospalky. Projeďte mu hřebenem srst, i když to nepotřebuje. Posilujete tím své postavení. A kromě toho, Váš pes bude vypadat skvěle :-) .

Pravidlo č 6:
Pozornost pes nevyžaduje. Pozornost je mu věnována.

Dominantní členové smečky si nevšímají pokusů o sblížení ze strany podřízených jedinců. Pokud se chcete věnovat svému psovi, např. hrát si s ním, pomazlit se – vyčkejte, až pes přeruší dožadování se pozornosti a až teprve po té ho přivolejte k sobě. Mazlete se se svým psem a pohrajte si s ním na základě přivolání, iniciativa musí vycházet od Vás.

Pravidlo č. 7:
Do dveří a ze dveří vycházejte vždy první.

Dominantní psi chodí vždy před podřízenými. Stačí psovi při předbíhání ve dveřích mlčky nastavit koleno, ať si do něj ťukne hrudí. Nohou ho odkažte na místo za Vámi, odsuňte ho. Musí to respektovat. Vycházejte a vcházejte do dveří prostě jako první. Změna je velmi jednoduše nastavitelná a uvidíte, jak obrovský přínos to ve vztahu psa k Vám bude mít.

Pravidlo č. 8:
Nepřekračujte ani neobcházejte svého psa, přimějte ho, aby Vám uhnul.


Podřízení psi dominantnímu psovi ustupují v cestě. Dominantní psi často zalehávají prostory u dveří a kontrolují prostor. Na to nemají právo. Ten prostor patří Vám. Opatrně posuzujte u psů se zhoršenou pohyblivostí a psích seniorů. V jejich případě se může stát, že občas prostě leží, jak se jim podařilo tělo složit a o dominanci se nejedná.


Pravidlo č.9:
Na procházkách měňte bez varování směr ať už na vodítku nebo při pohybu psa na volno.


Vůdčí pes určuje pohyb smečky. Pokud je pes na volno, jde většinou napřed a Vy klušete za ním. Chováte se tedy jako podřízený člen smečky. Ale on je tady od toho, aby Vás následoval, ne Vy, aby jste hlídali jeho pohyb. Většina z nás při venčení chodí naučenými okruhy, stále stejnou cestou. Pokud je to tak, zkuste se alespoň jednou obrátit a jít nečekaně zpět. Návrat psa směrem k Vám a jeho přizpůsobení se Vám můžete podpořit pamlskem. Nejedná se ale o přivolání, jedná se o změnu směru cesty. Mlčky se prostě vydejte jinam, než kam jde Váš pes. Doporučujeme také měnit nečekaně rychlost pohybu
( pomalá chůze, běh, rychlá chůze apod. ).


Pravidlo č.10:
Pes jde na vodítku na Vaši úrovni.


Samonavíjecí vodítko Flexi je sice hezká věc, ale u dominantních psů je jako způsob venčení psa nevhodné. Pes 8 m před Vámi mění směr a jde si kam se mu zachce. Všechno špatně. Stejně tak dlouhé přepínací vodítko nebo vodítko stopovací. Při tomto způsobu venčení je pes ten, kdo vede. Zvláště, pokud máte psa, který táhne. Máte - li problém s dominancí svého psa, voďte jej na krátkém vodítku. Jeho hlavu na úrovni Vašich kolen. Pes nesmí předbíhat. Pokud pes předbíhá zastavte se, příp. začněte couvat. Obecně psi couvají neradi. Časem přijde na to, že pohyb vpřed znamená pohyb na úrovni pána.
Předbíhání pána - znamená zastavení pohybu vpřed nebo couvání. A to on nerad. Nechte ho o tom přemýšlet. Tím, že diktujete rychlost pohybu a jeho směr – získáte si jeho respekt.


Pravidlo č.11:
Pes smí kontaktovat jiné psy až na Váš povel, resp. dovolení.


Pes je tvorem sociálním ( tedy až na výjimky s problémovou fází socializace ). Kontakt s jinými psy je pro něj velmi důležitý. Pokud mu jej odepřete, posílíte tím své postavení. Ale opět mu jej povolte. Tzn. řízený kontakt.

Pravidlo č. 12:
Hrajte si a vyhrávejte.


Hry jsou simulací různého druhu loveckého nebo konkurenčního chování mezi členy smečky. Je důležité, aby Váš pes neměl hračky volně dostupné, kdykoliv si vzpomene. Hračky jsou jen a jen Vaše. Pes si hraje na výzvu, která je adresovaná od Vás směrem k němu. Existují také různé typy her. O tom, jak si se psem vlastně správně hrát - někdy příště.

Pravidlo č.13:
Braňte svého psa.

Pokud je pes napaden, brání jej vůdce smečky, který se tím staví i proti své potencionální konkurenci. Svým zásahem posiluje také své postavení uvnitř smečky samé. Kdo by si to s ním uvnitř smečky rozdával, když zvládl rivala od vedle, že... Takže: milé dámy i pánové: pokud nějaký pes napadne Vašeho psa, měli byste zarazit útok vetřelce Vy a ne nechat psa, aby si s tím poradil sám. Ideální případ: s rozběhem útočícího psa zachytíte v letu nejlépe za obojek a svého psa stabilizujete povelem „LEHNI“. Vzhledem k tomu, že máte svého psa pod sebou a perfektně zvládnutého pes zaléhává a dívá se na Vás, jak si Vy poradíte s útočníkem. Váš pes se nemá důvod obávat – Vy jste vůdce smečky a jste natolik silným vůdcem, že zvládáte podobnou situaci s přehledem a on se nemá co plést do situace, která náleží vůdci smečky. Takže – proč by neměl v klidu ležet, když je útočník zadržen. Méně ideální případ: útočící pes je rychlejší, hbitější a zakousne se do Vašeho psa rychleji, než stihnete zasáhnout. I v tomto případě ale platí pravidlo č. 12, braňte svého psa.
V případě, že to není on, kdo si začal.

Znáte ten číhavý postoj a upřený pohled? Měření sil. Vidíte ho u nějakého jiného psa směrem k Vám? Stáhněte oční kontakt „vyzyvatele“ na sebe. Občas stačí i Váš mírně rozkročený postoj s výhružným vystrčením ramen směrem k psovi, co by si rád vyřídil účty. Nadechněte se a opticky zvětšete svůj objem těla. Někdy i tak málo stačí, aby se Vám „vyzyvatel“ vyhnul. Napadneš mého psa, mého člena smečky? Budeš mít co dělat se mnou, to si piš ...


Ještě máte pocit, že jste vůdcem smečky? :-)

Doporučuji zvážit prosazování tohoto pravidla s ohledem na plemeno, hmotnost a razanci případného útoku, který je veden - nerada bych nabádala k jednání, které by mohlo vyústit ve Vaše poranění. Základem úspěchu je odhad situace.

Pravidlo č. 14:
V případě, že je Váš pes tím, kdo si chce začít: Zabraňte svému psovi, aby se dostával do konfliktních situací s jinými psy.


Váš pes se snaží prosazovat ve Vaší přítomnosti vůči jinému psovi? Nemá důvod. Vy jste vůdce. Vy určujete s kým se popere a jestli vůbec a s kým nikoliv. Zabraňte svému psovi v konfliktu s jiným psem. Vodítkem, pohybem, povelem „NE“. Základem je přerušení očního kontaktu mezi potencionálními soupeři. Obraťte svého psa zádí k „oběti“. Máte v ruce vodítko a pes obojek? Srovnejte si svého psa k noze. Případně si v této chvíli zopakujte cviky poslušnosti: lehni, sedni, vstaň. Lehni.


Při venčení jsou časté pro dobré pozorovatele situace, kdy je pes v naprosté pohodě s pánem, ale stejný pes s jeho paní je nezvladatelný řítící se objekt, kterému je třeba se obloukem vyhnout. O tom, kdo šéfuje v jejich rodině nicméně asi není pochyb... jenže o tom to je.

Drobnosti jsou základem celku. Pokud ale máte doma v pravdě dominantního psa a nejste vůdcem smečky a chcete jím být, zavádějte pravidla pozvolna a postupně. Náhlá změna více pravidel najednou by mohla vést ke konfliktu a konfrontaci mezi Vámi a Vaším psem. Hodně štěstí.

© www.hairless.cz

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 6x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 30.10.2013 Upraveno: 14.11.2013 Přečteno: 78x

Schválili: petrab *** 03.11.13 • Libas **** 25.11.13 • Jarka **** 29.11.13 • Nika ** 11.12.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Výchova a výcvik
27.01.2012*****Dog dance-tanec se psy. Jak na to??30x
21.01.2012*****Vycházka doma17x
13.07.2012*****Výběr štěněte32x
08.07.2016*****Ovladatelnost psa /a jak to máte vy?.../45x
26.01.2012*****Řešíme problémy s poslušností28x
01.11.2012*****POVELY7x
15.03.2011*****Bígl na inzerát256x
23.11.2012*****Psí povely19x
26.07.2012*****Všeobecně73x
31.01.2012*****Hrdinka dne5x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
13.04.2012*****Středočeský kraj hledá svého psího šampiona35x
13.04.2012*****Vítězové ankety Statečné psí srdce26x
07.02.2012*****Statečné psí srdce 201114x
17.11.2011*****Pes Prahy 1024x
20.10.2011*****Outdoorové vybavení pro pejsky31x
24.01.2011*****Statečné psí srdce423x
25.10.2010*****Outdoorové vybavení pro aktivní pejsky508x
30.08.2009*****Jak rozpoznat kvalitní krmivo1052x
11.06.2009*****Přeprava psa v autě2716x
11.06.2009*****Potraviny nevhodné pro psy2284x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/320-par-slov-o-dominanci-aneb-jste-vudcem-smecky-