Přihlaste se a využijte web naplno HAFICI.NET »

Vystavování jako droga - i zábava

 

Články » Vystavování jako droga - i zábava 

Vystavování jako droga - i zábava

Publikováno: 26.01.2013 • Autor: © Shreya • Rubrika: Zajímavosti o psech

Vystavování je hra. Vystavovatel předstírá, že má nejkrásnějšího psa na světě a posuzovatel se občas tváří, že tomu věří. Kdo to nezkusil, nepochopí, co nutí dospělé lidi vstávat ve tři ráno a hnát se přes půl republiky, aby se dozvěděli, co si o jejich psu myslí úplně cizí člověk. Zpátky jedeme většinou rozhořčení na nejvyšší míru, protože ten hlupák rozhodčí vůbec nepochopil, jaký skvost jsme mu předvedli. Přísaháme, že se už nikdy na žádnou výstavu nepřihlásíme…

No a za pár týdnů se to celé opakuje. Je to jako droga a kdo výstavám jednou propadne, je ztracen. Jediné, co nás může utěšit, je fakt, že v tom nejsme sami. Před výstavištěm zastavují stovky aut, z nichž vylézají stejně závislí nešťastníci. Jak říkám, je to návykové, ale tak krásné. Na výstavišti se setkám s lidmi, které bych jinak těžko potkala, popovídáme si, jak krásná štěňátka se nám povedla, okoukneme nové přírůstky a vyslechneme nejnovější, zaručeně pravdivé drby. A pak je tu ten adrenalin, když vstupuji se psem do kruhu a snažím se, aby výborně předvedl to, co jsme se spolu naučili.

 

Někdy to dobře dopadne a já si odnáším další titul do sbírky, jindy se rozhodčímu víc líbí jiný pejsek a já si řeknu: “…tak třeba příště,” a jdu majiteli toho prvního potřást rukou. Můj pes si užívá výstavy podobně jako já. Obejdeme spolu celý kruh, on se také pozdraví se známými lidmi a při tom zkontroluje fenky, jestli náhodou neobjeví nějakou novou známost. Nechá se pohladit po hlavě a podrbat za ušima, postojí ve výstavní póze pro fotografa a pak se uloží na klec, odkud sleduje výstavní cvrkot.

Do kruhu nastupuje plně soustředěný, protože pouze na výstavě dostává za odměnu sušené kachní masíčko, které mu moc chutná. Přesně ví, co má dělat; na pokyn zvedne hlavu, či udělá krok vpřed, aby si “srovnal postoj”, nebo zacouvá, abychom nepřekáželi těm ostatním. Na stole ochotně ukáže zuby; bodejť ne, když je za to zase kousek kačenky, a nechá se od posuzovatele v klidu prohlédnout. Ví, že potlesk je odměna a že ta velká jednička postavená na koberci patří jen jemu. Když nevyhraje, tak se občas nenápadně přesouvá na první místo a předstírá, že tam patří. Prostě se fakt dobře bavíme. Oba.

 

Mí přátelé prožívají výstavy úplně stejně. Nejlepší je, když vyrazíme společně na nějakou dvojvýstavu třeba v zahraničí. To pak máme celý večer na to, abychom všechno pořádně probrali. Dopoledne si pak vzájemně fandíme a tleskáme a občas, při obzvlášť velkém úspěchu, bouchneme šampáňo. Je to nádherně prožitý víkend ve společnosti, kde se nikdo “netváří”, že celý den mluvíme jen o psech… no o čem jiném bychom se tak asi mohli bavit? Tohle všechno se ovšem většinou týká jen těch vystavovatelů, pro které není chov psů životně důležitá činnost.

 

U těch druhých výstavní úspěchy rodičů posunou cenu potomků o trochu výš, zlaté medaile a plné police pohárů mají zájemce o štěně oslnit a navodit v něm pocit, že je opravdu u těch nejlepších profichovatelů na světě. To, že standardní exteriér je jen jeden ze tří ukazatelů kvality chovného jedince, je leckdy opomíjeno. Neměli bychom určitě zapomínat na zdraví a na chovnou hodnotu předků, ale málo platné, je ještě stále hodně těch, kterým plný šuplík výstavních kokard imponuje víc, než povaha rodičovského páru. Někteří chovatelé se časem přestanou dívat na svého psa jako na kamaráda, parťáka a rodinného příslušníka; najednou je to výrobní prostředek a jako takový musí být přínosem do rodinného rozpočtu.

 

Zájem o zevnějšek psa se nakonec stává fobií a je o něj pečováno s přehnanou důsledností. Nos, pokud má být černý, je dobarvován, srst tónována do žádaného odstínu a standardem požadovaný střih se mění v kadeřnickou kreaci, která zabere i několik hodin. Nejsmutnější na tom všem je, že standard všech plemen psů byl vytvořen s ohledem na jejich použitelnost při lovu, boji nebo ochraně osob či majetku. I většina společenských plemen psů byla v minulosti používána jako pracovní a třeba pudl, původně lovecký pes, je toho krásným příkladem. Krátký střih srsti na větší části těla mu dovoloval snadný pohyb ve vodě a naopak delší srst na hrudi a kloubech zase chránila citlivé oblasti před prochladnutím.

 

V tomto okamžiku se dostáváme k otázce, nakolik je špičkový výstavní pes použitelný pro normální život. Můžeme takového multišampióna vzít na procházku do lesa nebo k rybníku? Je vůbec myslitelné, aby se honil za míčkem, lítal s dětmi nebo s námi absolvoval horskou túru? Ale ano, jen si musíme dobře rozmyslet, co vůbec od svého pejska očekáváme. Maltézáka nebo pekinéze nepřesvědčíme, že dvacet kilometrů je procházka tak akorát, belgický ovčák se asi těžko vydovádí mezi pokojem a kuchyní a novofundlák určitě neocení garsonku v paneláku.

 

Jsem přesvědčená, že když při výběru vhodného plemene použijeme zdravý rozum, může s námi spokojeně bydlet, běhat nebo plavat i několikanásobný šampión.

L. Baslerová               www.hairless.cz

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 0x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 26.01.2013 Upraveno: 26.01.2013 Přečteno: 44x

Schválili: Nika *** 26.01.13 • Rexik *** 27.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zajímavosti o psech
07.02.2012*****Statečné psí srdce 201114x
05.06.2010*****Přechod při výcviku z jednoho plemene na druhé.253x
30.01.2011*****Dělení psích plemen do skupin56x
13.04.2012*****Vítězové ankety Statečné psí srdce26x
07.11.2009*****Výzva na pomoc útulku v Bořislavi307x
13.04.2012*****Středočeský kraj hledá svého psího šampiona35x
24.09.2009*****Syndrom získané posedlosti psy656x
01.12.2011*****Psi a děti20x
23.03.2010*****Cvičení na gymnastických míčích se psy500x
20.01.2011*****Čau čau - tak trochu jiný pes873x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
13.04.2012*****Středočeský kraj hledá svého psího šampiona35x
13.04.2012*****Vítězové ankety Statečné psí srdce26x
07.02.2012*****Statečné psí srdce 201114x
17.11.2011*****Pes Prahy 1024x
20.10.2011*****Outdoorové vybavení pro pejsky31x
24.01.2011*****Statečné psí srdce423x
25.10.2010*****Outdoorové vybavení pro aktivní pejsky508x
30.08.2009*****Jak rozpoznat kvalitní krmivo1052x
11.06.2009*****Přeprava psa v autě2716x
11.06.2009*****Potraviny nevhodné pro psy2284x

© HAFICI.NET - https://hafici.net/clanky/294-vystavovani-jako-droga-i-zabava